Små grep for bedre søvn!

Små grep for bedre søvn!

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 15.02.13 | Sist redigert: 23.04.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

I en stressende og travel hverdag er det lett å tenke at det ikke er så farlig om man kutter ut et par timer med søvn. Men enten vi vil eller ikke, så trenger kroppen det. En god natt søvn er også en viktig del av den daglige rutinen for deg med diabetes.

Annonse

Hva skjer hvis du ikke får nok søvn? På kort sikt kan mangel på søvn påvirke konsentrasjon, hukommelse og fysisk kapasitet.

Perioder hvor du sover lite påvirker også humøret. I tillegg til dette er det konstatert at søvnmangel påvirker immunforsvaret. Som et resultat av dette påvirkes også din daglige evne til å takle diabetes.

En ting er hvis du kommer sent i seng. Det er verre med de nettene du vil sove, men ikke får det til. Omtrent alle opplever korte perioder med søvnløshet fra tid til annen.  Her er noen små enkle grep du kan gjøre for å forhindre at du blir liggende våken.

LES OGSÅ: 7 tips til bedre søvn

Gjøremål før sengetid

Pass på hva du gjør før sengetid – skru ned tempoet og finn roen. Inntak av alkohol, koffein og tobakk sent på kvelden kan gjøre at du blir liggende våken.

Annonse

Dette gjelder også trening. Det er derfor anbefalt at du ikke trener rett før du skal legge deg.

Sov med sokker 

Å fryse på føttene er ikke bare ubehagelig, det kan faktisk påvirke søvnen din. Dette løser du enkelt med sokker.

Akkurat dette tipset blir kanskje ikke så godt mottatt av din ektefelle eller samboer, men føttene har gjerne lavere blodsirkulasjon hvis du har diabetes. Derfor kan det være lurt om du sover med sokker, slik at du ikke blir liggende å fryse på føttene.

LES OGSÅ: Pass på føttene! Her er symptomene du skal være oppmerksom på 

Ha en notatblokk på nattbordet 

«Hva skal jeg lage til middag i morgen? Også må jeg huske å ringe til banken!» Noen ganger blir man gjerne liggende å tenke på noe man har gjort eller skal gjøre, og da er det vanskelig å få sove.

Vårt lille tips er derfor å ha en notatblokk og penn liggende på nattbordet. Hvis du skriver ned det du tenker på kan det være enklere å slappe av.

Når det er skrevet ned er det lett å ta tak i det neste dag, og det blir jo langt enklere hvis man er uthvilt etter en god natts søvn.

Unngå lyset fra mobilskjermen

Er du en av de som alltid må sjekke telefonen før du legger deg? Undersøkelser viser at de som har telefonen med inn på soverommet generelt legger seg senere. Du har sikkert også opplevd at noen ringer eller sender deg en SMS akkurat i det du skal til å sovne. Kroppen må da omstille seg igjen og det tar lengre tid å falle til ro.

Forskning har i tillegg vist at det blålige lyset fra skjermene til mobil og nettbrett faktisk forstyrrer kroppens naturlige døgnrytme. Dette er fordi det blå lyset oppfattes som dagslys, som dermed forsinker utskillelselsen av søvnhormonet melatonin.

LES OGSÅ: Slik kan du trene helt gratis

Økt aktivitetsnivå

Aktivitet om dagen gjør det lettere å sovne om kvelden. Dette er spesielt viktig om du har tilbragt mye tid helt stillesittende i bilen eller i sofaen.

Tar du aktiviteten ute i frisk luft, for eksempel en gåtur i skogen eller langs veien, vil det hjelpe ekstra godt for nattesøvnen.

Men som nevnt bør du ikke legge gåturen til rett før du skal legge deg.

Snakk med legen din

Hvis søvnmangel påvirker dagliglivet ditt over lengre tid, er det kanskje på tide å snakke med legen, slik at du kan finne ut om det er noen underliggende årsaker som forårsaker søvnmangel, og hva du kan gjøre for å bli kvitt problemet.

Nok søvn er viktig både for de som har diabetes og for de som står i faresonen for å få det. Del gjerne dine tips for bedre søvn r i kommentarfeltet på Facebook.

Les også: Hverdagsvaner – fremhev det positive i hverdagen

Kilder: Forskning.no,Helsenorge.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: