Ta vare på føttene – Her er symptomene du bør være obs på

Ta vare på føttene – Her er symptomene du bør være obs på

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 27.01.17 | Sist redigert: 21.11.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Føttene til personer med diabetes krever spesiell pleie. Her er symptomene du bør være ekstra obs på for å unngå senkomplikasjoner.

Annonse

Vi bruker føttene våre i rundt 16 timer om dagen, de bærer vekten vår og ofte mer enn det. De er vårt viktigste transportmiddel, og allikevel får de ikke alltid den oppmerksomheten de fortjener.

Diabetes kan føre til redusert følesans i føttene og at sår gror dårlig, som kan gjøre at trykksår og småskader kan utvikle seg til alvorlige og langvarige skader.

Her er noen råd om hva du skal være oppmerksom på i forbindelse med den daglige fotpleien, slik at du kan holde føttene dine friske så lenge som mulig.

LES OGSÅ: De siste 10 år har flere kvinner fått type 2 diabetes

Symptomer på komplikasjoner

Tap av følesans (nevropati) i føttene betyr at du kan skade føttene dine uten å oppdage det, fordi du ikke føler smerten. Det kan også bety at du uten å vite det kan forsinke den rette behandlingen.

Annonse

Dessverre påvirker diabetes også blodomløpet i beina. Dårlig blodomløp forsinker tilhelingsprosessen, og sår kan bli infisert med bakterier og sopp.

Ofte vil foten med såret ha vanskelig for å gro, og symptomene kan med tiden bli verre. Det finnes likevel atskillige forholdsregler som du kan ta for å redusere risikoen for å utvikle et alvorlig problem.

Og bare det at du kjenner symptomene på nevropati og dårlig blodomløp, gjør at du er advart og kan ta de nødvendige skritt for å ta vare på føttene dine.

Vær oppmerksom på:

Symptomer på forstyrrelser i nervene

  • En fornemmelse av følelsesløshet
  • En prikkende følelse (som nåler)
  • Smerte, særlig hvis den opptrer ved en lett berøring, eller når du hviler
  • Tørr, sprukken hud
  • Tendens til å få trykksår og hard hud på hæler og fotsåler

LES OGSÅ: Helsa kommer først

Symptomer på forstyrrelser i blodomløpet

  • Kalde føtter
  • Blek eller blålig hud, spesielt på tærne og på sidene av føttene
  • Smerte og kramper i leggene, både når du går normalt og opp trapper
  • Smerte når du ligger ned, som forsvinner hvis du lar føttene henge ut over en kant (f.eks. sengekanten)
  • Tendens til å danne små trykksår, sår eller skader på hælene, sidene av føttene eller tåspissene

    Nakne føtter i senga

    Foto: Pixabay.com.

Symptomer på infeksjoner 

  • Fotlukt, rifter, sår og kløe mellom tærne (fotsopp)
  • Rødme eller misfarging av enhver art
  • Sekresjoner
  • Rifter i hard hud som blir infisert, spesielt på hælene
  • Dannelse av vabler under hard hud
  • Hevelser

LES OGSÅ: Kjenner du igjen tegnene på syreforgiftning?

Når du vasker føttene

God pleie av føttene er viktig – men hva innebærer det egentlig? Her er noen tips:

  • Vannet må ikke være for varmt. Den ideelle temperaturen ligger mellom 30–35 grader. Et vanlig badetermometer gjør det lettere å få riktig temperatur.
  • Bruk parfymefri, nøytral flytende såpe. Du kan spørre etter spesielle fotpleieprodukter på apoteket.
  • Ru massasjehansker eller børster er ikke egnet fordi de kan skade huden.
  • Når du tørker føttene, skal du huske å tørke mellom tærne. Fuktig hud der kan lett føre til infeksjoner, som for eksempel fotsopp.

Når du har vasket føttene, kan du gjøre huden bløt og smidig ved å smøre dem inn med en hudkrem som inneholder olje.

Unngå kremrester mellom tærne. Ettersom krem ikke absorberes så lett her og kan gjøre huden for bløt, kan det danne grobunn for sopp og bakterier. Legen din eller apoteket kan anbefale en krem som er velegnet til føttene dine.

Ta vare på føttene med pleie

Rasp og fotfil til å fjerne hard hud, samt barberblader, spisse sakser og liktornplaster er alle alminnelig brukte redskaper til fotpleie.

Dessverre er ingen av dem egnet til å behandle føtter og negler hos de med diabetes, ettersom de lett kan gi sår og skader på huden. I stedet bør du:

  • Klipp tåneglene rette og avrund hjørnene med en neglefil. Du kan file tåneglene med en grov neglefil, hvis det er lettere.
  • Få eventuelt råd hos en lege.

Hvis du skader huden, skal du legge en bandasje på såret og holde øye med at det ikke oppstår infeksjon.

Typiske infeksjonstegn vil være rødme, varme og hevelse. Hold øye med såret inntil det er leget. Snakk med legen din hvis du er i tvil.

LES OGSÅ: Diabetes og spiseforstyrrelser – en farlig kombinasjon

Ha god kontroll over føttene

Sko som passer dårlig, en rem som gnager, eller lange perioder der du går eller står, kan gi mindre skader eller revner i huden. Mange mennesker med diabetes merker ikke denne typen skader.

Du skal derfor sikre deg at skoene dine sitter ordentlig. Hvis det er mulig, bør du skifte sko to ganger om dagen for å unngå klamme føtter og trykksår. Føttene dine vil sette pris på forskjellen!

Ved å kontrollere føttene hver dag kan du oppdage mindre sår og hudskader på et tidlig tidspunkt, og behandle dem før de blir verre. Vær oppmerksom på vabler, trykksår, rødhet, revner, liktorner og hard hud.

Kontroller huden på fotsålene, som skal bære den største vekten, og den sarte huden mellom tærne, ekstra omhyggelig. Hvis du ikke er sikker på om de endringene du oppdager krever behandling, skal du ikke nøle med å konsultere lege.

LES OGSÅ: Det kan være mange mulige årsaker til føling

Hva føttene vil sette pris på

Selv om det vanligvis betraktes som sunt å gå barbeint, kan det ikke anbefales for personer med diabetes på grunn av risikoen for sår. Tøfler eller badesko er behagelige alternativer ved stranden eller ved svømmebassenget.

Vristen er særlig mottakelig for solens stråler, så bruk solbeskyttelse med tilstrekkelig høy faktor, eller ta på sokker for å beskytte huden.

Skift strømper daglig, og velg fotformede strømper uten sømmer eller strikk som kan medføre trykk. Bomullssokker, som kan vaskes ved høy temperatur, er de mest hygieniske. Mosjon og sport bidrar til å forbedre blodomløpet – selv det å gjøre øvelser med føttene hver dag er med på å holde føttene sunne.

LES OGSÅ: Symptomer på diabetes

Når du kjøper sko

Når du kjøper sko, bør du legge størst vekt på at de skal passe perfekt. Et par tips kan kanskje være en hjelp til å finne de riktige skoene:

  • Kjøp bare sko som virkelig passer. En sko skal aldri gås til, den skal passe med det samme.
  • Når du prøver sko, bør du ha på én av de strømpene (uten søm) som du kommer til å ha på når du skal bruke dem senere.
  • Sørg for at skoene har en bred vrist, en bred og myk tupp, tilstrekkelig støtte, så langt det er mulig ingen innvendige sømmer, vær forsiktig med høye hæler, og sørg for en tilstrekkelig tykk såle.
  • Hvis du mener at du har tilbøyelighet til trykksår og hard hud, finnes det pene sko på markedet i dag som er spesielt fremstilt til personer med diabetes. Be en skospesialist om hjelp.

Husk alltid å sjekke skoene dine før du tar dem på, for å se om det er småstein eller andre gjenstander inni dem som kan skade føttene dine.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

4/5 2 tilbakemeldinger
Del: