Fordi jeg har diabetes…

Fordi jeg har diabetes…

Elisabeth Karina Larsen Nordvik
Født i 1974, opprinnelig fra Finnsnes, men bor i Tromsø. Hadde svangerskapsdiabetes i 1998/99 som utviklet seg til diabetes type 1. Fikk etter 17 år vite at jeg hadde LADA i grunnen på min diabetes. 2 barn og ett barnebarn. Er utdannet spesialpedagog, men jobber nå som personalkonsulent. Har alltid vært ”flink pike” og møtte nesten veggen i oktober 2018. Var sykemeldt frem til april 2020 og har innsett hva en kronisk sykdom kan medføre etter et langt liv med diabetes, både fysisk og psykisk. Brenner for økt kunnskap og åpenhet rundt diabetes!
Publisert første gang: 21.01.21 | Sist redigert: 05.02.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er ikke første gang tanken har slått meg; Hvor mye mer ting kan bli om det kanskje er noe annet enn diabetes som feiler meg. Det er jo veldig bra at vi med diabetes får nøye oppfølging, men det er ikke alltid man takler det like greit i påvente av prøvesvar. I alle fall liker ikke blodsukkeret mitt ventetiden.

Jeg har i mange år vært plaget med det jeg selv betegner som muskelspenninger mellom skulderblad og over brystet. Periodevis og vekselsvis. Det kommer og går, hjertet kan hoppe over litt ekstra og det kan forverres i aktivitet i dårlige perioder.

Annonse

Rødt flagg

De siste månedene har dette vært utpreget. Jeg tenkte hele tiden at stress var årsaken (ikke så rart i disse Covid-19 tider), men fant ut at jeg skulle nevne det til fastlegen. Så det gjorde jeg…. Det resulterte i en masse undersøkelser, blodprøver, holter registrering (registrering av hjertet i 24 timer) og stress-test på sykkel. På sistnevnte test så kunne de kanskje se noe som de ville utrede videre. Dette fordi jeg har hatt diabetes så lenge og noe uregulert, har røkt da jeg var yngre og har hjerte-kar sykdom i familien. Flott det!

LES KRONIKKEN: Mange med diabetes har hjertefeil

Er jeg syk?

Jeg ble henvist videre til CT av hjertet. Det var da tankene begynte å surre, kanskje var det ikke muskelspenninger, kanskje det faktisk var noe feil med hjertet mitt. Jeg ble redd! Begynte å kjenne hvert hjerteslag, fikk konstant hodepine og tankene surret. For noe dritt å vente på time til CT av hjertet. Jeg trodde jeg var ferdig når jeg hadde tatt sykkeltesten.

LES OGSÅ: Diabetes påvirker de rundt meg mer enn jeg var klar over

Undersøkelsen

Dagen kom, fortere enn jeg hadde blitt fortalt. Dette skremte meg enda mer fordi jeg fikk jo beskjed om en ventetid på 3 måneder, og så fikk jeg time 14 dager etter sykkeltesten! Iallfall så kom dagen og jeg gjennomgikk EKG, ultralyd og CT av hjertet. Ingen konkrete svar etter undersøkelsen. Jeg måtte vente på legens svar. Ja, så ventet jeg… igjen…

Annonse

Dårlig samvittighet

En uke etter kom svaret på Helse Norge. Ingenting feil, som jeg først antok. Veldig, veldig takknemlig og glad for det, ikke misforstå meg. Men psyken min fikk seg en liten knekk på veien og det påvirker blodsukkeret. Tanker som dårlig samvittighet for at jeg kanskje har «slurvet» med egen diabetes, påført kroppen sigarettrøyk osv. Den konstante dårlige samvittigheten kan jeg godt kjenne igjen når det kommer til diabetesen min. Den ble bare forsterket når det gikk opp for meg at det kunne ha vært noe galt med hjertet mitt, pumpa mi, den som holder kroppen min i gang. Skremmende tanke!

LES OGSÅ: Dette bør alle kunne om diabetes

Vi er heldige, vi i Norge

Som sagt så er jeg veldig glad for at man blir tatt på alvor, at man får disse ekstra undersøkelsene for å utelukke alvorlige ting. Vi er heldige, vi som bor i Norge og får disse tilbudene. Men den ventetiden, den er grusom. Det følger så mye, mye mer med enn bare å vente på en undersøkelse og prøvesvar. Man blir «full» i hodet av tanker som man helst skulle ønske ikke var der…Men nå kan jeg legge denne 2 måneders perioden bak meg og puste lettet ut, og det vil være godt for blodsukkeret mitt som også har «lidd» i denne venteperioden.

LES OGSÅ: Ny forskning om Covid-19 og diabetes: Sørg for god blodsukkerkontroll!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: