Påvirker menstruasjonssyklusen blodsukkeret?

Påvirker menstruasjonssyklusen blodsukkeret?

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 16.05.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Hormoner kan være til stor frustrasjon for oss kvinner. Men for oss med diabetes kan menstruasjonssyklusen påvirke mer enn bare humøret.

Annonse

Så satt jeg der, på Espresso House midt i Bergen sentrum en lørdag ettermiddag. Blodsukkeret er «all over the place», søthungeren gnager og tårene triller. Jeg prøver å puste med magen, hvorfor griner jeg egentlig? Det som nettopp har skjedd er jo ingenting å grine for? Jeg må ta meg sammen, jeg skal jo snart på konsert.

Det er syklusens 29. dag, og jeg vet mensen kommer i morgen.

LES OGSÅ: Sosiale medier er den viktigste kanalen for å nå ut til oss med diabetes

Hormoner og atter hormoner

To av tre av disse symptomene er relativt vanlige for jenter flest. Men vi med diabetes har visst en tredje ting som gjør dette ekstra interessant; Blodsukkeret. Jeg har tidligere nevnt at alt påvirker blodsukkeret – og da spesielt hormoner.

Insulin er et hormon, som lar seg veldig lett påvirke av andre hormoner.

Annonse

Jeg var på ATTD (Advanced Technologies & Treatments for Diabetes) i Berlin i februar hvor jeg faktisk kom over en studie som bekrefter dette. Denne studien konkluderer at kvinner med diabetes type 1 har individuelle variasjoner i blodsukkeret knyttet til syklusen.

Blant annet fant forskerne at rundt eggløsning (altså ca. 2 uker før menstruasjonsstart) og rett etter eggløsning, er økt risiko for hyperglykemi, sammenlignet med den tidligere delen av syklusen. Dette ser ut til å henge sammen med at det i lutealfasen (tiden fra eggløsning til menstruasjon) er lavere insulinsensitivitet.

LES OGSÅ: Graviditet og diabetes er utfordrende, men langt ifra umulig

«Det er jo bare å…»

påvirker menstruasjonssyklusen blodsukkeret

Illustrasjonsfoto: Getty images.

Så igjen; den vanlige mann i gatas uvitenhet slår meg igjen. «Det er jo bare å sette insulin, og passe på hva du spiser. Hvor vanskelig er det egentlig?». Nei altså, du må faktisk ta over en kroppsfunksjon som de fleste tar for gitt. Du må ta hensyn til alt; vær vind, humør, aktivitet, matinntak – og ja, hormoner.

Med så mange hensyn å ta får du som regel litt mer kunnskap om hvor man er i syklusen enn en kvinne uten diabetes.

Jeg har alltid vært mye plaget med nattlige følinger og kramper, og ifølge legene er dette mye grunnet hormoner og syklusens gang. Dersom det er kramper, opptrer disse ofte i slutten av syklusen hvor insulinsensitiviteten er høy. Jeg prøver å ta visse forholdsregler, men det er ikke alltid like lett å henge med ettersom ingen dag er lik.

La meg bare legge til at jeg bruker både insulinpumpe og har kontinuerlig blodsukkermåler.

Hva skal jeg skylde på denne gangen?

Så… Her sitter jeg fortsatt på Espresso House. Den kontinuerlige blodsukkermåleren vibrerer hissig, blodsukkeret er på vei opp. Jeg prøver å kvele søthungeren med en kaffe latte. Klokken er 20.45. Jeg burde komme meg av gårde. Jeg tørker tårer, pudrer nesa og setter kursen ut. Hvorfor grein jeg egentlig? Var det blodsukkeret? Hormonene?

Hvordan påvirker syklusen ditt blodsukkeret? Og tar du noen forhåndsregler?

Kilde: PubMed, Fluctuations of Hyperglycemia and Insulin Sensitivity Are Linked to Menstrual Cycle Phases in Women With T1D.

LES OGSÅ: Diabetesen skal ikke gjøre meg til støttemedlem

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
4.7/5 3 tilbakemeldinger
Del: