Slik går det med våre bloggere i koronakrisen

Slik går det med våre bloggere i koronakrisen

Stine Helén Tunstrøm
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 03.04.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Hjemmekontor, hjemmeskole, blodsukkersvingninger og lite fysisk aktivitet – dette er livet oppsummert i koronakrisen. Vi har tatt en prat med noen av våre bloggere for å høre hvordan de håndterer den nye hverdagen.

Annonse

Det kan føles som om hele livet står på vent nå. De fleste planer er enten avlyst eller utsatt, arbeidsdagen er endret og noen har ikke engang en jobb å gå til. Mens andre ikke har noe annet valg enn å reise på jobb, selv om resten av befolkningen sitter hjemme. Slik er det også for våre bloggere, som i tillegg befinner seg i risikogruppen. Slik er deres nye hverdag.

LES OGSÅ: Hva gjør du når krisen inntreffer?

Linda jobber hver dag på apotek

Linda Terwindt har fått ungene hjem fra skole og barnehage og må både fungere som lærer og mamma. I tillegg jobber hun som apotektekniker og må derfor jobbe som vanlig, under uvanlige forhold.

– Det er mange tunge dager på jobb i denne «nye» hverdagen, og det er ikke en dans på roser blodsukkermessig. Men det går seg til dette også, sier hun og legger til:

Slik går det med våre bloggere i koronakrisen. Linda på jobb på apotek

Linda jobber på apotek og må derfor fortsette å gå på jobb som normalt. Foto: Privat.

– Jeg ser hver dag hvor lite hensyn folk tar i en tid som dette. Vi som jobber på apotek gjør en mye viktigere jobb enn mange vet å sette pris på! Hold dere hjemme om dere er smittet, om dere sitter i karantene eller har symptomer på luftveisinfeksjoner. Plutselig må apoteket stenge på grunn av smitte, og dette vil påvirke de som trenger det mest i denne tiden. Vi som jobber her har også familie, barn og gamle. Enkelte av oss er også i risikogruppen, påpeker Linda.

Annonse

Jørgen er i karantene

Jørgen Mjøs Nilsson skulle egentlig vært på treningssamling med landslaget i Portugal der de var i gang med sesongoppkjøring til verdenscup. Nå er alle konkurranser avlyst, og alle fikk beskjed fra Olympiatoppen om å komme seg hjem så fort som mulig.

– Nye flybilletter måtte bestilles og alt utstyret ble pakket sammen i rekordfart. Den var en veldig spesiell stemming på flyet hjem da vi ikke ante hvordan det var hjemme etter at nesten alt var steng. Det eneste vi visste var at vi skulle direkte i karantene, sier Jørgen.

Dermed har de daglige rutinene blitt veldig annerledes. For Jørgen som er vant til å trene hver eneste dag må nå trene på egenhånd, siden Olympiatoppen, roklubber og andre treningsanlegg er stengt.

– Jeg prøver å holde meg frisk og rask og er selvsagt nøye med håndvask. Jeg forsøker å holde motivasjonen oppe med turer i skog og mark. Men det er ikke like enkelt å motivere seg til trening lenger nå som fremtiden er veldig usikker, forteller han.

LES OGSÅ: Ny hverdag, rutiner og forholdsregler med diabetes

Kjell Arild håper bedriften overlever krisen

Å drive et utested er ingen dans på roser i disse dager, det vet Kjell Arild Ueland alt om. Puben hans, Henriks Hybel, holder stengt og han håper den klarer å overleve til krisen er over, i mellomtiden kan han ikke annet enn å nyte rolige dager hjemme.

Slik går det med våre bloggere i koronakrisen, Kjell Arild.

Kjell Arild er permittert og holder seg hjemme med barna. Foto: Stine Helén Tunstrøm.

– Jeg har begrenset omgang med folk, holder meg til mine barn og min nye kjæreste. Jeg har ungene 50 prosent av tiden og vi prøver så godt vi kan å unngå brakkesyken. Det er noen timer skole hver dag, også har vi funnet opp «ting vi kan gjøre sammen» boksen. Denne er fylt med massevis av aktiviteter som man kan gjøre nå for tiden. Ungene elsker å få lov til å trekke ting ut fra den. I dag står for eksempel fisketur på planen, forteller Kjell Arild.

Når det gjelder helsa så er den foreløpig god, på tross av en dag med litt feber. Heldigvis forsvant den fort og han har blitt fulgt opp av lege for å være på den sikre siden.

– Jeg føler at personlige utfordringer og egen sykdom blir litt underordnet når verden går til helvete slik den gjør nå! Selvfølgelig skal man passe seg når man er i risikogruppen, og jeg føler at jeg gjør det jeg kan med å følge myndighetenes råd. Ellers tenker jeg at denne tiden vil bygge sterkere relasjoner og samhold mellom mennesker og familier, sier han.

LES OGSÅ: Koronavirus – Gode råd til personer med diabetes

Emilie må undervise elevene hjemmefra

Som lærer har Emilie, som veldig mange andre, for tiden sin arbeidsplass hjemme i stua. Selv om det å jobbe hjemmefra er en ny opplevelse, har hun bestemt meg for å gjøre det beste ut av situasjonen.

– Jeg er takknemlig for at jeg IKKE er en av de mange som er rammet av permitteringer, og at jeg fortsatt har lønn og arbeidsoppgaver å fylle dagene med. Disse er dog færre og ganske mye annerledes enn jeg er vant med fra min vanlig arbeidshverdag. Men jeg lærer masse nytt og blir forhåpentligvis en racer på digitale løsninger, sier Emilie.

Hun bestemte seg raskt for et par ting: å opprettholde sin normale døgnrytme, aktivitetsnivå og et fornuftig kosthold.

– Heldigvis har jeg i løpet av disse 16 årene med diabetes, opparbeidet meg gode rutiner for min diabetesbehandling. Jeg spiser, trener og sjekker blodsukkeret regelmessig. Jeg har nå blitt tvunget til å tenke nytt når det gjelder trening, og utforske de mulighetene jeg har i mine omgivelser. Og det har vært overraskende positivt. Jeg har trent hjemme og utforsket nye turmuligheter i nærområdet. Dette har gitt meg litt nye perspektiver på trening, og at «litt er bede enn ingenting», forteller hun.

LES OGSÅ: Bevegelse er bedre enn trening

Lar seg ikke skremme

Selv om personer med diabetes er i risikogruppen tar Emilie dette med overraskende med ro. For selv om hun kanskje er i en utsatt gruppe, føler hun seg samtidig «helt frisk» ellers, er sjeldent syk og har god allmenntilstand.

Slik går det med våre bloggere i koronakrisen, Emilie Kleven.

Emilie må gjøre lærerjobben hjemmefra. Foto: Privat.

– Jeg håper inderlig at jeg slipper å rammes av dette viruset, men jeg er ikke mer bekymret fordi jeg har diabetes. Det er også betryggende at Diabetesforbundet har vært såpass tydelige og tilgjengelige, og har gitt oss god informasjon. Jeg kjente nok at pulsen økte litt når jeg leste at folk hamstret medisiner og insulin. Men ble beroliget igjen når myndighetene gikk ut med at dette ikke er nødvendig og at det ikke er noen medisinmangel i Norge, sier hun.

Hva gjelder blodsukkeret forløper det stort sett som vanlig. Selv om hun merker litt flere høye målinger siden hverdagen nå er litt mer stillesittende enn ellers.

– Jeg fokuserer på å ha lave skuldre og faktisk nyte det at jeg har ekstra god tid til å kose meg med bøker, serier og gjøre ting i mitt tempo. Samtidig gleder jeg meg til å vende tilbake til den vanlige hverdagen og håper at vi ikke blir alt for hardt rammet av denne, forhåpentligvis, forbigående krisen, sier Emilie.

LES OGSÅ: Noen ganger passer det dårlig å ha diabetes på jobb

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: