På treningssamling med landslaget i roing

På treningssamling med landslaget i roing

Jørgen Mjøs Nilsson
Jørgen er født i 1994 og har diabetes type 1 siden 2002. Han studerer idrettsbiologi på Norges Idrettshøgskole. Jørgen driver med roing på høyt nivå.
Publisert første gang: 30.05.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

For oss roere så kan vintersesongen bli litt for lang og kald, og sommeren litt for langt unna. For å tyvstarte våren reiste vi sydover, nærmere bestemt Sabaudia, rett ved Middelhavet i Italia. Der var jeg på treningssamling med landslaget i roing.

Annonse

Livet som toppidrettsutøver er helt fantastisk. Når jeg har jobbet meg igjennom, og klart å mestre tøffe og krevende dager, vet jeg at det vil gjøre meg sterkere. De gir meg en enorm mestringsfølelse når jeg har gjennomført en perfekt dag på samling, og jeg har mestret diabetesen.

Dagene på samling består stort sett av trening, mat og hvile. Livet på samling kan til tider bli veldig slitsomt. Med oppimot 30 treningstimer i uka, og til tider lange økter med høy intensitet, tærer det på kroppen. Med så stor mengde trening trenger kroppen mye energi. Denne energien får jeg tilført fra blant annet karbohydrater og fett. Og alle med diabetes vet at karbohydrater er utfordrende med tanke på regulering av blodsukkeret.

LES OGSÅ: Slik får du riktig mengde karbohydrater når du trener

Maten jeg får krefter av

For å kunne drive med hard fysisk trening kan jeg ikke bare spise salat og andre «blodsukkervennlige» matvarer. I løpet av en dag på samling kan jeg spise opptil 7000 kcal. bestående av mye karbohydrater. For å kunne spise så mye karbohydrater trenger jeg selvfølgelig mer insulin. Jeg bruker rundt 70-80 enheter hurtigvirkende insulin hver dag, inkludert basaldosen.

Heldigvis gjør treningen det mye lettere å regulere blodsukkeret. Som toppidrettsutøver med diabetes prøver jeg å spise akkurat det samme som de andre på laget. Lunsj og middag på treningssamling består ofte av mye pasta, ris, poteter, kjøtt, fisk og grønnsaker. Et godt måltid avsluttes gjerne med en god dessert for å være sikker på at lagrene er fylt opp.

Annonse
på treningssamling med landslaget i roing

Løpetur på stranden langs Middelhavet ved Sabaudia. Foto: Jørgen Mjøs Nilsson

Utenom måltidene spiser jeg frukt, yoghurt og litt sjokolade. Under trening drikker jeg sportsdrikk som også inneholder en del sukker. På lengre økter spiser jeg også gjerne en energibar og gel. Da unngår jeg å få føling samtidig som kroppen får i seg energi så jeg ikke går tom.

LES OGSÅ: Trening med diabetes: Med god planlegging er det meste mulig

Har jeg kontroll på blodsukkeret på natten er halve jobben gjort

Vi mennesker tilbringer mange timer i senga hver eneste dag. Klarer man derfor å sove med et stabilt og bra blodsukker, er mye av jobben gjort. For å kunne få et bra treningsutbytte er det viktig for meg å ha god kontroll på blodsukkeret og unngå følinger om natten, så ikke min diabetes stjeler av nattesøvnen.

For meg er høyt blodsukker over lengre tid det som går mest ut over trenigen. Har jeg for eksempel hatt for høyt blodsukker igjennom natten, blir ofte treningen på morgenen veldig tung og vanskelig å gjennomføre med god kvalitet.

Mitt tips til deg for å få bedre kontroll på blodsukkeret er derfor å unngå for høyt blodsukker om natten. Klarer du det, da er det «bare» halve dagen igjen som du må mestre.

LES OGSÅ: Små grep for bedre søvn

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: