Mest mulig trening er ikke gunstig for blodsukkeret!

Mest mulig trening er ikke gunstig for blodsukkeret!

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 25.08.23

Når man skal begynne å trene og komme i gang med bedre vaner og rutiner, er det enkelt å få overtenning. Å tenke at man skal få til alt på en gang, trene hver dag for å holde blodsukkeret i sjakk og stadig vekk være på sitt beste, er en klassisk oppskrift på å mislykkes før eller siden. Dette er noe å ta med i betraktningen dersom du ønsker å trene for blodsukkerets del.

Trening = stress. Stress = økt blodsukker: Selv om vi tenker på trening og antall minutter og timer vi bruker på å gjøre en spesifikk aktivitet som noe helsefremmende, så er det faktisk slik at helsegevinsten kommer først når kroppen får tid til å prosessere all treningen. Dette skjer hovedsakelig gjennom hvile, men også gjennom roligere trening for utøvere på et høyt nivå. Sagt på en enkel måte bryter vi ned kroppen når vi trener, for at den skal bygge seg sterkere til neste økt når vi hviler.

Annonse

Vi påfører altså kroppen vår bitte små skader, betennelser og rifter når vi trener. Dette oppleves som stressende for kroppen og den gjør alt den kan for ikke å oppleve de samme belastningene flere ganger. Det er nettopp derfor den bygger seg sterkere gjennom riktig mengde trening og hvile. Når kroppen er stresset, som den altså blir gjennom trening, økes utskillelsen av stresshormoner. Det vi kaller kortisol. En viss mengde kortisol er bra for oss. Men blir det for mye kan det oppstå en rekke negative konsekvenser. For oss med diabetes er en av dem høyere blodsukker.

Ustabilt blodsukker i periodene jeg har trent som mest

Med min historie rundt et tidvis svært anstrengt forhold til trening, har jeg virkelig fått kjenne på hvor negativt for mye trening kan være på kroppen. Jeg snakker definitivt av erfaring når jeg skriver at mest mulig trening ikke er nøkkelen til et stabilt og kontrollert blodsukker for oss med diabetes.

Jeg har testet utrolig mange ulike treningsformer opp igjennom årene. Felles for dem alle er at det alltid har blitt for mye. Jeg har slitt med balansen mellom trening og hvile som jeg skrev over, fordi jeg hadde en “regel” i mitt eget hode om at mest mulig trening skulle være bra for blodsukkeret.

Vrangforestilling

Denne vrangforestillingen er det enkelt å få fordi riktig mengde gir så mange positive følelser og gode helsegevinster. Mange er dermed skrudd sammen slik at vi tenker at “hvis X antall timer med trening gjør meg så bra, må vel enda flere timer gjøre meg enda bedre?”. Slik er det absolutt ikke.

Det er her sammenhengen mellom trening og hvile kommer inn. Det at kroppen skal få tid til å bygge seg opp og kvitte seg med kortisolet den skiller ut gjennom trening, før du påfører systemene dine nytt stress. Dersom man får til denne balansen på en best mulig måte, vil man også se resultater i form av bedre blodsukkerkontroll. For min del har det bestandig vært slik at i de periodene jeg har trent som mest, har jeg til slutt endt opp med å ha et helt texas blodsukker som jeg ikke forstår noen verdens ting av. Kurven går som en berg-og-dalbane og ingenting virker logisk.

Annonse

LES OGSÅ: Tren det som gjør at du kommer deg på trening

Stress handler ikke bare om trening

Å finne hva som er riktig treningsmengde for best mulig blodsukkerkontroll, er det dessverre ingen fasit på. Jeg skulle ønske jeg kunne gi en mal til både meg selv og andre om at “dersom du gjør dette, vil du oppnå det du jakter på”. Hvor mye trening man tåler i hverdagen er ekstremt individuelt og handler i bunn og grunn om hvor mange forpliktelser man har i livet generelt.

Jobb, skole, barn, fysisk aktivitet ellers, stressende relasjoner eller andre ting som tar opp mye tankekapasitet og ressurser er faktorer man må ta med i betraktningen. Mange bruker trening som et virkemiddel i å stresse ned fra slike forpliktelser. Noe som i og for seg er bra. Igjen er det bare viktig å huske på den berømte balansen man rett og slett bare må prøve seg frem til å finne. Samtidig som man våger å kjenne etter hva som er nok og hva som er for mye.

For mye av en bra ting er heller ikke optimalt. Slik er det også med trening. Trening og fysisk aktivitet er vanvittig bra for både helsa og blodsukkeret. Så lenge det ikke blir for mye.

LES OGSÅ: Trening styrker ikke bare den fysiske helsa

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: