Slik har treningsvanene mine endret seg etter korona

Slik har treningsvanene mine endret seg etter korona

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 30.07.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg har lenge hatt gode rutiner når det gjelder trening. Men da hele landet stengte ned ble jeg nødt til å finne helt nye måter å få daglig aktivitet på. Det har åpnet øynene mine! Ja, faktisk har jeg fått noen helt nye rutiner og treningsvaner.

Annonse

Da alle landets skoler og barnehager ble stengt i mars ble hverdagen min snudd på hodet. Fra å ha en jobb som lærer i skolen hvor man er sosial, dagene går rimelig i ett og man er fysisk aktiv i den form at man går mange skritt per dag, skulle nå arbeidsdagen tilbringes hjemme innenfor husets fire vegger. På hver vår datamaskin. Elever og kolleger kunne vi kun omgås via en skjerm.

Men det var jo ikke bare jobben som ble stengt. Det meste ble stengt. Dette gjaldt da også alle landets treningssenter.

En ting jeg tidlig bestemte meg for da jeg fikk beskjed om at jeg skulle ha hjemmekontor i flere uker, var å opprettholde en viss grad av rutine. Kanskje først og fremst for diabetesen sin skyld, men også fordi jeg var usikker på hvor lenge dette kunne vare.

For meg er trening og aktivitet viktig. For god blodsukkerregulering, men også for overskudd og den gode følelsen av å få bruke kroppen.

LES OGSÅ: Selv litt aktivitet har en positiv effekt på diabetes type 2

Annonse

Mye stillesitting øker behovet for bevegelse

Jeg er glad jeg har en jobb hvor jeg går mye og er såpass aktiv. Det å sitte på en stol foran en PC hele arbeidsdagen var for meg ganske uvant. Jeg kjente på et enda større behov enn vanlig for å røre på meg og bruke kroppen, etter å ha sittet mange timer foran PC.

I motsetning til en vanlig arbeidsdag, hadde jeg under perioden skolen var stengt færre arbeidsoppgaver og kortere arbeidsdager. En fordel med dette var at jeg hadde større mulighet til å være fleksibel hva gjaldt trening. Jeg kunne trene før arbeidsdagen foran skjermen begynte, i en pause eller etter dagen var ferdig, da vi hadde kortere dager enn vanlig.

Etter jeg ble medlem på treningssenter for sikkert snart 10 år siden, er det ikke mange treningsøkter jeg har gjort hjemme i min egen stue. Skal jeg trene styrke har jeg foretrukket å dra på senter hvor jeg har tilgang på alt av utstyr. Under denne perioden treningssentrene var stengt, hadde jeg ikke noe valg.

Skulle jeg trene måtte jeg gjøre det hjemme eller ute i naturen. Og overraskende nok for meg, var det faktisk ganske ålreit!

Jeg hadde et sett med manualer er hjemme som jeg børstet støv av, pluss at jeg kjøpte et treningsstrikk. Og mer trengte jeg ikke for få til gode økter her hjemme, etter forholdene.

LES OGSÅ: Noen ganger passer det dårlig å ha diabetes på jobb

Mer tid ute i naturen – godt for kropp og sjel

De seneste årene har jeg foretrukket å trene styrke fremfor kondisjon, men da Norge gikk i lockdown og man verken kunne gå ut å spise, ta en kaffe, gå på kino eller treningssenter, måtte fritiden fylles med noe annet. Jeg og samboer bestemte oss for å prøve oss på en fjelltur. Både for trening, men også for å lufte kropp og hode, og samtidig holde avstand til andre.

Og jeg lover det at det er god trening om du velger turer med litt stigning eller distanse.

Emilie på tur i skog og mark. Slik har treningsvanene mine endret seg etter korona, skriver hun

Ut på tur! Foto: Privat.

Vi brukte appen til Tur.no og her fant vi mange gode turforslag. Vi ble bedre kjent i nærmiljøet, og hadde mange fine dagsturer. De fleste løypene var merket eller hadde en sti som var lett å følge. I tillegg har appen en GPS som man kan koble opp mot telefonen. Det var en ekstra sikkerhet og noe vi benyttet oss av på hver tur!

Det ble innkjøp av både nye fjellsko, ny propan til kokekaffen og litt annet småtterier for å gjøre turopplevelsen enda litt bedre. Blant annet gnagsårplaster, myggspray og caps og solbriller for beskyttelse mot sola. Samboeren min har også en hengekøye og en god pause liggende i denne ble flittig brukt som belønning når vi nådde toppen av turen!

LES OGSÅ: Jeg måtte slutte på crossfit – Trøblete blodsukker stjal treningsgleden

Fortsetter med nye og mer varierte treningsvaner

15. juni kom gladmeldingen om at alle landets treningssentre endelig kunne åpne opp igjen. Tross at jeg har funnet nye og alternative måter å trene på under perioden det var stengt, synes jeg det var deilig å komme tilbake på senteret.

Jeg ser likevel ikke bort ifra at jeg fremover også vil ta noen økter hjemme om jeg ikke føler for å dra på senteret eller en dag jeg har litt dårlig tid. Fjellturer vil vi også fortsette med, og løpeturer har liksom blitt en del av vår ukentlige rutine.

LES OGSÅ: Gode tips til teltturen

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: