Telttur i sommer? Husk på dette!

Telttur i sommer? Husk på dette!

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 21.06.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg elsker å være ute i naturen, og nylig skaffet mannen min og jeg et telt vi selvfølgelig måtte teste ut. Værforholdene og teltstedet kunne ikke vært bedre. Det eneste som kunne ødelegge turen var en føling, som jeg selvfølgelig fikk.

Annonse

Til teltturen hadde vi pakket med oss godt med karbohydratrik mat, i tilfelle jeg skulle få lavt blodsukker. Vi hadde med både kjeks, sukkerholdig brus og druesukker. Det var ikke mangel på sukker som gjorde at jeg fikk føling. Det var jeg som klarte å gi meg selv en «overdose» av insulin, noe som selvfølgelig fikk følger midt på natten.

Dårlig samvittighet

På denne teltturen merket jeg hvor viktig det er å ha maten lett tilgjengelig. Jeg hater å føle at jeg er en byrde for de som er sammen med meg, og jeg likte ikke å måtte vekke mannen min for å få hjelp til å få i meg mat. Han hadde selvsagt ikke noe imot det, men jeg får dårlig samvittighet for å ødelegge nattesøvnen hans.

Lett tilgjengelig

Det som derimot var positivt, var at jeg hadde lagt klart kjeks og brus like ved der vi sov. På denne måten slapp jeg å åpne teltdøren for å få tak i det jeg trengte, og unngikk dermed å forstyrre mannen min unødig og bruke opp de få resterende kreftene jeg hadde på det tidspunktet.

For å unngå søling vil jeg varmt anbefale en stødig kopp for følingsbrus!

Ha ordentlig utstyr

I tillegg til maten er det greit å ha en ordentlig kopp (jeg har en sammenleggbar ) tilgjengelig, i stedet for en plast eller pappkopp, som ikke står stødig på teltgulvet. Det at man oppfører seg som full når man har føling, er ingen myte. Tro meg! Så for å unngå søling vil jeg varmt anbefale en stødig kopp for følingsbrus!

LES OGSÅ: Hvordan påvirker karbohydrater blodsukkeret?

Annonse

Porsjoner og tidlig start

Det vil forhåpentligvis bli mange teltturer denne sommeren, men jeg har lært at det å telte med diabetes er noe helt annet enn å telte som frisk. Det kreves mye mer planlegging. Blant annet må man pakke nok mat, som er nødvendig for å øke blodsukkeret. Pakk helst i porsjoner, slik at man slipper å våkne opp med skyhøyt blodsukker neste morgen, slik jeg gjorde. Jeg anbefaler også å starte turen tidlig nok. Da slipper man å sove rett etter et måltid, for dermed å slippe å måtte våkne opp på grunn av føling og spise enda mer når man allerede er mett.

Ikke la sykdommen hindre deg

Å telte med diabetes kan være utfordrende, men jo oftere man gjør det og jo flere erfaringer man får, jo flinkere blir man til å planlegge og pakke det som er nødvendig for å få en bra og vellykket tur neste gang. Det er viktig å ikke la sykdommen være et hinder for det du ønsker å gjøre i sommer, om det så er telttur eller andre ting. Det er mye bedre å prøve og feile enn å ikke prøve i det hele tatt!

LES OGSÅ: Slik reduserer du føling

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: