Slik holder du blodsukkeret oppe under trening

Slik holder du blodsukkeret oppe under trening

Håkon Johannessen
er norgesmester i triathlon og har hatt diabetes siden han var 13 år. Håkon er frilans gjesteblogger for Lev Med Diabetes.
Publisert første gang: 11.09.12 | Sist redigert: 02.12.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Som triatlet med diabetes er det ofte store problemer rundt trening og konkurranser. For hvordan kan man sørge for at blodsukkeret holder seg stabilt under trening? Jeg har funnet en løsning som fungerer for meg, og kanskje kan den også fungere for deg?

Annonse

Nå er de største komplikasjonene for meg i overgangsfaser mellom mye trening, og lite eller ingen trening. Dette fordi kroppen og insulinbehovet kan gå helt i spinn.

Men også på en vanlig treningsøkt er det mye rart man skal passe på. Blant annet skal man selvsagt ha kontroll på blodsukkeret.

For meg er dette i hvert fall en større utfordring på trening, enn det er når jeg ligger på sofaen.

Hva skal man spise under trening? Når, hvor ofte og hvordan skal man få det med seg? Dette er spørsmål som jeg har brukt lang tid på å finne gode løsninger på. Og det er spørsmål som jeg fortsatt tenker på før treninger.

I neste rekke handler det om å perfeksjonere løsningene. Dette tar mye tid og det vet mange av dere som leser dette. Så hva har jeg funnet ut? Hva bruker jeg under trening og konkurranser? La meg dele mine beste tips.

Annonse

LES OGSÅ: Trening – plikt eller glede?

Enkle løsninger er ofte det beste

Som triatlonutøver driver jeg jo med både svømming, sykling og løping. Dette er veldig ulike idretter som krever forskjellige løsninger hva gjelder mat og drikke. Det jeg har funnet ut gjennom noen år nå, er at saft er det enkleste, beste og kanskje det billigste.

Under hver eneste trening har jeg med meg sterk saft som jeg tar en liten slurk av ganske ofte, selvsagt ut ifra hvor høyt blodsukkeret var før start.

drikker for å holde blodsukkeret oppe under trening

Illustrasjonsfoto: Pexels.

På sykkelen har jeg med saft i drikkeflaskeholder og noen Bixit i lomma for de lengre turene.

På løping har jeg med et drikkebelte, og når jeg svømmer står det både en saftflaske på kanten og selve saftkonsentratet i sekken. Bare i tilfelle jeg virkelig må få opp blodsukkeret fort.

LES OGSÅ: Styrketrening for bedre blodsukkerkontroll

Gir en følelse av kontroll

Med en saftslurk hvert tiende minutt eller noe slikt, holder jeg blodsukkeret ganske jevnt uten å gå langt ned eller langt opp. Små variasjoner i blodsukkeret er både bra for kroppen, prestasjonsevnen og for det mentale, fordi du kan få en følelse av kontroll når blodsukkeret er der hvor du vil ha det.

Mitt personlige tips er altså å ta med seg sterk saft på treningen. Dette fungerer veldig bra for meg, men kanskje har du en annen løsning? Prøv gjerne ut forskjellige ting til du finner det som passer best for deg. Det viktigste er at du finner en rutine som gjør det mulig å gjennomføre treningsøktene dine uten store blodsukkerproblemer.

Hva bruker du for å holde blodsukkeret oppe under trening?

LES OGSÅ: Føling er min største frykt når jeg konkurrerer

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: