I faresonen for å få diabetes type 2?

I faresonen for å få diabetes type 2?

Julie Cathrine Knarvik
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 16.05.18 | Sist redigert: 15.02.23

«Hvis du ikke tar grep om livsstilen din nå, står du i faresonen for å utvikle diabetes type 2.» Hørt det før? Her er noen gode råd på veien til et bedre og sunnere liv.

Prediabetes er en tilstand hvor du får lett forhøyede blodsukkerverdier, og med det øker risikoen for å utvikle diabetes type 2. Hvert år utvikler fem til ti prosent av personer med prediabetes diabetes type 2. Med livsstilsendringer minsker risikoen betraktelig. Derfor er det helt avgjørende å ta noen grep om livsstilen hvis du er i faresonen!

Annonse

Kroppen har et innebygd system for å holde mengden glukose i blodet på et passe nivå. Glukoseverdien skal ikke være for lav, for cellene må ha glukose for å fungere, og heller ikke for høy, for det kan være skadelig for blodårene.

En person med diabetes, har så høye glukoseverdier at det er skadelig. Noen personer ligger i en gråsone, der glukoseverdien er lett forhøydet. Hos disse personene er risikoen for å utvikle diabetes større.

LES OGSÅ: Å alltid være nummer to

Hvem er utsatt?

Sliter du med overvekt, er lite fysisk aktiv, har diabetes type 2 i familien, er godt voksen og eller har tidligere hatt svangerskapsdiabetes, så kan du være i faresonen for senere å utvikle diabetes type 2. Andre tegn på prediabetes kan være sår som bruker lengre tid enn vanlig på å gro, at du er tørst hele tiden og ofte må tisse, at du er mye slapp og trøtt, eller får tåkesyn. Det kan være et resultat av høyere nivåer av glukose i kroppen.

Kjenner du deg igjen i noe av dette så kan du ha økt risiko for å utvikle prediabetes. Isåfall bør du oppsøke fastlegen din og bli undersøkt. Og så bør du ta noen grep om livsstilen din!

Annonse

Livsstilsforandringer kan minske risikoen for å utvikle diabetes type 2.

Å endre litt på levevaner er det viktigste i behandlingen av prediabetes. Livsstilsforandringer kan dermed minske risikoen for å utvikle diabetes type 2.

LES OGSÅ: Nei, diabetes type 1 og diabetes type 2 er ikke samme sykdom

Slik får du en ny og bedre livsstil!

Du trenger ikke å legge om hele livet for å leve sunnere. Små grep kan gjøre store utslag i riktig retning!

  • Sørg for å ha gode kostvaner, som for eksempel et høyt inntak av frukt og grønt, belgvekster, fisk, fullkornsprodukter og nøtter.
  • Vær fysisk aktiv. Det vil si minst 150 minutter fysisk aktivitet i uken på et moderat intensitetsnivå. Alternativt minst 75 minutter fysisk aktivitet i uken på et høyt intensitetsnivå.
  • Slutte å røyke.

Med en sunn livsstil så kan prediabetes og senere utvikling av diabetes type 2 forebygges. Så, hva venter du på? Opp av sofaen og på med gode gåsko!

LES OGSÅ: Veien til et sunnere liv

Kilder:

Norsk Helseinformatikk (NHI.no)

Diabetesforbundet

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
2.5/5 2 tilbakemeldinger
Del: