Dette bør alle kunne om diabetes!

Dette bør alle kunne om diabetes!

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 15.10.20 | Sist redigert: 02.05.22

Hvis jeg ikke hadde hatt diabetes, hva hadde jeg da egentlig visst om sykdommen? Antageligvis ganske lite.

Jeg hadde nok visst svært lite, akkurat som før jeg fikk diagnosen. Jeg hadde hørt om tilstanden, men det er vel stort sett det. Jeg visste kanskje at den hadde noe med sukker å gjøre, men ikke mye mer.

Annonse

Dette mistenker jeg er hovedkunnskapen til den gjennomsnittlige nordmann som ikke kjenner noen med sykdommen. Mange vet at det er en utbredt sykdom som har noe med sukker å gjøre, men utover det er det jo egentlig ikke nødvendig å vite mer. Eller?

Bør være allmenn kunnskap

I møte med en person med diabetes som trenger hjelp, er det ikke mye kunnskap som skal til for å kunne utøve livreddende hjelp for den personen. Jeg skulle ønske at alle visste hva man bør gjøre i møte med en bevisstløs person som har diabetes. Det er nemlig ikke noe hokus-pokus.

Det er veldig enkelt og burde derfor være lett for den gjennomsnittlige nordmannen å huske. Samtidig har det uendelig verdi for den som kan trenge hjelpen.

LES OGSÅ: Fortsatt mye uvitenhet

«Den gyldne regel»

Her er kunnskapen, eller det jeg liker å kalle «den gyldne regel» innenfor diabetes-verdenen. Dette håper jeg at alle kan lære seg, med eller uten tidligere kjennskap til sykdommen:

Annonse

Skulle du finne en bevisstløs person som har diabetes, bør du smøre honning eller noe lignende sukkerholdig på innsiden av munnen til vedkommende.

LES OGSÅ: Dette må du kunne om behandling av insulinsjokk

Hypoglykemi

Det er sjeldent at noe annet enn lavt blodsukker forårsaker bevissthetstap hos personer med diabetes, så sant man ikke lider av andre sykdommer som kan forårsake det. Ideelt sett bør man sjekke blodsukkeret til vedkommende for å bekrefte om det er lavt. Dersom dette ikke er mulig, bør man behandle mot den trolige årsaken – nemlig hypoglykemi.

LES OGSÅ: Dette bør familien din vite om blodsukkeret

Synliggjøring

Vi med diabetes har også et ansvar her for å gi andre muligheten til å hjelpe oss. Vi må synliggjøre sykdommen med for eksempel et armbånd eller en mobilbakgrunn som sier at vi har diabetes. Noen har også en tatovering. På denne måten vil vedkommende som finner personen bevisstløs, raskt skjønne den sannsynlige årsaken til bevissthetstapet, og forhåpentligvis handle deretter.

Vi må også ha honning eller en glukagonpenn tilgjengelig i en lomme, veske eller ryggsekk, slik at en utenforstående lett kan finne det.

En så enkel sak som dette mener jeg burde bli dekket mer av media og skoleopplæring. Spesielt med tanke på at sykdommen er så utbredt som den er. Det er få ressurser som kreves for at alle og enhver skal lære dette. Og spesielt når kunnskapen kan ha livreddende verdi synes jeg det er vanskelig å forstå hvorfor ikke tiltakene for å oppnå dette utføres.

LES OGSÅ: Dette MÅ du vite når du har fått diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: