De siste 10 år har flere yngre kvinner fått type 2 diabetes

De siste 10 år har flere yngre kvinner fått type 2 diabetes

Stine Helén Tunstrøm
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 10.11.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det kan gå ut over både fruktbarhet, svangerskap og hjertehelse. Årets markering av Verdens diabetesdag har derfor satt kvinnehelse i fokus.

Annonse

Det er 199 millioner kvinner på jorden som har diabetes, og det blir stadig flere. Samtidig har forskning vist at kvinner med diabetes kan ha høyere risiko for å avstå fra medisinsk behandling.

I dag er diabetes derfor den niende største årsaken til kvinners død på verdensbasis, med 2,1 millioner diabetesrelaterte dødsfall årlig.

Dette er bakgrunnen for at Verdens diabetesdag i år retter fokuset mot kvinnehelse. Men hvorfor er dette så viktig, lurer du kanskje på?

De fleste vet kanskje at diabetes øker risikoen for andre plager og sykdommer. Men visste du at diabetes også kan ramme kvinner på andre måter enn menn?

For eksempel har kvinner med diabetes dobbelt så høy risiko for depresjon enn menn. Men dette er slett ikke det eneste.

Annonse

LES OGSÅ: Har type 2 diabetes – fikk skremmende føling

Påvirker fruktbarhet og kompliserer svangerskap

Diabetes kan dessverre gå ut over en kvinnes fruktbarhet og hele to av fem kvinner med diabetes er i fruktbar alder. Kvinner med diabetes har for eksempel høyere risiko for å utvikle policystisk ovarie syndrom (PCOS), som kan føre til problemer med å bli gravid.

Selv om graviditet og diabetes i dag er helt forenelig, må man ta noen forholdsregler for å unngå at svangerskapet får uheldige utfall.

– Ved god blodsukkerregulering før og under svangerskapet kan kvinner med diabetes gå igjennom et normalt svangerskap og fødsel. Men dersom blodsukkerkontrollen er dårlig kan det oppstå komplikasjoner for både mor og barn, sier Kåre I. Birkeland, professor ved UiO og ekspert på diabetes type 2, til Lev med diabetes.

Vi har derfor mange gravide med type 2 diabetes på fødepoliklinikkene nå.

Det er derfor viktig at svangerskap planlegges godt og at blodsukkerkontrollen er så god som mulig allerede på befruktningstidspunktet. Alle som planlegger å bli gravid bør ta daglige tilskudd av folat (0,4 mg) i en måned før befruktning.

– Tradisjonelt har det vært flest gravide med type 1 diabetes, ettersom type 2 diabetes først og fremst rammer personer over 40 år. Men de siste 10 år har vi i økende grad sett at også kvinner i 20 og 30-årene får type 2 diabetes og blir gravide, forteller professoren.

– Vi har derfor mange gravide med type 2 diabetes på fødepoliklinikkene nå. Særlig gjelder dette innvandrerkvinner fra sørasia som gjerne får type 2 diabetes 10 år tidligere enn norske kvinner, legger han til.

Kvinner med diabetes skal følges gjennom svangerskapet på en poliklinikk med erfaring i oppfølging av gravide med diabetes.

LES OGSÅ: Dette er type 2 diabetes

Svangerskapsdiabetes øker risikoen for type 2

Svangerskapsdiabetes er også en alvorlig, men ofte oversett trussel mot mor og barns helse.

Kvinner som får svangerskapsdiabetes har i tillegg en betydelige høyere risiko for å utvikle diabetes type 2 senere i livet.

Verdens diabetesdag logo

For å forebygge dette er det svært viktig at disse kvinnene følges opp av lege etter fødsel.

De nye nasjonale retningslinjene om svangerskapsdiabetes anbefaler blant annet kontroll hos fastlege med måling av HbA1c, fire måneder etter fødsel, og deretter årlig.

Dette vil også gjøre det mulig å oppdage sykdommen tidlig, og dermed mulig å tilby behandling så tidlig som mulig. (PS! Vil du vite mer om svangerskapsdiabetes kan du lese om det her).

LES OGSÅ: Har intervalltrening er bra for de som har diabetes type 2

Økt risiko for hjerte- og karsykdom

Alle med diabetes har økt risiko for angina pektoris (hjertekrampe) og hjerteinfarkt, uansett om du har type 1 eller type 2. Dette skyldes at nesten alle med diabetes har høyere blodsukker enn de som ikke har diabetes.

De som har diabetes type 2 har i tillegg oftere høyt blodtrykk, uheldige fettverdier i blodet og overvekt, som gjør at de har nesten 10 ganger så høy risiko for angina pektoris og hjerteinfarkt enn friske kvinner.

Vær også obs på at ved hjerteinfarkt er det ikke alltid man får de klassiske symptomene. Særlig kvinner med diabetes opplever utypiske infarktsymptomer, som kan gjøre det vanskelig å skjønne at man har et infarkt. Derfor skal også anfall med uforklarlig, elendig allmenntilstand tas alvorlig.

– Forebygging av hjerte- og karsykdom er svært viktig ved diabetes, og prinsippene er de samme som hos de som ikke har diabetes, sier Birkeland.

Her er hans tips til forebygging av hjerte- karsykdommer:

  • Sunn livsstil med minst 150 minutter fysisk aktivitet per uke
  • Sunt kosthold med mye grønnsaker og moderate mengder fett og karbohydrater
  • Vektreduksjon ved overvekt
  • God blodtrykkskontroll, og blodtrykksbehandling ved høyt blodtrykk
  • Lavt kolesterol og medikamentell kolesterolsenkende behandling ved økt risiko

NB! Blodtrykksbehandling og kolesterolsenkende behandling må stoppes eller justeres før planlagt graviditet.

Bli gjerne med på å rette fokuset på diabetes på denne dagen ved å bruke disse emneknaggene i sosiale medier: #DiabetesKnowledge #WDD

Kilder: Helsedirektoratet, LHLDiabetesforbundet, International Diabetes Federation.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: