Dette bør du vite når du får diabetes

Dette bør du vite når du får diabetes

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 31.05.16 | Sist redigert: 06.11.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Du akkurat har fått diabetes, og jeg forstår hvordan du har det. Aksept for diabetes gjør deg i stand til å håndtere et nytt, men annerledes liv. Om du er redd, så kan jeg fortelle deg at det blir bedre.

Annonse

Selv ble jeg diagnostisert som 18-åring, og husker godt fasen med tilvenning.  Jeg kan fortelle deg at du blir en fighter med diabetes, men noen steg må du ta for å komme dit. For det første må du ha tro på deg selv. I tillegg må du lære deg en hel del ting. For eksempel må du forstå hvordan bukspyttkjertelen fungerer og hvordan miljøet og andre faktorer påvirker sykdommen.

Diabetes er ikke bare en fysisk utfordring, men for mange også en psykisk påkjenning. Med diabetes kommer også en spesiell mestringsfølelse. Du skal nemlig kontrollere og håndtere ditt eget blodsukker.

Med eller uten sykdom har vi alle dårlige dager. Livet med en kronisk lidelse er på mange måter en daglig kamp, og du er selv ansvarlig for å stå i mot utfordringene du vil møte.

En endring og med et ansvar

Jeg skulle ønske jeg ble fortalt at diabetes kom til å by på en livsstilsendring. Det hadde naturligvis ikke vært noe jeg ønsket å høre, men for min egen del hadde nok sannheten vært viktigere enn et forfinet bilde av en fremtid med en fremmed diagnose. Det stemmer nok kanskje for deg også. Ikke la menneskene du omgis av gå rundt grøten og la deg tro du kommer til å kunne leve akkurat slik som før.

Sannheten er at et viktig organ i kroppen din har mistet store deler av sin funksjon, og dette er du nødt til å ta ansvar for selv. Sist, men ikke minst, er det viktig at du forteller deg selv at dette skal jeg klare.

Annonse

LES OGSÅ: 6 spørsmål til min kone

Lær raskt

Når jeg ser tilbake skulle jeg ønske jeg fikk denne lærdommen raskere. Jeg skulle ønske jeg fikk høre at et liv med diabetes ikke ville bli enkelt, men i stedet ville komme til å by på en beinhard belastning som man må jobbe med til enhver tid. En slik erkjennelse hadde hjulpet meg til å ta diabetes virkelig på alvor.

Samtidig hadde det også rustet meg til å takle et liv med mange utfordringer. Med denne erfaringen i bagasjen ber jeg deg derfor om å møte og lære raskt om diabetes og hva det vil si for framtiden din. Erfaring og kunnskap er nødvendig for å seire i et liv med diabetes.

En hverdagsseier

Det skal sies at vi dessverre ikke har kommet så langt at vi seirer eller overvinner diabetes. Likevel ligger det små seire framfor deg. Lær om diabetes, bli flink til å håndtere diagnosen og bli en ekspert på deg selv.

Forstå hvordan du skal holde et stabilt nivå ved langtidsmålinger og fokuser på å holde helsen din ved like. Klarer du dette vil du oppleve motiverende øyeblikk i møte med daglige påminnelser og utfordringer!

LES OGSÅ: Hvorfor bør man unngå ordet «sukkersyke?»

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
1/5 1 tilbakemelding
Del: