Hva gjør du når krisen inntreffer?

Hva gjør du når krisen inntreffer?

Stephanie Swaim
Stephanie har hatt diabetes type 1 siden 2013 (diagnostisert som 35-åring). Hun har som mål å sørge for at mennesker med diabetes får et godt liv.
Publisert første gang: 01.11.19 | Sist redigert: 27.09.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Verdens diabetesdag: Det er lurt å være godt forberedt på ulike scenarier som kan følge med det å ha diabetes. Men, når er det fare på ferde?

Du vet ikke hvordan du vil reagere på en krise før den inntreffer. Derfor øver barn på brann og andre krisesituasjoner på skolen, slik at de skal være forberedt når noe oppstår. Men hva skjer når krisen er noe du aldri kunne forestille deg å forberede deg på? Som å bruke feil insulinpenn og injisere altfor mye insulin?

Annonse

Det hendte med Carol da hun ikke var hjemme. I likhet med de fleste av oss forsøkte hun å løse situasjonen på egenhånd. Etter hvert skjønte hun at det var på tide å få hjelp.

Se henne fortelle den dramatiske historien her:

Behandle hypoglykemi eller lavt blodsukker

Det er ingen spøk å oppleve hypoglykemi eller lavt blodsukker. Så snart du opplever lavt blodsukker, vanligvis identifisert som alt under 3,9 mmol/L, må du gjøre noe. Det innebærer at du må vite hvor mye insulin du fortsatt har i systemet (hvis du bruker hurtigvirkende insulin eller måltidsinsulin) og spiser eller drikker hurtigvirkende sukker eller glukose. Dette kan være i form av fruktjuice, sukkertøy, glukosetabletter eller -gel.

Ta for eksempel 15 gram karbohydrater, vent 15 minutter og kontroller blodsukkeret på nytt. Gjenta denne prosessen inntil blodsukkeret ditt stiger igjen. Kontroller på nytt etter en time for å sjekke at du ikke har tilbakevendende høyt blodsukker eller vedvarende lavt nivå. Men det er alltid best å komme fram til den beste planen å følge i samråd med legen eller diabetessykepleieren din.

Hypoglykemi er ikke den eneste potensielle diabetesrelaterte nødssituasjonen. Diabetes er en sammensatt sykdom som påvirker mange ulike organer og funksjoner i kroppen.

Annonse

LES OGSÅ: Dette bør familien din vite om blodsukkeret

Når hyperglykemi eller høyt blodsukker blir farlig

Det er så mange faktorer som kan få blodsukkeret ditt til å stige (Adam Brown er oppe i 42 faktorer i sin seneste bok) at det ikke er uvanlig å oppleve hyperglykemi, hvis du har diabetes. Når blodsukkeret ditt stiger, finnes det ulike måter du kan hjelpe kroppen din å redusere det på. Visste du for eksempel at benmusklene er blant de største musklene i kroppen din? En spasertur kan være ganske effektivt for å få ned blodsukkeret ditt.

Hyperglykemi kan være et alvorlig problem hvis det ikke behandles. Det er viktig å handle så fort du merker det. Enten med medisinering, trening eller til og med meditasjon for å redusere stress. Hvis det ikke behandles og blodsukkeret stiger til et for høyt nivå eller forblir høyt over tid, kan det føre til en tilstand som kalles ketoacidose (diabeteskoma). Dette er en alvorlig tilstand som kan føre til diabeteskoma.

LES OGSÅ: Høyt blodsukker gir meg en følelse av å ha mistet kontrollen

Dette er ketoacidose:

Med diabetes type 1 kan ikke kroppen din produsere insulin, eller så kan den ikke utnytte det effektivt. Uten insulin til å regulere det stigende blodsukkeret bryter kroppen din ned fettstoffer til bruk som energi. Når kroppen din bryter ned fettstoffer, produseres det avfallsprodukter som kalles ketoner. Kroppen din tåler ikke store mengder ketoner og vil forsøke å kvitte seg med dem via urinen. Når kroppen ikke kan kvitte seg med alle ketonene, samler de seg dessverre i blodet og kan føre til ketoacidose.

Ketoacidose kan være livstruende og må behandles umiddelbart. Hvis blodsukkeret ditt er høyt og du opplever følgende symptomer, så ta kontakt med helsepersonell omgående for å finne ut hvordan du skal håndtere denne tilstanden.

• Kortpustethet
• Ånde som lukter fruktaktig
• Kvalme og oppkast
• Svært tørr munn

LES OGSÅ: Aldri mer ketoacidose

Hvordan kan du vite om det er en «virkelig nødssituasjon»?

Når du blir diagnostisert med diabetes, så lærer du ganske tidlig ved å prøve og feile, hvordan kroppen din reagerer på ulike opplevelser. Det er også sannsynlig at du vet når alt ikke er som det skal være. Men hvordan kan du vite at det er en «virkelig nødssituasjon»? Hvordan vet du når det er på tide å søke hjelp?

Diabetesrelaterte nødssituasjoner kan defineres som enhver situasjon der symptomene blir overveldende og egenbehandling ikke lenger er effektivt.
Følgende tegn kan indikere et alvorlig problem. Hvis du opplever noen av disse tegnene og ikke greier å behandle dem på egenhånd, må du ringe 113 umiddelbart.

• Brystsmerte som stråler ned gjennom armen
• Pustevansker
• Høy feber
• Kraftig hodepine og kraftløshet i den ene siden av kroppen

Si til de rundt deg at de skal ringe 113 omgående dersom de observerer et av følgende tegn:

• Kramper
• Bevisstløshet

LES OGSÅ: Dette må du kunne om behandling av insulinsjokk

Vær forberedt på nødssituasjoner – planlegg fremover

Å planlegge og være forberedt kan øke sannsynligheten for at tegnene og symptomene som oppleves gir et heldig resultat.
Personer med diabetes kan forberede seg ved å:

• Fortelle venner og de nærmeste om diabetesen sin og meddele dem hvordan de kan hjelpe deg å identifisere blodsukkerproblemer
• Ha med seg et helsekort, slik at folk kan få vite hva de skal gjøre i en nødssituasjon
• Ha en mobiltelefon ladet og klar til å kontakte 113
• Snakke med legen din om hvorvidt du skal anskaffe et glukagonsett og hvordan og når det skal brukes. I tillegg forvisse deg om at familie og venner også vet hvordan det skal brukes,
hvordan håndtere krisesituasjoner og hvem som skal kontaktes med spørsmål om nødssituasjoner i forbindelse med diabetes.

LES OGSÅ: Godta at du har diabetes

Kilde:

www.diabetesselfmanagement.com
diatribe.org
www.medicalnewstoday.com

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: