Nyhet!  Ny utregningsmetode for HbA1c!

Nyhet! Ny utregningsmetode for HbA1c!

Julie Cathrine Knarvik
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 27.09.18 | Sist redigert: 22.10.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Fra og med i høst følger Norge etter en rekke andre land og innfører mmol/mol som standard måling av HbA1c istedenfor % som brukes i dag.

Annonse

Helsedirektoratets fagråd for diabetes har besluttet at fra 30. september 2018 skal alle målinger av HbA1c ved norske laboratorier og legekontor angis i mmol/mol.

Bakgrunnen for at Helsedirektoratets Nasjonale fagråd for diabetes besluttet å gå over fra % til mmol/mol som resultatenhet for HbA1c er, ifølge professor Jens Petter Berg ved Avdeling for medisinsk biokjemi, Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo, er å få angivelsen av resultatene på samme enhet som den som stort sett benyttes i europeiske land.

– Dette er også enheten som i stor grad brukes ved publisering av nye internasjonale forskningsresultater og retningslinjer innen diabetes, sier han.

LES OGSÅ: Så ofte bør du måle HbA1c

[calculator]

Annonse

Følger Europeisk standard

Mange europeiske land har gått over til å rapportere svarene som mmol/mol, mens Norge har ventet med å foreta endringen.

Den 24. januar 2018 vedtok Nasjonalt fagråd for diabetes at benevningen for HbA1c skal endres fra % til mmol/mol også her til lands.

Ifølge Berg er det analyseteknisk mest korrekt å gi resultater som mmol/mol. Det er også en stor fordel med tanke på tolkning av og bruk av resultater fra internasjonal litteratur.

– Den faglige begrunnelsen er at norske helsearbeidere og brukere skal bruke samme resultatenhet som stort sett benyttes i resten av Europa. Det reduserer faren for misforståelser, sier Berg.

 

Professor Jens Petter Berg Foto: Ram Gupta

Store fordeler

Fordelen ved å gå fra % til mmol/mol er at resultatenheten for HbA1c i Norge er den samme som stort sett resten av Europa.

– Ny internasjonal forskning og nye retningslinjer vil bruke den samme enheten. Tallverdiene for HbA1c vil være direkte sammenliknbare innen de nordiske land og stort sett hele Europa, sier Berg.

Internasjonalt har det, ifølge Berg,  vært anbefalt i mange år at resultatene rapporteres som mmol/mol.

– Vi har bevisst valgt å avvente, og endrer nå når vi ser at land som vi sammenlikner oss med har foretatt overgangen til mmol/mol. Den nye enheten gir i seg seg selv ingen ekstra informasjon. Det er som leder av Diabetesforbundet Bjørnar Allgot sier: «Det er som å endre målestokken fra tommer til cm», sier Berg.

LES OGSÅ: Ikke gjør som meg

HbA1c Tabellen

Tabell som viser HbA1c målt i mmol/mol vs. %

Nyhet! Ny omregningstabell

Noklus omregningstabell

Huskeregel: legg merke til at HbA1c i mmol/mol øker med 11 når HbA1c øker med 1 prosentpoeng (42 tilsvarer 6,0; 53 tilsvarer 7,0; 64 tilsvarer 8,0 osv.). Diagnostisk grense (48 mmol/mol som tilsvarer 6,5 %). Behandlingsmål for de fleste pasientene med diabetes (53 mmol/mol som tilsvarer 7,0 %) er markert med litt mørkere farge.

Fotnote til tabellen: Ved behov kan HbA1c-svarene omregnes fra ny enhet mmol/mol (IFCC) til tidligere enhet % ved hjelp av følgende ligning: HbA1cNGSP [%]= 0,09148 * HbA1cIFCC [mmol/mol] + 2,152

Øverst i saken finner du HbA1c konverteringskalkulator som enkelt omregner % til mmol/mol.

mySugr

Hvis du bruker appen mySugr så kan du enkelt endre selv fra % til mmol/mol i innstillingene.

Gå inn på appen mySugr >trykk Meny > velg «Konto og innstillinger» > «Mål blodsukker» > «HbA1c enhet». Sett over fra prosent til mmol/mol.

Kilde:

Diabetesforbundet

Noklus

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
4.5/5 2 tilbakemeldinger
Del: