Insulinpumpe på stranda – hva må du tenke på?

Insulinpumpe på stranda – hva må du tenke på?

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 26.06.14 | Sist redigert: 09.07.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

– Å bruke insulinpumpe med bikini kan være utfordrende, for ikke å snakke om skillet pumpa gir når man flytter på den. Men det skal ikke hindre deg fra å komme deg på stranda, sier Emilie Kleven.

Annonse

Sommeren bringer varmere vær, noe som betyr en lettere garderobe av skjørt, shorts og badetøy. Dermed vil insulinpumpa straks bli synlig for omverdenen. Enkelte kobler fra insulinpumpen om sommeren og gir den rett og slett en liten ferie.

Noen kan da oppleve at overgangen til penn ikke alltid er like enkel. Du må beregne doser på en annen måte og du må tåle flere stikk. Derfor ønsker de fleste å beholde pumpa, også gjennom sommeren. Utfordringene med insulinpumpen kommer kanskje spesielt de dagene du er på stranden eller hvis du tar deg en sydentur.

LES OGSÅ: Teltur i sommer? Husk på dette!

Sjenerende å bruke insulinpumpe på stranda?

– Det skal sies at selv om en insulinpumpe er mer «synlig» enn en penn, har jeg etter disse årene mistet all sjenanse for at pumpa plutselig skal være synlig eller å gå med den festet på bikinitrusa, sier Emilie Kleven som har levd med diabetes type 1 siden hun var 9 år gammel.

– Jeg er heller ikke plaget av dette plasteret, som sitter enten på magen eller på baken. Før følte jeg derimot at «alle» stirret og opplevde det som ubehagelig å være på stranda, på badeland og tilsvarende steder, legger hun til.

Annonse

Å bruke insulinpumpe på stranda kan være skummelt første gangen, men for de fleste går dette raskt over.

Beskytt insulinpumpa fra sol og vann

Det viktigste å tenke på når du er på stranda med insulinpumpa er å beskytte den mot varme, sand og vann. Pumpa skal helst ikke bli utsatt for direkte sollys, så pumpa kan med fordel dekkes til når du ligger og soler deg.

Når du skal bade kobler du bare ifra pumpa og slår den på igjen når du er ferdig. Du kan normalt ha den frakoblet i opptil en time uten at det gjør noe. Oppbevar pumpa i skyggen eller i en liten kjølebag når du bader.

LES OGSÅ: Med diabetes på tivoli – dette bør du huske på

Slik skjuler du insulinpumpa

– Jeg har lært meg flere triks for å skjule pumpa, blant annet har jeg en slags strømpe som jeg kan feste på låret om jeg skal bruke kjoler eller skjørt. Men som jente har jeg også den fordelen at jeg kan feste den på overkroppen. Selv om jeg får noen undrende blikk, er det enkelt for meg, og jeg bare knepper opp en knapp i blusen for å fiske frem pumpa, sier Emilie.

Om du ikke har strømpebånd kan en sykkelshorts eller lårkorte tights være løsningen. Om du ønsker å skjule pumpa helt på stranda kan du prøve ”tankini” som består av en vanlig badebukse og en topp som går hele veien ned til buksen. Dette gir deg muligheten til å klipse pumpa fast i badebuksa og skjule den med toppen. Dette hjelper også med å unngå at pumpa blir utsatt for sol, sand og vann.

Kan du koble fra insulinpumpa i mer enn en time?

Finnes det en alternativ løsning til å koble pumpen av? JA – så absolutt; her er en fremgangsmåte mange har god erfaring med:

  • Bruk insulinpumpa som vanlig om natten
  • Koble den fra når du står opp, og sett en dose med langsomtvirkende insulin med penn. Få hjelp til å beregne mengde insulin som skal settes med penn av din behandlende lege eller diabetessykepleier
  • Ikke ta av kanylen , og ta med insulinpumpen på stranden. Pakk den inn i et håndkle eller toalettmappe og legg den i skyggen slik at insulinet ikke blir for varmt. Ved behov kobler du insulinpumpen til og gir insulin med bolus-funksjonen som vanlig
  • Pumpen kobles til ved leggetid

Husk selvsagt å måle blodsukkeret regelmessig! Snakk alltid med behandlende lege/diabetessykepleier før du gjør endringer i din behandling.

Hva gjør du når du bruker insulinpumpe på stranda? Skjuler du den, eller syns du det er helt OK å ha den fremme?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: