Verdens diabetesdag – med diabetes i familien

Verdens diabetesdag – med diabetes i familien

Stine Helén Tunstrøm
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 06.11.18 | Sist redigert: 15.10.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Middagsplanlegging, rutiner, bekymringer – dette er en del av familielivet. 14. november er Verdens diabetesdag, og i år rettes fokuset mot diabetes i familien.

Annonse

Å leve med diabetes påvirker hverdagen på mange måter, ikke bare til menneskene med diagnosen, men også til deres familie som opplever dette på nært hold. Det regnes at det finnes over 425 millioner mennesker i verden med diabetes, så man kan trygt si at det er svært mange mennesker i verden som daglig påvirkes av diabetes.

Det er diabetes type 2 som er den mest utbredte diabetesdiagnosen. Det regnes at rundt 220.000 nordmenn har type 2, i tillegg antas det at et stort antall nordmenn har type 2 uten å vite om det.

Selv om arv er en vesentlig faktor for utviklingen av sykdommen, kan diabetes type 2 i stor grad forebygges gjennom vanlig fysisk aktivitet og et sunt og balansert kosthold. Og det er nettopp derfor familien i sin helhet spiller en viktig rolle.

LES OGSÅ: Gode hverdagsvaner er det viktigste for diabetesen

(Artikkelen fortsetter etter bildet) Verdens diabetesdag infografikk dette er diabetes

Annonse

Lettere å være sammen om å skape gode vaner

Familiemedlemmer har innflytelse på hverandre, både på godt og vondt. Men man kan også jobbe sammen for å skape sunne og gode vaner, både når det kommer til kosthold, fysisk aktivitet og stressmestring. Ikke bare vil dette kunne gi gode resultater for familiemedlemmet med diabetes, men det kan også forebygge diabetes hos andre i familien.

Hjelp og støtte fra familien har vist seg å spille en viktig rolle hvis man skal få gode resultater av diabetesbehandlingen. Nettopp derfor er det familien som står i fokus under årets markering av Verdens diabetesdag, onsdag 14. november.

Gode vaner gjør det lettere å opprettholde en god helse. Og i forbindelse med Verdens diabetesdag vil vi i Lev med diabetes sette fokus på familiens viktige rolle, og dele gode råd om hvordan dere sammen kan gjøre hverdagen litt sunnere og lettere å håndtere.

LES OGSÅ: Dette må du kunne om behandling av insulinsjokk

Viktig å spre informasjon og hjelp til selvbehandling

Hvordan hjelper din familie deg med å håndtere din diabetes? Er kostholdet sunt og variert? Vet menneskene rundt deg hva de burde gjøre hvis du får føling? Kjenner de symptomene på syreforgiftning eller insulinsjokk?

Kunnskap er makt, og jo mer informasjon du og familien din har om sykdommen, jo større trygghet vil dere ha i hverdagen. Derfor er det viktig at alle mennesker med diabetes og deres familier får informasjon og hjelp til selvbehandling, slik at man kan redusere den følelsesmessige effekten av sykdommen.

Dersom du føler du eller familien din ikke kan nok, kan det også være lurt å be om informasjon fra diabetesteamet ditt.

LES OGSÅ: – Dette er livsviktig informasjon som mange ungdom og voksne ikke har

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: