Insulinpumpebehandling med en vri – på sommerferie

Insulinpumpebehandling med en vri – på sommerferie

Lene Kristin Lindberg
Er bioingeniør som har jobbet med diabetes i Roche siden 1994 med opplæring av ulike produkter.
Publisert første gang: 09.05.12 | Sist redigert: 12.07.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Sol, varme, sandstrender og saltvann… det lyder himmelsk. Du som bruker insulinpumpe kan møte noen utfordringer når badetøyet plukkes fram fra skapet og kles på en vinterblek kropp. Hvor festes insulinpumpen og tåler den å være med på stranden?

Annonse

Enkelte kobler insulinpumpen fra om sommeren – gir den rett og slett en liten ferie. Det man kan oppleve ved denne løsningen, er at overgangen til penn ikke alltid blir like enkel. Man skal beregne doser på en annen måte, man må tåle flere stikk og lignende.

Bra alternativ

Utfordringene med insulinpumpen kommer kanskje spesielt de dagene man er på stranden eller tar seg en sydentur. Finnes det en alternativ løsning til å koble pumpen av? JA – så absolutt; her er et eksempel som mange har lykkes godt med:

  1. Bruk insulinpumpen som vanlig om natten.
  2. Koble den fra når du står opp, og sett en dose med langsomtvirkende insulin med penn. Få hjelp til å beregne mengde insulin som skal sette med penn av din behandlende lege eller diabetessykepleier.
  3. Ikke ta av kanylen og ta med insulinpumpen på stranden. Pakk den inn i et håndkle eller toalettmappe og legg den i skyggen slik at insulinet ikke blir for varmt. Ved behov kobler du insulinpumpen til og gir insulin med bolus-funksjonen som vanlig.
  4. Pumpen kobles til ved leggetid.

Les også: Slik bruker du insulinpumpen mer diskret

Mål regelmessig

Husk selvsagt å måle blodsukkeret regelmessig! Snakk alltid med behandlende lege/diabetessykepleier før du gjør endringer i din behandling.

God sommer!

Annonse

Les også: Insulinpumpe på stranden – hva må du tenke på?

Hva gjør du om sommeren? Har du noen spesielle grep, eller fortsetter du på pumpebehandling som vanlig?

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: