Gode tips til teltturen

Gode tips til teltturen

Jørgen Mjøs Nilsson
Jørgen er født i 1994 og har diabetes type 1 siden 2002. Han studerer idrettsbiologi på Norges Idrettshøgskole. Jørgen driver med roing på høyt nivå.
Publisert første gang: 25.06.20 | Sist redigert: 25.07.22

Har du planer om å reise på telttur i sommer? Her har jeg noen tips til deg som gjør at turen din blir til en drømmetur!

Er det lenge siden du har sovet ute i telt, eller første gangen du skal overnatte utendørs, så er sommeren perfekt årstid for at det skal bli en vellykket tur. Sannsynligheten for fint vær er større, og du vil trenge å ha med deg litt mindre klær og utstyr enn det du må resten av året.

Annonse

Men husk at vi bor i Norge, og været kan endre seg raskt! Særlig i fjellet hvor været kan slå om fra strålende solskinn til tåke og regn. Så husk å ta med klær og utstyr etter forholdene.

Nok om været. Nøkkelen for å få en god opplevelse utendørs er god planlegging på forhånd. Spesielt når du har diabetes er planlegging viktig for en vellykket tur. Er du godt forberedt er jeg sikker på at teltturen din kommer til å gå som en drøm!

I planleggingsfasen før en tur er det lurt å tilpasse turen etter dine ferdigheter, så du ikke drar i vei på en mer krevende tur enn det du selv vet at du klarer.

LES OGSÅ: 3 gode grunner til hvorfor du bør gå i ulendt terreng

Du trenger karbohydrater når du er i aktivitet

Pass på blodsukkeret når du er på tur. Få i deg karbohydrater før blodsukkeret blir for lavt. Og skal du gå en litt lengere fottur med tung ryggsekk må du passe på å få i deg nok karbohydrater underveis. En grunnregel er at du trenger rundt 40-70 gram karbohydrater i timen når du er i fysisk aktivitet.

Annonse

Her kan det være lurt å ha med sterk saft, rosiner, gel og sjokolade. Ha alltid med nok karbohydrater i sekken og gjerne lett tilgjengelig. Når jeg er på tur tar jeg gjerne med meg en del pakker med gel som jeg har lett tilgjengelig i sekken. Ta deg god tid til matpauser underveis så du klarer å opprettholde et bra energinivå i kroppen.

gode tips til teltturen, Jørgen på telttur i Nordmarka
Kveldsmat ved Rottungen i Nordmarka. Foto: Privat.

Når du er på tur er det også viktig å passe på at insulinet du har med deg i sekken ikke blir for varm. Det kan være smart å ha det liggende i en liten termos. Legg termosen midt i sekken slik at du unngår at insulinet blir for varmt. Sett fra deg sekken i skyggen så du unngår at insulinet er i solen.

LES OGSÅ: Fjellvettregler for deg med diabetes

De viktigste tingene du bør ha med

Ute på tur er det viktig å få god søvn og da er det lurt å legge seg med et bra blodsukker. Sørg for å få i deg et godt måltid og nok væske kvelden i forveien. Jeg pleier å legge meg med et blodsukker på rundt 7-8. Da slipper jeg forhåpentligvis å få føling om natten og kan få en god natt søvn.

Til slutt har jeg noen tips til utstyr som kan være lurt å ha med på tur når man har diabetes:

  • Nok Insulin (legg det gjerne i en termos el. Liknende).
  • Blodsukkerapparet (ta med selv om du bruker CGM).
  • Nok utstyr til insulinpumpe/penner.
  • Powerbank og batterier (for å lade mobil, CGM-mottaker og insulinpumpe).
  • Nok mat og drikke.

Ønsker du flere forslag og tips til generelt utstyr du bør ha med på turen finner du gode tips her hos turplanleggeren UT.no. Ønsker deg en god tur.

LES OGSÅ: Telttur i sommer? Husk på dette!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: