Operasjon med diabetes

Operasjon med diabetes

Jørgen Mjøs Nilsson
Jørgen er født i 1994 og har diabetes type 1 siden 2002. Han studerer idrettsbiologi på Norges Idrettshøgskole. Jørgen driver med roing på høyt nivå.
Publisert første gang: 04.03.21 | Sist redigert: 24.11.22

En operasjon er noe man helst vil unngå, men noen ganger er det dessverre slik at det er nødvendig for å bli bra igjen. Selv har jeg nylig vært igjennom en operasjon med narkose på grunn av en skade på sitteknuten. Av mangel på informasjon, erfaringer og opplevelser om det å gjennomgå en operasjon med diabetes vil jeg dele noen med tips og egne erfaringer.

For oss med diabetes er vi vant med at vi har økt risiko ved diverse sykdommer. Dette gjelder også ved operasjon. Den økte risikoen er i utgangspunktet i forhold til økt infeksjonsfare ved et kirurgisk inngrep. Det er alltid en risiko for at det kan oppstå en infeksjon i operasjonssåret uavhengig om man har diabetes eller ikke. Men det er dessverre slik at ved en dårligere regulert diabetes øker faren for infeksjon.

Annonse

Tiden før operasjon

På grunn av koronasituasjonen ble operasjonen utast i flere måneder, men da fikk jeg enda bedre tid til å forbedre meg til operasjonen. Jeg har derfor brukt tiden min godt til å trene mye styrke i forkant slik at jeg kommer raskere tilbake i vanlig trening. Som idrettsutøver er jeg vant til å spise både sundt og regelmessig noe som er viktig for god kontroll på diabetesen.

I tillegg har jeg vært nøye med blodsukkeret i forkant for å unngå for høyt blodsukker. Her spiller teknologien en viktig rolle. Jeg har en CGM som måler blodsukkeret automatisk. Dataen blir sendt direkte til insulinpumpen, som automatisk vil gi meg ekstra insulin ved høyere blodsukkeret eller stoppe insulintilførselen før jeg får føling. Dette er selvsagt en enorm fordel når man ligger og sover. Da er blodsukkeret perfekt gjennom hele natten uten at jeg trenger å tenke så mye på min diabetes.

LES OGSÅ: Slik går det med våre bloggere i koronatiden

På operasjonsdagen

Tidligere hadde jeg spurt kirurgen og anestesilegen hvordan de ville ta vare på min diabetes på operasjonsdagen. Fikk betryggende svar, og forsto at jeg var i gode hender.

Jeg fastet fra midnatt før operasjonen, og unngikk å få i meg flytende væsker. Om jeg skulle få føling i løpet av natten hadde jeg druesukker klart. Men heldigvis har jeg en fantastisk insulinpumpe som hjalp meg med å holde et perfekt blodsukker igjennom hele natten, noe som var viktig i forhold til operasjonen. 

Annonse

På sykehuset på morgenen ble etter hvert insulinpumpen koblet ifra, og jeg fikk langtidsvirkende insulin, noe de hadde gode rutiner og erfaringer med. Jeg fikk væske og glukose intravenøst, og hurtigvirkende insulin ved behov. Anestesisykepleieren ville bruke min CGM for å følge med på blodsukkeret. Da hadde de mye bedre kontroll og fikk nøyaktige målinger som gjorde det enklere for dem å ta hånd om min diabetes.

Jeg våknet opp etter at operasjonen var gjennomført, og alt hadde gått som planlagt. De hadde hatt full kontroll på min diabetes under hele operasjonen, og jeg var koblet til min insulinpumpe da jeg våknet. Etter en stund fikk jeg spise igjen, og fikk selv ta ansvar for min diabetes igjen.

LES OGSÅ: Slik har treningsvanene mine endret seg etter korona

Teknologien gir oss trygghet

Så til slutt vil jeg si at teknologien gjør livet til oss med diabetes tryggere og enklere. Jeg vil derfor anbefale dere på det sterkeste å ta i bruk den beste teknologen som er tilgjengelig. Spør også helsepersonell på forhånd om hvordan de vil ta vare på deg og din diabetes under operasjonen. Det hjalp i hvert fall meg til å føle meg trygg før operasjonen. 

LES OGSÅ: Korona, karantene og kronisk sykdom

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: