Kosthold – maten er min medisin

Kosthold – maten er min medisin

André
André er 29 år og er i fulltidsjobb med studier ved siden av. Utdannet hjelpepleier, men jobber innenfor privat servicenæring. Fikk konstatert diabetes våren 2015, og ønsker å dele alle sidene av det å leve med diabetes, også de som kanskje ikke er så positive.
Publisert første gang: 01.01.16 | Sist redigert: 04.03.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Ved siden av trening er kostholdet noe av det viktigste du kan gjøre noe med for egen nytte. Det finnes mange teorier, mange retninger og på toppen av det hele har man statens anbefalinger. Hva skal man gjøre?

Tatt tid til å finne kostbalanse

En av de tingene jeg kanskje var mest redd for, eller rettere sagt mest sinna for da jeg fikk vite at jeg hadde fått diabetes, var at jeg måtte gi avkall på alt som er godt her i verden. Dette kom på toppen av at jeg i starten drømte om sprøyter og våknet dyvåt på natta med mareritt om diabetes, så det ble rett og slett litt mye.

Annonse

LES OGSÅ: Operasjon med diabetes

Nå har ting gått seg litt til. Jeg vet mer om hva som fungerer og ikke for meg. Det er fortsatt noen ting jeg stusser over, som når jeg måler meg til 14 etter en fiskemiddag, men jeg har de siste månedene funnet en balanse i kostholdet mitt. Jeg merker at livet har blitt en del enklere av den grunn.

Lavkarbo, høykarbo, forsyningstallerken og matpyramiden

Det finnes utallige teorier om hva man skal spise og ikke spise for å leve sunt og lenge, holde seg frisk og ha det bra med seg selv.

LES OGSÅ: Siste løpetur uten følingsmat

Jeg kan bare snakke for min egen del, men jeg har prøvd lavkarbo og det fungerer faktisk utrolig bra i noen måneder. Etter det så synes jeg det blir for ensformig og jeg ender opp med å skeie ut litt. Til slutt ender jeg med å droppe helt ut av det. Selv om lavkarbo er veldig bra for blodsukkeret mitt her og nå, så er det ikke spesielt bra når jeg til slutt går på trynet i isboksen og sprekker så det synger etter.

Annonse

iStock_000059209594_Small

Mange sannheter

Andre mener at man skal spise mye grovt brød, masse stivelsesrike grønnsaker (som den «urnorske» poteten), og spise minimalt med både rødt kjøtt, fett og sukker. Sistnevnte kan jeg for så vidt være enig i. Det er jo sukkeret – eller rettere sagt karbohydratene – i maten vår som gjør at vi med diabetes får høyere blodsukker enn hva som er bra.

LES OGSÅ: Jakten på den perfekte følingsmaten

Slik er maten min medisin:

Det er viktig å huske på at jeg kun snakker for meg selv, og skriver ut i fra egne erfaringer. Men, dette er hva jeg har funnet ut fungerer for meg, både med tanke på vektnedgang og blodukker:

  • Dropp pasta. Selv om det er «grovt» eller «fullkorn» er det ikke så mye sunnere enn den «vanlige» pastaen. For meg var dette spesielt vanskelig da en av mine absolutte favorittretter er lasagne.
  • Drikk masse vann. Jeg drikker minst to liter hver dag og har alltid med meg en flaske i sekken.
  • Jeg spis grovt brød til frokost, og prøver å ikke spise noe særlig de siste 4-5 timene før jeg legger meg. Jeg har hatt en del problemer med kjempehøyt blodsukker om morgenen, og det å spise veldig seint har ikke gjort dette noe bedre.
  • Det er kanskje litt sent for akkurat dette, men en annen ting jeg savnet veldig i starten var jordbærsyltetøy. Den man kjøper i butikken er ofte fullpakket med både sukker og e-stoffer, så jeg laga dette selv i høst – med friske bær og kunstig søtning.
  • Ha alltid grønnsaker og/eller salat sammen med middagen. Salat inneholder nesten bare vann, og grønnsaker inneholder rikelig med fiber som holder meg mett lenge, og viktige vitaminer og mineraler.

Alt med måte

Det siste jeg har funnet ut at jeg trenger for ikke å bli gal, er at jeg må kose meg. Altså, dette gjør kanskje ikke underverker for blodsukkeret mitt. Men jeg har funnet ut at det er helt umulig for meg og aldri skulle spise noe søtt lengre. Enten det er snakk om å ta meg en øl eller to i helga, eller å faktisk ta den helt ut og spise litt sjokolade en dag i uka, så har det hatt utrolig mye å si for både humør og motivasjon til å være «flink» ellers i uka. En ting jeg også setter veldig stor pris på er mørk, usøtet sjokolade og et glass rødvin. En tørr variant av rødvinen gjør ikke det helt store med blodsukkeret mitt heller.

Les også: En skremmende opplevelse med diabetes og alkohol

Som min kloke mor brukte å si: «alt med måte». Og det er jo kanskje noe i det – man skal kunne kose seg litt og unne seg noe godt iblant, men være obs på at det er langt flere hverdager enn fridager i livet og legge det opp deretter.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: