Tren det som gjør at du kommer deg på trening

Tren det som gjør at du kommer deg på trening

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 12.03.23

I mylderet av treningstips og råd som florerer i ulike medier, er det lett å få inntrykk av at uansett hva vi velger å gjøre, så gjør vi noe feil. Med dette mener jeg at det ene rådet ofte motstrider det andre.

Dersom man finner et godt tips eller en god treningsmetode ett sted, kan du være helt sikker på at det samme rådet blir kritisert et annet sted. Personlig har jeg fått erfare at denne informasjonsflommen kan føre til at man bare dropper hele aktiviteten. I dette innlegget vil jeg motivere deg til å gjøre akkurat det du føler for og som gjør at du føler nok glede til å møte opp på trening. 

Annonse

Kontinuitet

Jeg har tidligere skrevet om at det ikke nødvendigvis er så viktig å ha et konkret mål med trening og fysisk aktivitet. Det viktigste for de aller fleste av oss er at vi kommer i gang med noe og holder oss i bevegelse. For andre er det helt essensielt å ha et mål å jobbe mot. Nettopp fordi det er det som motiverer en. Uansett om du jakter en viss tid på en gitt distanse i et løp, ritt eller renn, jager mot å løfte mest mulig kilo i en øvelse, endre kroppsfasongen eller bare ønsker å være i fysisk aktivitet for å oppnå helsegevinster, er kontinuitet nøkkelen.

Kontinuitet betyr i bunn og grunn bare en tendens som ikke blir avbrutt. Altså at du klarer å komme inn i en rutine hvor du er i regelmessig fysisk aktivitet. Det er langt bedre å være fysisk aktiv 3 ganger i uka hele året, enn å trene hver dag i 3 måneder, for så å være inaktiv resten av året. For å få til denne kontinuiteten er det viktig å ha en viss grad av motivasjon.

LES OGSÅ: Slik kommer du igang med kondisjonstrening

Så mange “gode” råd

Imidlertid er det vanskelig å være motivert hvis vi ikke føler oss bra nok. I dag er det svært lett å sammenligne seg med andre og hige etter en kunstig fasade som blir fremstilt på sosiale medier. Informasjonsflyten rundt trening og hvem som kan kalle seg “treningseksperter” gjennom disse kanalene har skutt i været, sammenlignet med tiden før smarttelefonene. Så det sier seg selv at meningene blir mange. Alle disse meningene fra enkeltpersoner er sjelden evidensbasert og må derfor tas med en klype salt. Likevel er dette lettere sagt enn gjort når vi ser en trent person i monitor som lover utrolige resultater om man bare følger deres råd.

Mytene er mange når det kommer til trening og treningsmetoder for å oppnå et gitt ønsket resultat. Dersom man for eksempel ønsker å gå ned i vekt kan man et sted lese at kondisjonstrening er den beste metoden for dette. Scroller man bittelitt videre på telefonen, får man informasjon om at styrketrening er det som gjelder. Og at man for all del må holde seg unna kondisjonstrening. I verste fall kan dette føre til at kroppen lagrer mer fett enn man hadde i utgangspunktet. Neste slide kan peke på at trening er unødvendig og ikke har noe med vektnedgang å gjøre. Har du hørt noe så dumt? Og er det rart vi blir forvirret?

Annonse

LES OGSÅ: Kan man trene hardt med diabetes?

Fysisk aktivitet og trening er mer enn bare resultater

Resultater av trening kan måles i mye. Det kan sees i målbare skala som tall og tid. Men den beste effekten er kanskje den som ikke synes i det hele tatt. Jeg snakker selvsagt om det som skjer i hodet. Den euforiske følelsen vi får etter å ha gjennomført økta vi hadde på planen. Økta trenger på ingen måte å være perfekt. Den trenger på ingen måte å følge normen for “slik får du drømmekroppen”, “dette må du gjøre for å bli en raskere løper” eller “denne metoden gjør det sterkere”. Den trenger bare å følge din egen norm. Den som gir deg godfølelsen.

Ta meg selv som eksempel: Jeg elsker å løpe. Treningslæren for løpere og andre kondisjonsutøvere sier at 80% av øktene burde gjennomføres i snakke-tempo. Bare 20% av øktene burde være av det hardere slaget. Det har jeg rett og slett hverken tid, ord eller motivasjon til. Misforstå meg rett. For man kan ikke trene hardt hver eneste gang man er på trening. Men likevel liker jeg å legge meg på et litt mer “halvhardt” tempo i de fleste øktene når jeg løper. Ikke veldig rolig, men heller ikke veldig hardt før jeg eventuelt drar på mot slutten. En slik tilnærming strider mot treningslæren rundt hvordan jeg skal bli raskest og best mulig, men det gjør i det minste at jeg kommer meg på trening!

Ta vare på deg selv

Med andre ord mener jeg følgende: Hvis du liker å løpe i halvhardt tempo – gjør det! Hvis du liker å trene styrke med egen kroppsvekt til tross for at du er på et senter med flust av vekter og apparater på hver kvadratmeter – tren styrke med egen kroppsvekt! Om du liker å gå på yoga – gjør yoga! Om du liker å gå tur og løpe litt innimellom når du føler for det – gjør det! Du blir kanskje aldri den sterkeste, raskeste eller mykeste i verden, men hva har vel det å si?

Vi er ikke toppidrettsutøvere, så vi trenger heller ikke trene som om vi er det heller! Det viktigste er i bunn og grunn bare at vi tar vare på oss selv og føler velvære gjennom å gjøre den fysiske aktiviteten som får oss til å fortsette på sikt.

LES OGSÅ: Trening med diabetes type 1

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: