Ja, intensiv trening påvirker blodsukkeret

Ja, intensiv trening påvirker blodsukkeret

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 24.02.17 | Sist redigert: 29.10.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Kosthold og trening er de to faktorene som påvirker blodsukkeret vårt mest. Etter at jeg økte intensiteten i treningen min har det hatt en enorm påvirkning på blodsukkeret.

Annonse

Det har kommet mye spennende forskning på trening, intensitet og helsefordeler de siste årene. Jeg synes det er spennende å følge med på siste nytt, og særlig NTNU i Trondheim kommer med mye spennende forskning på området. Hoff og Helgeruds 4 x 4 intervalltrening der du skal jobbe i 85-95 prosent av makspuls, har vært med å endre treningsvanene til mange.

Selv liker jeg å trene litt hver dag. Intensiteten varierer med dagsformen, men jeg har nok holdt meg mer i komfortsona enn å gå for progresjon, økt kondisjon og styrke. Derfor bestemte jeg meg for å utfordre meg selv og øke intensiteten på flere av de ukentlige øktene mine. Jeg bruker alltid pulsklokke og har derfor god kontroll på pulsen min gjennom en treningsøkt. Derfor var det ikke vanskelig å måle at intensiteten økte. Men hvordan ville økt intensitet påvirke blodsukkeret under og etter trening?

LES OGSÅ: Hard intervalltrening er bra for de som har diabetes type 2

Spiser næringsrikt to timer før

De intensive øktene utfører jeg aldri uten å ha spist først. For å få ut maks ut av treningsøkten, må jeg ha energi i kroppen. Det mest ideelle for meg er å trene intensivt to timer etter jeg har spist et måltid. Det spørs selvsagt hva jeg har spist, har jeg spist et stort måltid med masse mat som tar lang tid for kroppen å fordøye, må jeg vente lengre.

Jeg prøver å unngå de store måltidene og heller spise hver tredje-fjerde time. Slik blir det lettere å trene mer intensivt også. Trener jeg på morgenen eller formiddagen spiser jeg alltid havregrøt cirka to timer før. Det er det mest optimale for min kropp for å få maks ut av treningsøkten. Gjerne et par kopper kaffe også. Det gir et ekstra kick!

Annonse

Når er det best å trene?

Hvilken tid på dagen som egner seg best for trening er selvsagt individuelt, men for min del er det absolutt en fordel å trene så tidlig som mulig. Det beste er å få til en økt før jobb. Men energien er ikke alltid på topp tidlig om morgenen og da blir det vanskeligere å få til en intensiv økt.

Kristi er klar for litt intensiv trening

Foto: Kristi H. Haga

Føling om nettene er et problem for mange, og jeg har slitt med dette i denne perioden. Derfor har det beste tidspunktet vært i ti-elleve tiden, noe som ikke alltid er mulig å få til i forhold til jobb. Intensiv trening på kvelden kan gi enda større mulighet for nattlig føling, derfor prøver jeg å unngå dette.

I de tilfellene jeg har trent hardt på kvelden, har jeg alltid fått føling på natta. Jeg ser ikke helt hvordan jeg skal unngå det ved trening på kveldstid, selv om jeg både spiser og setter mindre langtidsvirkende insulin.

Foreløpig har jeg ikke hatt problemer med føling under treningsøktene. Stort sett måler jeg blodsukker før jeg trener, og da tar jeg en vurdering på om jeg bør spise noe før jeg setter i gang.

Øktene mine er på mellom 40 og 60 minutter, og blodsukkeret dropper sjelden så raskt, bortsett fra dersom jeg har tatt for mye insulin før jeg trener. Jeg måler sjelden blodsukkeret under treningsøkten, bortsett fra hvis jeg føler meg dårlig. Det har faktisk ikke skjedd på disse ukene jeg har økt intensiteten.

LES OGSÅ: Føling er min største frykt når jeg konkurrerer

Hvordan har intensiv trening påvirket blodsukkeret mitt?

Når jeg nå trener ligger jeg mye tettere opp mot maksimalpuls og befinner meg lengre i intensitetssonen. For noen kan dette være litt «gresk», men jeg anbefaler alle som vil ha mer utbytte av treningen å skaffe seg en pulsklokke. Det er både morsomt og inspirerende, samtidig som det gir deg et godt helhetlig bilde av hvor mye du forbrenner under ei økt. Min pulsklokke er i tillegg et aktivitetsarmbånd og jeg har god kontroll over hvor mye jeg beveger meg og forbrenner i løpet av en dag.

Jeg har merket en endring på blodsukkeret etter at jeg økte intensiteten. Jeg har mindre behov for insulin til måltidene, og setter også mindre langtidsvirkende de dagene jeg har hatt en hard økt. Det har vært en overgang, men jeg tror kroppen vil stabilisere seg etter hvert som den blir vant til at jeg trener hardere.

Jeg er spent på om langtidsblodsukkeret blir påvirket i positiv forstand. Det er utrolig hva trening kan gjøre med blodsukkeret og jeg synes det er spennende å se hvordan kroppen responderer. Helsegevinstene ved intensiv trening er mange, og jeg kjenner allerede etter få uker at jeg har mer overskudd, har økt maksimalt oksygenopptak, er sterkere og raskere.

Prøv det du også, det er ikke mye som skal til.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: