Vet du forskjellen på depresjon og utbrenthet?

Vet du forskjellen på depresjon og utbrenthet?

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 15.04.15 | Sist redigert: 01.02.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Hvordan vet du om du er utbrent på grunn av diabetes eller om du er rammet av en depresjon?

Annonse

Det er helt naturlig at man opplever perioder hvor håndtering av diabetes kan føles veldig vanskelig – noen ganger helt umulig.

Alle kan bli sliten og lei når livet ikke går vår vei. Sykdom og depresjon blir først nevnt når følelsene blir intense nok og varer over en lengre periode.

– Det er en overvekt av depresjon og angst blant de som rammes av type 1-diabetes, sier John Haug, dr.philos og spesialist i klinisk psykolog i et intervju gjort av Norsk Helseinformatikk (nhi.no, 2010).

Riktig behandling

Haug mener at man skal, på lik linje med riktig medisinering, også gi riktig psykologisk behandling til de som sliter med depresjon på grunn av diabetes type 1. Utbrenthet i forbindelse med diabetes er spesifikt knyttet til oppførsel rundt diabeteshåndteringen, mens depresjon påvirker oppførselen i mange eller alle aspekter av ditt liv (nhi.no, 2010).

De vanligste symptomene

De vanligste symptomene er at du har vanskeligheter med å sove, konsentrere deg og at det skjer endringer i appetitten din. Det kan også være at du ikke finner noe glede i det å være sosial og aktiv, og skyldfølelse, nervøsitet og irritasjon er det som fyller dagene dine. Med andre ord så blir ditt daglige liv forstyrret av depresjonen og er med på å redusere livskvaliteten din.

Annonse

Høyere blodsukkernivå av depresjon

En av de store psykologiske utfordringene er å erstatte reguleringssystemet i kroppen. Det er viktig å huske på at kroppens reguleringssystem er også borte, ikke bare insulinproduksjonen.

– Dette må etableres i hodet vårt, og det er uhyre komplisert. Når folk vet at de trenger insulin er det så krevende og kan inneholde så negative konsekvenser, at de ikke setter en injeksjon med insulin, sier Haug.

En endring i atferden har store konsekvenser for håndteringen av diabetes, og dette er noe mange opplever. Høyere blodsukkernivåer er en vanlig konsekvens av depresjon. Det er en ond sirkel; man får problemer med å håndtere sin diabetes som fører til depresjon, og denne depresjonen fører til enda mer ukontrollert blodsukker.

– Når følelsene påvirker blodsukkeret og insulinbehovet, må insulindosene beregnes etter følelser. Dette er uhyre komplisert, men det er hverdagen til de som lever med diabetes. Det krever mye erfaring og veldig mye motivasjon, sier Haug.

Haug understreker at følelser er ikke et tegn på svakhet, og mener det er viktig å huske på.

– Vi har en tendens til å se på følelser som enten negative eller positive. Det er mer nyttig å se på følelser som informasjon på hvordan det står til med oss, og ta hensyn til de når vi tar valg, forteller han (nhi.no, 2010).

Livet blir snudd på hodet

Dersom du tror du opplever depresjon, er det viktig at du forteller dette til en venn eller et familiemedlem. Det er for mange vanskelig å åpne seg opp om sine problemer, fordi mange har en følelse av at de ikke lever opp til de kravene som de tror mange har til seg.

– Å få en kronisk sykdom påvirker følelseslivet i stor grad. Det er vanlig å få en krisereaksjon. Livet blir snudd på hodet når du får et helseproblem som krever daglig oppfølging, og har spøkelset ”senkomplikasjoner” hengende over deg. Jeg er imponert over hvordan folk klarer å plassere dette i livet sitt, og håndtere det godt. De fleste takler denne nye situasjonen godt, mens det dessverre er noen som ikke gjør det, sier Haug (nhi.no, 2010).

Lys i enden av tunnelen

For noen vil det kanskje være enklere å gå direkte til psykolog eller lege. Det viktigste er at du åpner deg for noen som kan hjelpe deg, enten om det er lege, psykolog, mor, far eller bror. Så lenge du åpner deg for noen som kan hjelpe deg. Etter du har åpnet deg så vil ikke alt virke umulig lenger – det er plutselig et lys i enden av tunnelen. Det som er godt å vite er at depresjon og utbrenthet relatert til diabetes kan behandles.

Symptomer på depresjon:

  • Søvnmønsteret endrer seg
  • Appetitten økes eller reduseres
  • Mister interessen for vanlige aktiviteter
  • Konsentrasjonsproblemer
  • Sliten
  • Nervøs
  • Mindreverdighetsfølelse
  • Skyldfølelse
  • Selvmordstanker
  • Uforklarlige fysiske problemer som ryggsmerter og hodepine

Kilder:

Diabetes.co
Smartcare
Norsk Helseinformatikk

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: