Viktig å måle blodsukkeret – også om du har CGM

Viktig å måle blodsukkeret – også om du har CGM

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 21.05.23 | Sist redigert: 22.05.23

Det er mange av oss som nå har fått dette fantastiske hjelpemidlet i form av en kontinuerlig blodsukkermåler, men måler du blodsukkeret på vanlig måte likevel? Det kan være lurt.

Blodsukkeret er nemlig ingen nøyaktig vitenskap, og måling i vev kan til tider bli litt som å stikke fingeren ut av vinduet for å finne ut av temperaturen. Det er selvfølgelig klart at nøyaktigheten har blitt bedre med årene, men kan man alltid stole blindt på den?

Annonse

Jeg er medlem i diverse forum på Facebook som omhandler diabetes og hjelpemidler, og tilbakemeldinger man får om hvor gode disse kontinuerlige målerne er, er veldig sprikende. For noen fungerer det 100 prosent, mens hos andre er det store svingninger i resultatene når det gjelder vevs- og fingermåling.

Blodsukkeret er stadig i bevegelse, og ved vevsmåling kan man oppleve en forsinkelse på alt fra 5-20 minutter på reelt resultat.

LES OGSÅ: Når hjelpemidlene skaper blodsukkertrøbbel

Hvorfor måler vi egentlig blodsukkeret?

Har man nettopp fått en diabetesdiagnose så kan man ofte lure på når man bør måle blodsukkeret, og hvorfor. Det er flere grunner til at vi må måle blodsukkeret vårt regelmessig. Og her er det noen forskjeller ved diabetes type 1 og diabetes type 2.

Ved diabetes type 1:

Annonse
  • for å justere insulindosen
  • ved uforståelig høy hba1c (langtidsblodsukker)
  • ved febersykdom
  • ved uklare symptomer som kan forklare svingende blodsukker
  • ved uregelmessig livsførsel, som for eksempel ved reise
  • ved graviditet
  • ved fysisk aktivitet
  • ved hypoglykemi (lavt blodsukker)
  • ved hyperglykemi (høyt blodsukker)

Ved diabetes type 2:

  • ved nyoppdaget diabetes type 2 kan blodsukkermåling være nyttig for å finne ut av hvordan mat og fysisk aktivitet påvirker blodsukkernivået
  • når det er vanskelig å nå behandlingsmålene
  • ved endring av medikamentell behandling
  • ved oppstart av insulin og endring av insulindoser

Dette er altså de situasjonene det er anbefalt å kontrollere blodsukkeret, uansett. Men de aller fleste av oss måler enten mye mer – eller mye mindre.

LES OGSÅ: 4 fordeler med kontinuerlig blodsukkersensor

Bruk fingermåling for å kontrollere

Jeg husker tiden før jeg fikk kontinuerlig blodsukkermåler i 2010, at jeg målte blodsukkeret mitt alt mellom 15 og 30 ganger i døgnet. Og ja…. Som jeg selv har erfart er det alltid greit å dobbeltsjekke blodsukkeret før du skal ut å kjøre bil.

Du kan fint stole på ditt første måleresultat, men dersom resultat og symptomer spriker veldig kan det være lurt med en ekstra måling.

Ved alle disse situasjonene jeg har nevnt over, er det også anbefalt å ta en ekstra sjekk i form av fingermåling, selv om man har en kontinuerlig måler. Dette er hva de aller fleste diabetesleger og diabetessykepleiere vil fortelle deg. Ikke overlat tilliten totalt til vevsmåling, det kan i verste fall skape alvorlige konsekvenser – i hvert fall hvis du, som jeg, i tillegg er blottet for symptomer på lavt blodsukker.

LES OGSÅ: Kjenner familien din til disse faktaene om blodsukkeret?

Vent noen minutter før du tar en ekstra måling

Det er noen faktorer som kan påvirke hvor nøyaktig ditt måleresultat blir. Er du ren og uten forurensning på hendene? Er både blodsukkerapparat og strimler i orden?

Du kan fint stole på ditt første måleresultat, men dersom resultat og symptomer spriker veldig kan det være lurt med en ekstra måling. Men ikke umiddelbart. En ny måling, selv i samme finger kan gi et annet resultat (om enn så lite). Det fører bare til forvirring, og kan i verste fall føre til feildosering av insulin. Er du usikker på resultatet bør du derfor vente noen minutter før du foretar en ny måling.

Hva vil jeg konkludere med dette?

Som fagperson vil jeg alltid anbefale å stikke deg i fingeren i gitte situasjoner. Ikke overlat all tillit til den kontinuerlige måleren din.

LES OGSÅ: 5 gode tips til hvordan senke langtidsblodsukkeret

Kilde: www.diabetes.no

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
4.5/5 2 tilbakemeldinger
Del: