Kan man trene hardt med diabetes?

Kan man trene hardt med diabetes?

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 08.02.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Aktivitet, trening, idrett og konkurranse er noe som trigger mange mennesker. Det kan enten være å trene bare for gøy eller være et hjelpemiddel til å utfordre seg selv litt ekstra i hverdagen.

Annonse

Selv har jeg alltid fulgt et jag etter å bli best mulig på fotballbanen, og alltid vært glad i å utfordre fysikken når det kommer til trening.

Hvordan har dette vært etter å ha fått påvist diabetes? Kan man fremdeles konkurrere på toppidrettsnivå eller må man tone det hele litt ned?

LES OGSÅ: Boost treningsgleden!

Treningslyst

Tidligere har jeg skrevet om hvor mye mer tålmodig jeg skulle ønske jeg var i forhold til å spille fotball på toppnivå med diabetes. Jeg aksepterte ikke at det tok lengre tid å bli kjent med kroppen sin, og mistet dessverre etterhvert interessen for å bli best på fotballbanen.

Treningslysten derimot har på langt nær blitt mindre, og suget etter å presse seg litt ekstra er der fremdeles. Selv om jeg ikke konkurrerer aktivt på noe høyt nivå, elsker jeg harde treningsøkter.

Annonse

Hva er hardt?

Først er det viktig å avklare hva som ligger i begrepet “hard trening.” Det er egentlig et begrep jeg ønsker å begrense bruken av, fordi hva som er “hardt” er ekstremt relativt.

Det har med ditt utgangspunkt å gjøre. Det som er hardt for meg trenger ikke å være hardt for deg, og omvendt. Vi er alle gode til ulike ting og vi har alle ulike utfordringer å møte, så det er viktig at man først definerer for seg selv hva som er hard trening.

Har du vært skadet, er nybegynner på trening eller kanskje ikke er så glad i trening i det hele tatt, kan det å gå seg en tur være hardt nok. All aktivitet er bedre enn ingenting (innenfor rimelighetens grenser), og hard trening for deg kan være å gå bare 5 minutter lenger enn sist eller løfte 2,5 kilo mer i knebøy enn sist.

Magnus løper vekk fra frykten

For Magnus er treningen et «must»!
Foto: Privat

LES OGSÅ: Slik holder du blodsukkeret oppe under trening

Fordeler ved å trene hardt

Når du har definert hva hard trening er for deg, er det langt enklere å oppnå de positive fordelene treningen kan ha.

Ikke bare oppnår man en rekke fysiske fordeler som bedre helse, bedre form, kondisjon og generell ork i hverdagen. Det kan også hjelpe utrolig mye på de mentale prosessene, som igjen kan være veldig gunstig for blodsukkeret og den psykiske helsen.

Når du skal ha en hard treningsøkt, må du gjerne akseptere at dørstokkmila er litt lenger enn vanlig. Det må gjøre litt vondt og være litt ubehagelig å komme igang. Du må ha litt lyst til egentlig å gjøre noe annet enn å dra på trening.

Dette høres kanskje veldig rart ut, men tenk så godt det er etterpå! Tenk hvilken mestringsfølelse du kan sitte igjen med når du har pushet deg gjennom den gåturen du egentlig hadde bestemt deg for å droppe. Eller den fantastiske følelsen når du løper litt fortere enn sist gang under intervalløkta.

Hva med følelsen at du i det hele tatt gjennomførte styrkeøkta, når du egentlig trodde kroppen var klar for en hviledag? Etter min mening er dette den enkleste veien til mestringsfølelse i hverdagen. En mestringsfølelse jeg har vært helt avhengig av, når ikke alt annet i livet er så enkelt.

Da er det så godt å komme seg på trening, uten å sammenligne seg med andre, bare for å være sin egen superhelt!

Tren bort bekymringer

Det er så godt å skru av verden i en time eller to, bare svette og leve!

Harde treningsøkter og trening generelt hjelper meg også veldig for å bli kvitt unødvendige bekymringer. Ikke trenger jeg å tenke på ujevne blodsukkermålinger, den neste timen hos legen, innleveringen på skolen eller en ny lang dag på jobb.

Magnus Aulstad liker å trene hardt

Magnus Aulstad liker å presse seg hardt under trening. Foto: Privat

Treningen er det øyeblikket på dagen jeg kun ønsker å ha kapasitet til å leve i nuet, konsentrere meg om økta og gjennomføre på best mulig måte. Late som jeg er en toppidrettsutøver og rett og slett bare drømme meg litt bort.

Det er så godt å skru av verden i en time eller to, bare svette og leve! Ja, det er hardt når det står på, men endorfinrusen etterpå gjør deg klar til å møte alle andre utfordringer i hverdagen! Dette tror jeg på i forhold til en god psykisk helse!

LES OGSÅ: Slik får jeg motivasjon til å trene

Følg med på blodsukkeret

For å komme tilbake til spørsmålet: Om man kan trene hardt med diabetes? Etter flere år med personlige erfaringer vil jeg svare et klart og tydelig: JA!

Men, du må regne med å være tålmodig om du ikke er vant med tøffe treningsøkter eller trening i det hele tatt. Du må regne med å måle blodsukker under treningen for å følge med på utviklingen, og du må regne med at du må avbryte en økt i ny og ne for å fylle på med næring, slik at blodsukkeret ikke blir for lavt.

Dette er faktorer du helt klart må ta på alvor, men altfor mange kan bli engstelige når pulsen øker og treningen går opp i intensitet. Dette er ikke farlig, det er kun en ubehagelig følelse som snart går over. Da føler du deg mye bedre enn før du begynte. Og neste gang kan du oppleve at du klarer enda mer!

LES OGSÅ: Dette gir langvarig effekt på blodsukkeret

Finn balansen

De ulike treningsøktene jeg har i løpet av en uke varierer selvsagt mye i intensitetsnivå, og man må passe på ikke å kjøre harde økter hver dag. Målet er IKKE å bli overtrent. Men å finne en balanse mellom moderate økter du har god kontroll på, og de hvor du pusher deg litt utenfor komfortsonen.

Jeg merker selv veldig stor forskjell på blodsukkeret under de ulike øktene. Jeg spiser alltid godt før trening, og venter sjelden mer enn 30 minutter før jeg er igang på trening. Under lange, seige økter, som for eksempel en lengre løpeøkt med moderat intensitet, merker jeg fort at blodsukkeret vil synke om jeg ikke fyller på med noe.

Under harde intervalløkter eller harde styrkeøkter, derimot, kan jeg enkelte ganger merke at blodsukkeret faktisk stiger. Dette skyldes at adrenalin skilles ut i kroppen fordi man er gira, og man ender med å produsere mer sukker. Her reagerer vi forskjellig, og selv reagerer jeg ulikt fra økt til økt. Derfor må man prøve seg frem, og ikke være redd for å feile.

Mål heller blodsukkeret en gang for mye, enn en for lite. Og spis heller litt ekstra, enn å bli liggende langflat med lavt blodsukker midt i økta.

 Vær heller ikke redd for å presse deg litt ekstra en gang i blant. Bare litt mer enn du gjorde sist. Jeg vet at du klarer det. Litt er mye. God trening!

LES OGSÅ: Å komme i mål overvinner alt!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
1/5 1 tilbakemelding
Del: