Dette bør du tenke på når du skal kjøpe vintersko

Dette bør du tenke på når du skal kjøpe vintersko

Henriette Aanesen
Henriette Aanesen er grunder av AktivFot AS, autorisert fotterapeut med fordypning i diabetesføtter (IFID terapeut) og biomekanisk terapi. Foreleser for bedrifter, Diabetesforbundet, fysioterapeuter, fotterapeuter i sko og helse.
Publisert første gang: 21.02.14 | Sist redigert: 18.03.16
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er ikke lett å finne en god vintersko. I butikkene finnes det mange modeller. Hva er det viktigste du bør tenke på når du skal kjøpe en vintersko? Det bør være den skoen som sikrer best mulig helse og ikke lager problemer for deg. Jeg vil også anbefale deg å vurdere hva slags bruksområde du skal bruke skoen. Skal du løpe, gå tur eller skal du bruke skoen til arbeid? I tillegg bør den beskytte deg slik at du ikke faller, ikke blir kald og holder deg tørr på bena. Is og snø vil kunne komplisere gangen.

Annonse

En sko kan være utløsende, opprettholdende og eller forsterkende faktor til over 60 problemer i fot, kne, hoften og ryggen. Terje Haugaa har i sin forsking dokumentert at det er skoen som påvirker foten og bevegelsen vår (1). Skoen kan rett og slett sees på som en form som kan feilstille knoklene i foten og redusere bevegelsen i hele kroppen. For en diabetiker så kan dette være opphavet til problemer senere i livet. Det er en høyere forekomst av amputasjoner i underekstremitetene hos diabetikere viser undersøkelsen foretatt på Hamar og Elverum. (3) En feilstilling i fotens knokler eller en feilbelastning kan være utløsende faktor.

Når vi går bruker vi hele kroppen. Vi deler gangprosessen i tre faser.

  • Fase en: Vi setter hælen i bakken. Bevegelsen vi har i ankelen vil påvirke bevegelsen i kne, hoft og rygg. Optimal bevegelse i ankelleddet er 20 grader. Da vil du strekke ut kne og hoft. Skoen bør ha en hæl med en vinkel på 90 grader eller en minus hæl.
  • Fase to: Du setter hele foten i bakken. Samspillet i muskler og ledd er mangfoldig. Det er viktig ikke å låse skoen til mellomfoten, men til hælen. Det vil kunne redusere støtdempingen i foten.
  • Fase tre: Her sparker du fra med storetåen. Her kommer fremdriften. Skoen bør være bygget slik at den fremmer denne bevegelsen.

Vinteren er her. Det første som treffer bakken er yttersålen. Hvordan yttersålen er utformet, hardhet, mønster og tetthet har betydning for samspillet mellom skoen og foten. Når skal kjøper vintersko bør bør du du passe på at sålen ikke er for myk. Myke yttersåler produserer varme og gir en sideveis ustabelitet som kan gi ankelsmerter, legg og kneproblemer. Det er også viktig å huske på at skoen ikke er for trang, da det kan føre til at du får diabetessår. Husk også å ta høyde for at ullsokker tar mer plass i skoen. Det er derimot viktig at skoen ikke er så bred at den gir deg friksjon.

Skoen bør også ha et godt grep. Hvis det er isføre, er det kun pigger som holder.

Hvis du velger feil sko, kan du risikere å få unødvendige plager med føttene. Vær derfor nøye når du velger vintersko.

Annonse

Hva er en god sko for deg? 

 

Referanser:

1. Bedriftsterapeuten: http://bedriftsterapeut.no/

2. H. Kapelrud http://tidsskriftet.no/article/1421671

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: