Verdens diabetesdag: Slik blir god helse en familieprioritet!

Verdens diabetesdag: Slik blir god helse en familieprioritet!

Julie Cathrine Knarvik
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 12.11.18 | Sist redigert: 27.09.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

For mange av oss er diabetes en familiesak. Regulering av sykdommen med fysisk aktivitet og sunne matvalg kan påvirke alle i familien og gi god helse, spesielt når en av foreldrene har diabetes.

På Verdens diabetesdag i år tenker vi på dette som en mulighet til å se nærmere på hvordan diabetes faktisk kan hjelpe hele familien med å bli sunn.

Annonse

Hva gjør du når barna vil ha pizza, men du vet at blodsukkeret ditt har vært høyt i dag? Eller når du trenger å forbrenne litt energi, men ikke får barna ut av sofaen og på tur til parken?

Som en forelder som regulerer diabetes, har du en mulighet til å være et godt eksempel og ta positive valg som kan hjelpe barna med å prioritere god helse resten av livet.

LES OGSÅ: Ny forskning: Slik endrer du livsstil etter å ha fått diabetes type 2

Slik kommer du i gang:

Hvordan forklare en sunn livsstil for barn?

Det kan være vanskelig for barn å takle endringer. Spesielt om det betyr mindre av ting de liker, for eksempel sukkerholdig snacks eller tid foran TV-en.

Annonse

Sett deg ned og forklar dem at menneskekroppen er som en maskin, og at det du inntar må tilsvare innsatsen som går ut. Dette vil hjelpe dem med å forstå forholdet mellom mat og aktivitet.

Spør barna om hvilken mat de tror gir dem mest energi ut fra hvordan de føler seg etter å ha spist. Hva slags mat får dem til å føle seg best etter at de har spist? Finnes det mat som gjør at de føler seg mindre bra?

LES OGSÅ: I faresonen for å få diabetes type 2?

Denne samtalen gir deg en naturlig mulighet til å snakke om hvordan maten påvirker deg når du har diabetes. Du kan for eksempel forklare: «Slike sukkerholdige matvarer påvirker meg annerledes enn andre mennesker, og det er viktig at jeg trener for å forbrenne sukker».

Og så spør du om de kan støtte deg. Hvis du sier «Vil du hjelpe meg?», så får barnet sjansen til å begynne med sunne vaner mens de føler at de hjelper.

Morsom trening som senker blodsukkeret

Barnet ditt benytter kanskje muligheten til å hjelpe deg med å trene, men det betyr ikke nødvendigvis at de er klare til å løpe maraton. Finn morsomme, barnevennlige aktiviteter som skogsturer eller sykkelturer som alle kan like.

Det har blitt foreslått at hvis du trener når du er ung, så er sannsynligheten høyere for at du vil fortsette med disse vanene når du er voksen.

Men ikke alle barn vil ha like mye lyst til å være aktiv. Det er et par ting du kan gjøre for å lokke barna ut av sofaen:
• Gjør det gøy ved å la de velge noe de liker og som får de i bevegelse.
• Finn en aktivitet som ikke er en organisert idrett, for eksempel å lufte hunden.
• Gi dem mye positiv tilbakemelding når de legger vekk nettbrettet for å være aktive.
• La dem invitere en venn til å bli med på familiens aktive utflukter.

LES OGSÅ: Boost treningsgleden

Måltidsplanlegging for regulering av diabetes

Det siste området innen helse der foreldre kan synes det er vanskelig å prioritere seg selv, er måltider. Barn går gjennom faser der de bare vil spise visse ting. Stresset fra å krangle om det kan påvirke blodsukkeret, like mye som å spise en ferdigmiddag for å bli ferdig med det.

I stedet for å ta denne kampen på en daglig basis, kan du ta et skritt tilbake og vurdere hvordan en liten strategi kan hjelpe deg:

• Hva om du utfordrer barna til å finne ideer til sunne middager på nettet som de ønsker å lage?
• Eller hvis du gjør hver tur til butikken til et spill, der målet er å bare kjøpe mat med bestemte næringsmessige fordeler eller innhold?

LES OGSÅ: Sunn snacks

Endre vaner

Barn kan være vanedyr, men husk at vanene er tillært. Ved å gjøre tiltak som gjør mindre bearbeidet mat mer attraktivt for barna, gjør du det enklere å støtte endringene som du og familien trenger.

Barn med foreldre som har diabetes type 2, har en høyere sjanse for å utvikle det selv. Dette er bare én av grunnene til at sunne hverdagsrutiner kan hjelpe barna i fremtiden.

Og hvis du gjør regulering av diabetes til en større prioritet i familielivet, er sjansene større for at du være til stede for å se den fremtiden.

LES OGSÅ: Kunsten å holde blodsukkeret stabilt

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
5/5 1 tilbakemelding
Del: