Enklere å leve med diabetes når du har tatt det viktigste skrittet

Enklere å leve med diabetes når du har tatt det viktigste skrittet

Julie Cathrine Knarvik
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 22.11.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er fullt mulig å ha et godt liv med diabetes. Men det blir enklere først når du har tatt det viktigste skrittet: Godta diabetesdiagnosen din.

Annonse

Verdens diabetesdag: Når du blir diagnostisert med diabetes, kan det føles helt uoverkommelig. Nye tall å tenke på. Medisinske termer du må bli kjent med. Hva du må endre på, hvilke tester du bør ta? Men etter hvert vil du merke at det har blitt en del av den daglige rutinen din å ha kontroll på blodsukkeret. Du lærer hvordan kroppen reagerer på ulike typer mat, og også hva slags trening du liker best for å holde musklene sterke og klare til å forbrenne sukker. Kanskje du til og med oppdager at diabetes faktisk kan hjelpe deg og hele familien med å bli sunnere enn noen gang før.

LES OGSÅ: Gjør god helse til en familieprioritet

Du har diabetes

Det er ikke noe gøy å høre det: Du har diabetes. Hva føler du når du hører det? Gi deg selv tid til å la alle følelsene komme til overflaten. Kanskje du føler skyld eller frykt, eller til og med sinne. Uansett hva du føler, må du erkjenne den følelsen. Det er ingenting galt med den naturlige reaksjonen din på diagnosen.

Akkurat nå er oppgaven din og ikke bekymre deg for alt som kan skje i fremtiden. Kjenn på disse følelsene og godta at du har diabetes, og at det er ekte. Det høres kanskje litt rart ut, men du bør se på dette som en mulighet til å omfavne følelsene dine og virkelig kjenne på dem. Pust dypt og si til deg selv: Det kommer til å gå bra.

LES OGSÅ: Å takle frykten

Annonse

Diabetes er ikke en dødsdom

Når vi sier at det kommer til å bli bra, så mener vi det. Vi sier ikke at det er enkelt å regulere diabetes, for det kommer til å være tøft innimellom. Men diabetes er ikke en dødsdom. Dette er ikke slutten på livet ditt. 8,5 % av befolkningen i verden lever med diabetes hver dag. Det krever mye arbeid, men du har fortsatt kontroll over livet ditt. Og du kan ta noen viktige skritt for å sørge for at du kan leve et langt og sunt liv.

LES OGSÅ: Å takle livet med diabetes

En mulighet

Diabetes trenger ikke å være bare negativt. Når du møter andre med sykdommen, kan du faktisk oppleve at det er vanlig å snakke med personer med diabetes som ikke ser på det som en byrde, men heller en mulighet. Å ha et godt liv med diabetes er for det meste veldig likt som å ha et godt liv uten diabetes. Alle som ønsker å leve et langt og sunt liv, må hver dag ta gode valg om å spise godt, trene og lytte til kroppen.

LES OGSÅ: Få deg et lag med støttespillere

I dag har du muligheten til å gjøre den typen rutine til en del av hverdagen din og en naturlig del av det å regulere diabetes. Begynn med små skritt i dag for å ta gode matvalg og finne muligheter til å legge inn korte økter med fysisk aktivitet i rutinen din. Uansett hva slags livsstil du hadde før diagnosen, har du nå en grunn til å leve et sunt liv og bli sunnere enn noen gang.

Visste du at hvis du regulerer diabetes riktig, så hjelper det ikke bare deg med å leve et bedre liv, men det kan også hjelpe familien din med å leve et sunnere liv? I anledning Verdens diabetesdag 2018 kan du lære om hvilke muligheter diabetes kan gi deg og familien din i dag og i fremtiden.

LES OGSÅ: Verdens diabetesdag – Med diabetes i familien

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: