Kjøpe nye sko? Her er noen nyttige tips

Kjøpe nye sko? Her er noen nyttige tips

Henriette Aanesen
Henriette Aanesen er grunder av AktivFot AS, autorisert fotterapeut med fordypning i diabetesføtter (IFID terapeut) og biomekanisk terapi. Foreleser for bedrifter, Diabetesforbundet, fysioterapeuter, fotterapeuter i sko og helse.
Publisert første gang: 15.09.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er viktig å ta vare på føttene når man har diabetes. Men det er ofte svært komplisert å finne riktige, gode sko. For hva er egentlig en god sko? Det bør være den skoen som sikrer best mulig helse og ikke lager problemer senere i livet.

Annonse

I dag har vi kunnskap om hvilke skader en sko kan utløse, opprettholde eller forsterke. En stor undersøkelse viser at av 9500 som jobber i Forsvaret, SAS og Norsk industri har 53 % et eller flere et fotproblem. Mye tyder på at skadene allerede har oppstått i løpet av barn- og ungdomsårene.

Bedriftsterapeut Terje Haugaa har i flere undersøkelser bevist at det er skoen som påvirker gangen og at skoen er utløsende/ og eller forsterkende faktor til fotproblemer.

I dag er det dokumentert 65 diagnoser der skoen kan ses som utløsende, forsterkende og/ eller opprettholde faktor til smerter i fot, legg og kne.

 På markedet er det mange aktører som først og fremst har salg og mote som motiv når de lager sko.

Unngå trykksår

En sko skal beskytte deg i det miljøet du ferdes. Den skal ikke feilstille knoklene i føttene og den skal gjøre at du beveger deg fritt. For deg som har diabetes er det også viktig at skoen ikke gir deg trykksår.

Rundt halvparten av alle amputasjoner på sykehusene i Oslo skyldes diabetes. Dette anslår overlege Øyvind Paulsrud ved Oslo universitetssykehus. Ifølge overlegen skyldes rundt 90 prosent av amputasjonene problemer med kar og blodgjennomstrømming, han understreker at tallene er usikre.

Annonse

Ofte kan de som har diabetes miste følelsen i beina. Det er lett å få sår, uten å merke det. Med mye sukker i blodet og lite oksygen, liker bakterier seg godt, sier Paulsrud, som er overlege på Ortopedisk avdeling på Oslo universitetssykehus.

Kompleks struktur

Foten er sårbar. Utviklingen fra en babyfot til en ferdig utvokst fot er kompleks. Foten er bygget opp av 26 knokler, muskler og ledd. Når vi går så er det 8 sentrale biomekaniske funksjoner som er viktige: bevegelsen i subtalarleddet, windlassfunksjonen, bevegelsen i Os naviculare, ekspansjon og glidebevegelsen i hælen, torsjonen, plantarfleksjonen i foten, opprettholde forfotens plantigrad og dorsalfleksjonen i tærne.

Les også: En ensom diagnose

Viktig bevegelsesmønster

Hele bevegelsesmønsteret er viktig for at du skal kunne utvikle optimal styrke i fotens muskler og ledd. Føttene er først ferdig utviklet ved pubertetsalder. I disse årene utvikler vi også bevegelsesmønsteret. Vi bruker hele kroppen når vi går. I dag har man funnet 18 faktorer ved en sko som over tid kan skade utviklingen av gangen, muskler og ledd.

Dette er viktig å ta hensyn til!

Hva skal du vurdere når du kjøper sko? Her fokuserer jeg på den skoen du bruker daglig: Start med å snu skoen på hodet. Sjekk om skoen er rett, har en rett akse. Foten er rett og derfor så må skoen også ha en rett akse. En bananformet sko vil skape akseavvik i foten som kan feilstille fot og kne. Vanlige skader som kan oppstå er feilstillinger i tær som hallux valgus, hammertær og smerter i fot, kne, hoften og ryggen.

Les også: Gå deg i form

Optimal sko

Deretter kjenner du inne i skoen som skal være helt rett. Altså ikke bygget opp. Da får du beveget muskler og ledd optimalt. Kjenn samtidig at skoen er myk nok til at du får beveget deg på tå med sko på bena.

Ikke glem yttersålen

Vinteren står snart for tur, derfor er yttersålen viktig. Hvordan yttersålen er utformet, hardhet, mønster og tetthet har betydning for samspillet mellom skoen og foten. Myke yttersåler produserer varme og gir en sideveis ustabelitet som kan gi ankelsmerter, legg og kneproblemer. Den bør være sklisikker og husk det er kun pigger som holder når det er isføre.

En jungel av sko

Det er vanskelig å finne en riktig sko i butikken.  På markedet er det mange aktører som først og fremst har salg og mote som motiv når de lager sko. Jeg jobber mye med flere som har diabetes som kommer til min klinikk fordi de har diffuse smerter i fot, legg og kne. Typiske skader er  Haglunds Hæl, akillesproblemer , plantarfascitt, hard hud, torner, hallux valgus, tverplattfot, inntåing,  hammertær, smerter i hæl, legg og kne. Det gode er at som regel kan disse skadene trenes opp hos en fotterapeut som jobber med biomekanisk terapi. De vil også kunne gi deg gode råd i forbindelse med egenpleie av foten, valg av sko og medisinske såler for opptrening eller avlasting. Varigheten på behandlingstiden vil variere.

Les også: Pass på føttene dine – vær oppmerksom på symptomer!

Hva synes du? Er det vanskelig å finne gode sko?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: