Verdens diabetesdag: Få deg et lag med støttespillere

Verdens diabetesdag: Få deg et lag med støttespillere

Julie Cathrine Knarvik
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 12.11.18 | Sist redigert: 27.09.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Diabetes kan være overveldende, men du trenger ikke å stå i det alene.

Tenk hvis diabetes faktisk kan hjelpe familier med å vokse nærmere og bli sunnere sammen. Det var kanskje ikke det du tenkte da du leste ordet «diabetes», men det er sant. Det å snakke med venner og familie om helsen din og hvordan du har det, kan være positivt for både deg og de du er glad i.

Annonse

Nedenfor finner du en liste over personer som kan bli en del av din personlige gruppe med støttespillere. Disse kan hjelpe deg gjennom livet med diabetes. Vi har også tatt med noen tips om hvordan du kan snakke om diabetes med venner og familie.

LES OGSÅ: Rask hverdagsmat uten komplikasjoner

En lunsjpartner

Det første medlemmet i gruppen med støttespillere er lunsjpartneren. Dette er personen du spiser sammen med. Når du lever med diabetes, finnes det ingen magisk oppskrift på det perfekte kostholdet. Men hvis du kan ha med deg noen når du lærer å telle karbohydrater og hvordan maten påvirker deg, kan det være lettere å ta sunne beslutninger. Tenk på hvem du deler de fleste måltidene med. Begynn i det små. Planlegg måltider sammen, lag mat sammen og bruk god tid på å vurdere restaurantmenyer for å finne gode måltider.

LES OGSÅ: Å dele et måltid er mer enn å spise sammen

Slik starter du samtalen:

• I begynnelsen kan det være så enkelt som å lage en ekstra lunsj og invitere en venn til å spise den med deg. Snakk om hvorfor du valgte ingrediensene og om hvordan diabetes styrer matvalgene dine.
• Etter hvert som du lærer mer om å telle karbohydrater og finne snacks du liker, kan du dele det med lunsjpartneren din.
• Velg en lunsjpartner som du lager mat med av og til (eller som lager mat til deg innimellom). Da kan du dele ideer om måltider som passer deg, og som de også vil like.
• Hvis du velger en lunsjpartner som du jobber med, kan dere utfordre hverandre til å velge sunne måltider til den andre. Eller dere kan bytte på å velge hvor dere skal spise, og snakke om hvorfor det var, eller ikke var, et godt valg.

Annonse

En treningspartner

Den neste personen er treningspartneren. Personen som er der for å hjelpe deg med å holde deg aktiv. Moderat fysisk aktivitet er svært viktig for alle som lever med diabetes. Regelmessig mosjon holder blodsukkeret nede, ved å hjelpe musklene med å bli mer følsomme for insulin og forbrenne sukker lettere. Og selv om du ikke er spesielt interessert i å legge inn trening i den daglige rutinen din, kan det hende at du vil like trening bedre hvis du har noen å trene med.

LES OGSÅ: Slik kan du trene helt gratis

Kjenner du noen som er veldig aktive, og som kan hjelpe deg med å komme i gang med en treningsrutine? Har du venner eller familie som liker de samme idrettene som deg? Kanskje disse har lyst til å treffes regelmessig for å spille litt fotball? Eller kanskje du kjenner noen som prøver å gå ned i vekt? Eller som prøver å opprettholde et jevnt blodsukkernivå?Er det en du liker å snakke med og kan begynne en ny aktivitet sammen med?

støttespillere
Illustrasjonsfoto: IStock

Slik starter du samtalen:

• Begynn med å spørre treningspartneren om å bli med på en treningsøkt. Det kan være trening på treningssenter, en spontan runde med fotball eller å gå en tur. Velg et tidspunkt og hold dere til det. Du kan for eksempel spørre en kollega om å gå en tur etter lunsj.
• Se etter enkle muligheter til å snakke om hvor mye trening hjelper deg med diabetesen. Dere kan for eksempel snakke om hvordan treningsøkten virkelig hjelper til med å få plass til et godt og balansert måltid etterpå.

En god venn

Det siste (og kanskje viktigste!) medlemmet i gruppen med støttespillere, er en du stoler på og kan snakke med om alt. En person som vil være der bare for å lytte. Det er ikke enkelt å ha diabetes. Egenomsorg handler like mye om å ta vare på psykisk helse, som å ta sunne valg om kosthold og å holde deg aktiv. Hva ville det bety for deg å ha en person (eller flere personer) som du kan snakke med når hverdagen blir tung?

Hvis du ringte til foreldrene dine i noen minutter hver uke for å snakke om diabetes, hva ville du ha mest lyst til å snakke om? Kan søsknene eller søskenbarna dine gi deg gode råd om å hvordan du kan overvinne søtsuget på kveldstid?

Slik starter du samtalen:

• Du vet allerede hvem du stoler mest på i livet ditt. Å snakke med disse menneskene kan være så enkelt som å la de få vite hvordan du har det i dag. Akkurat som du gjorde da dere snakket sammen før du fikk diagnosen.
• Det er greit å begynne i det små når du trenger hjelp eller råd om hvordan du regulerer diabetes. Hvis du ikke har lyst til å snakke med en venn om hvor vanskelig det er å unngå enkelte ingredienser når dere er på restaurant, kan du spørre om de noen gang har måtte endre kostholdet sitt. Hvis du finner måter de kan kjenne seg igjen på, kan det hende at du finner hjelpen du leter etter, uten å måtte fokusere på alt det tekniske rundt diabetes.
• Husk å dele de små seirene med gode venner. Følelsesmessig støtte trenger ikke å bety at dere bare snakker om utfordringene dine. Del seire og positive erfaringer med venner og familie. Det kan det hjelpe deg med å holde et positivt fokus på fremtiden.

Å lage din egen gruppe med støttespillere trenger ikke å være en formell prosess. Tenk på de personene du allerede ser og snakker med hver dag. Snakk åpent med venner og familie litt oftere. Slik at kan du klare å fortsette med den nye livsstilen din. Hvis du snakker mer om din egen helse, kan det ha en positiv effekt på deres helse også.

LES OGSÅ: Middagsgjest med matallergi

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: