Å alltid være nummer 2

Å alltid være nummer 2

Bidragsytere
Dette er innhold laget av forfattere fra vårt internasjonale nettverk.
Publisert første gang: 23.05.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

– Jeg var hverken gammel eller overvektig da jeg fikk diagnosen. Livet med type 2 diabetes er ikke alltid så enkelt. I hvertfall ikke for en 24 år gammel jente med en diabetes type som ofte kobles opp mot fedme og en usunn livsstil.

Annonse

Ingen kunne egentlig forklare hvorfor jeg som ung ble rammet av  type 2 diabetes, bortsett fra det som ligger i genene mine. De som har type 2 må leve med mange fordommer, spesielt det at det er selvforskyldt. Og i mange tilfeller stemmer det jo. Den største delen av personer med type 2 lider av overvekt. Men når man som ung, aktiv jente får høre at man må ha levd feil, så er det vondt å høre.

Behandles som type 1

Type 2 diabetes utgjør den største delen av personer med diabetes. Vi er mange, og det betyr at vi behandles på mange ulike måter. Noen klarer seg med et godt og sunt kosthold, andre med tabletter. En liten gruppe får samme behandling som de med type 1 diabetes, og jeg er en av dem! Min diabetes skiller seg ikke så mye fra en annen person som behandles med insulin. Ja, jeg har type 2 og har fortsatt en viss del insulinproduksjon igjen. Men den forsvinner sakte men sikkert. Jeg må konstant holde kontroll på blodsukkeret mitt så det ikke blir for lavt eller for høyt. Jeg må dosere insulin etter at jeg har spist, og hvis jeg mislykkes må jeg enten korrigere med mer insulin eller spise noe søtt.

Les om: Type 1 og type 2 diabetes – hva er forskjellen?

Hvordan reagerer kroppen?

Mye rundt type 2 diabetes handler om hva man kan spise og ikke, og det varierer avhengig av hvordan man som type 2 blir behandlet. Er man, som jeg, insulinbehandlet, så er alt tillatt, og man må rett tog slett lære seg hvordan kroppen reagerer på ulik mat.

Sterkere av type 2 diabetes

Det er ingenting som sier at man må slutte å leve etter diagnosen sin. Ingen ønsker å få diabetes, men min type 2 diagnose har gjort meg sterkere. Å alltid komme som nummer to er å vite at man alltid kan gjøre det bedre.

Annonse

De som har type 2 må leve med mange fordommer.

 

 

Karolina Ostojic er en 24 år gammel jente som studerer informasjon og kommunikasjonsteknikk ved Universitetet i Stockholm. Når hun ikke studerer blogger hun om hvordan det er å leve med type 2 diabetes.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: