Har du symptomer på diabetes type 2?

Har du symptomer på diabetes type 2?

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 02.05.14 | Sist redigert: 04.10.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Er du mye trøtt, sliten eller deppa? Det kan være diabetes. Mellom 300.000-400.000 nordmenn har diabetes type 2, og omtrent halvparten vet det ikke selv. Derfor er det lurt å kjenne til symptomene på sykdommen.

Annonse

I løpet av de siste 50 årene har forekomsten av diabetes type 2 firedoblet seg. I Norge lever nå rundt 200.000 med diagnosen diabetes type 2, men mørketallene er høye. Det antas nemlig at omtrent like mange mennesker har diabetes type 2 uten selv å vite om det.

Mange av symptomene på diabetes, som trøtthet, tristhet, treg mage, tørste og økt vannlating, er ganske vage. Derfor kan det ofte ta tid før man bestiller legetime for en helsesjekk. Noen symptomer dukker opp tidlig, men mange går med flere småplager i lengre tid før diagnosen stilles.

Går man for lenge kan det i verste fall ende med hjerteinfarkt, slag, blindhet, ødelagte nerver og andre alvorlige komplikasjoner.

LES OGSÅ: Nei, diabetes type 1 og type 2 er ikke samme sykdom

Dette er vanlige symptomer på type 2

Å være slapp, trøtt, trist og tørst er blant de sentrale symptomene på diabetes type 2. Men symptomene kan utvikles veldig sakte, og mange kan leve lenge med diagnosen uten å være klar over det. I tidlige sykdomsfaser er det ofte få eller ingen typiske symptomer på diabetes type 2.

Annonse

Altfor mange har sykdommen lenge (måneder eller år) før diagnosen blir stilt. Sannsynligvis er det like mange i Norge i dag med uoppdaget diabetes type 2, som de som har fått diagnosen.

Vær obs på disse tegnene:

 1. Tretthet og depresjon

  Uten nok insulin til å få sukker inn i cellene, vil muskler og organer tappes for energi. Kroppen vil da bruke alternativt drivstoff, og tære på muskler og fettlag. Etterhvert vil forandringene i stoffskiftet påvirke alle kroppsfunksjonene. Når cellene frarøves sukker, kan du føle deg slapp, trøtt, og trist.

 2. Hyppige infeksjoner og sår som ikke vil gro

  Høyt blodsukker påvirker evnen til å hele sår og motstå infeksjoner. For kvinner er stadig tilbakevendende soppinfeksjoner et vanlig, tidlig tegn på diabetes. Dette skyldes at soppen stortrives i et miljø med mer sukker. Av samme grunn er det mange som plages av urinveisinfeksjon. Diabetikere har også en tendens til å få fotsopp oftere enn andre.

 3. Potensproblemer

  Over tid kan diabetes ødelegge nerver og små blodkar i øyne, nyrer og hjerte. Diabetes kan derfor føre til ereksjonsproblemer fordi sykdommen kan skade blodkarene i penis.

 4. Nummenhet i hender og føttene

  Diabetes kan føre til skade på nerver, og et symptom på dette er at du føler deg nummen i hender og føtter.

 5. Uklart syn

  Uklart syn, dobbeltsyn, problemer med å fokusere og lese, samt andre synsforstyrrelser kan være et tegn på høyt blodsukker. Dette skyldes at høyt blodsukker kan føre til at væske blir trukket ut av øyelinsen.

 6. Vekttap

  Selv om økt sultfølelse kan føre til at du spiser mer, kan du også oppleve å gå ned i vekt. Siden kroppen ikke klarer å forbrenne sukker vil dette skilles ut i urinen. Kroppen vil da bruke alternativt drivstoff og tære på muskler og fettlag. 

 7. Høyt blodtrykk

  Personer med diabetes har en økt forekomst av høyt blodtrykk, og de fleste pasienter vil ha behov for medisiner for å senke blodtrykket. Høyt blodtrykk er imidlertid ikke nødvendigvis et symptom i seg selv. I sjeldne tilfeller kan blodsukkeret bli så høyt at pasienten blir omtåket eller utvikler koma. Dette gjelder særlig type 1-diabetes.

Jo tidligere du oppdager sykdommen, jo bedre er det

Å leve med ubehandlet diabetes type 2 og høyt blodsukker over tid vil ødelegge nerver og små blodkar i øyne, nyrer og hjerte, og øke risikoen for aterosklerose (åreforkalkning) i de store arteriene. Dette kan igjen medføre hjerteinfarkt og slag. Så jo tidligere du oppdager sykdommen, jo tidligere kan du få behandling, og det minsker risikoen for senkomplikasjoner.

Mistenker du at du kan være en av mange med udiagnostisert diabetes? Diagnosen stilles ved blodprøvetagning, så du kan enkelt utredes for diabetes type 2 hos fastlegen din. På hjemmesidene til Diabetesforbundet kan du også ta en test som indikerer hvor stor risiko du har for å utvikle sykdommen.

LES OGSÅ: I faresonen for å få diabetes type 2? Ta grep nå

Hvem får diabetes type 2?

Type 2-diabetes er den vanligste formen for diabetes, men symptomene skiller seg noe fra type-1 diabetes. Ved diabetes type 2 kommer symptomene mer snikende og utvikles over lang tid, mens ved diabetes type 1 vil symptomene vanligvis komme raskt, og kunne bli langt mer dramatiske. Årsaken er at ved diabetes type 1 ødelegges kroppens evne til å produsere insulin, slik at produksjonen er lik null. Ved diabetes type 2 produserer kroppen fortsatt insulin selv, men produksjonen er ikke god nok, eller kroppen klarer ikke å utnytte insulinet godt nok.

Når kroppen ikke klarer å produsere nok insulin til å ta unna sukkeret, vil overflødig sukker bygges opp i blodet og trekke væske fra vevene. Dette gir høyt blodsukker. Uten insulin kan vi ikke leve, men vi kan leve lenge med dårlig insulinproduksjon – men med tilsvarende dårlig helse.

For å utvikle diabetes type 2 må man være arvelig disponert, men overvekt og mangel på fysisk aktivitet er de viktigste triggerfaktorene. 90 prosent av pasienter med diabetes type 2 er overvektige, men ikke alle har tydelige symptomer på diabetes i tidlig stadium. Diabetes type 2 er vanligst hos voksne, men kan også oppstå hos ungdom.

LES OGSÅ: Nei, diabetes type 1 og type 2 er ikke samme sykdom

Kilder: Klikk.no,nhi.no og helseogmat.net.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

0/5 0 tilbakemeldinger
Del: