– Det er dårlig utvalg av sukkerfrie produkter i Norge

– Det er dårlig utvalg av sukkerfrie produkter i Norge

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 27.06.16 | Sist redigert: 18.02.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg er opptatt av mat, og variasjon av mat. Jeg elsker å gå i butikken og handle, og kan bruke lang tid i nye matbutikker.

Jeg er en av de som gleder meg når matnyhetene presenteres, er det noe nytt og spennende som kan passe for meg og mitt kosthold? Matvarer som normalt er proppet med sukker, men nå kommer som sukkerfri?

Annonse

Dessverre er det få nyheter når det gjelder matvarer i Norge i løpet av et år. Jeg synes det alltid er mest fokus på ferdigretter, godteri og noe meieriprodukter. I år har det vært mye fokus på Nugatti Zero, Skyr med kokossmak og oster som er kopier av de vi allerede har på markedet. Ingen revolusjon for oss med diabetes. Ingen nye sukkerfrie produkter.

LES OGSÅ: Hyppige urinveisinfeksjoner med diabetes? Dette funker for meg!

Bedre utvalg i utlandet

I mars var jeg på ferie i Spania og tok meg i å tenke at det var mye lettere å handle sunt der enn hjemme. Utvalget av de matvarene jeg bruker, er enormt mye større enn hjemme. De har veldig mange produkter som ikke er tilsatt sukker, varer som normalt har mye sukker i seg. Blant annet er utvalget stort av sukkerfri sjokolade, kjeks, gele, godteri og annet. Til og med i små matvarebutikker synes jeg utvalget er bedre enn i de best assorterte butikkene hjemme.

LES OGSÅ: – Jeg har sluttet å måle blodsukkeret

Karbofattig favorittdessert

Enkle sukkerfrie desserter er noe av det jeg har lagt merke til at det er mye mer å velge i når jeg er utenlands. Jeg er kanskje unormalt glad i gelé, og der jeg pleier å feriere selger sukkerfri gelé i porsjonsbegre til ti kroner for seks beger! De inneholder null karbohydrater og nesten ikke kalorier. Perfekt når søtsuget melder seg!

Annonse

Pass på å lese på innholdslisten før du handler, det er ikke alltid at sukkerfritt betyr at matvaren er sunn.

LES OGSÅ: Fordi jeg har diabetes…

Sjokolade

Utvalget av sukkerfri sjokolade er også mye større enn hjemme. Alle de største produsentene har sine varianter, både med lavt og høyt kakaoinnhold. De er ofte søtet med sukkeralkoholer som maltitol. Det er derfor viktig å begrense inntaket hvis ikke blir man oppblåst og kan bli dårlig i magen (dette av erfaring etter å ha overspist sukkerfri sjokolade noen ganger…). De har også en spansk spesialitet som heter turron som egentlig er karamellisert sukker med mandler. Det er veldig godt og selges også sukkerfritt. Anbefales for de som er glad i det veldig søte.

LES OGSÅ: Jakten på den perfekte følingsmaten

Sukkerfri brus

Utvalget av brus i utlandet er både større, og prisen lavere enn her hjemme. De har alt av sukkerfri bruk, og selger også koffein- og sukkerfri Cola!

Jeg liker å ta meg et glass sukkerfri Cola om kvelden, men det kan jeg ikke gjøre på grunn av koffeinen. I Spania koser jeg meg med både ett, to og tre glass om kvelden, uten å være redd for at koffeinen skal holde meg våken.

Ønskedrøm om flere sukkerfrie produkter

Jeg skulle ønske utvalget også ble bedre av sukkerfrie produkter her hjemme. Det ville gjøre det enda enklere for oss med diabetes å ta sukkerfrie valg. Det er utrolig mye skjult sukker i matvarer i Norge og jeg er tilhenger av bedre merking av sukkerholdige varer og fjerning av sukker der det ikke trengs.

Har du erfaringer fra andre land med gode sukkerfrie produkter?

LES OGSÅ: Fritak fra arbeidsgiverperioden

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: