Slik kan du redusere følinger

Slik kan du redusere følinger

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 20.09.15 | Sist redigert: 08.09.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

De som har diabetes vet hvor ubehagelig det er å ha føling, og de fleste skulle nok gjerne hatt færrest mulig følinger. Her får du noen tips som kan hjelpe deg å redusere antall følinger.

Føling er noe som oppstår når blodsukkeret blir for lavt,  verdiene er da under 4 mmol/l. Symptomene varierer fra person til person, og noen får heller ikke særlig med symptomer – som kan være enda skumlere. Det er også ulike alvorlighetsgrader av følinger.

Annonse

Det er viktig at blodsukkeret ditt er i balanse, dessverre er det ikke alltid like lett. Det er vanskelig å unngå føling helt, men det er en rekke ting du kan gjøre for å redusere antall følinger, og da er det greit å vite hva som kan utløse en føling. 

Dette er noen av årsakene til at du får føling:

  • Du kan ha satt for mye insulin
  • Du har spist for lite
  • Du har uvanlig eller økt fysisk aktivitet
  • Du har for stort alkoholinntak
  • Du er stresset (kan påvirke opp eller ned)

Vær bevisst på insulinmengden

Dersom du endrer vaner vil det ofte være behov for å justere insulinmengden. En slik endring kan for eksempel være hvis du begynner å trene.  Hvis du ikke tilpasser insulinmengden til økt aktivitet kan blodsukkeret falle. Det anbefales at du snakker med legen eller diabetessykepleieren din før du begynner, slik at du vet hvor mye du eventuelt skal justere.

LES OGSÅ: Ja, intensiv trening påvirker blodsukkeret

Ha raske karbohydrater lett tilgjengelig

Du bør passe på å alltid ha noen raske karbohydrater tilgjengelig. Dette er spesielt viktig hvis du vet du har en stressende dag foran deg, skal ut på reise eller gjør noe som forstyrrer din faste måltidsrytme. Eksempler på raske karbohydrater som er lett å ta med seg er frukt, saft, druesukkertabletter, eller et par sukkerbiter.

Annonse

Dersom det er lenge til neste måltid bør du ha 1-2 brødskiver eller annen mat tilgjengelig for å opprettholde blodsukkeret.

Test deg regelmessig

Regelmessig testing er viktig for å kunne holde blodsukkeret i balanse. Det er spesielt viktig at du ikke glemmer dette på dager som avviker fra normalen.  På slike dager kan det være lurt å sette opp en varsling på telefonen  på forhånd om at du må huske å måle blodsukkeret.  Denne varslingen kan du gjerne gjenta flere ganger gjennom dagen

LES OGSÅ: Påvirker menstruasjonssyklusen blodsukkeret

Stress ned

Stress er en av mulige årsaker til føling. Det er ikke alltid man kan forberede seg på stress, men kan være lurt å være litt ekstra bevist i perioder som du vet kommer til å kreve mye av deg. Hvis du for eksempel har mye å gjøre på jobb eller skole, bør du passe på å ta noen pustepauser. Gå ut i fem minutter og trekk pusten dypt noen ganger. Slike små pauser i hverdagen bidrar til at du klarner hodet og reduserer stressnivået i kroppen. Med andre ord; reduserer du stressnivået kan du også redusere følinger.

Sliter du med føling?

Kilder:

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: