Diabetes påvirker de rundt meg mer enn jeg var klar over

Diabetes påvirker de rundt meg mer enn jeg var klar over

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 12.11.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg har alltid sett på diabetes som en ensom sykdom man må klare selv. En sykdom som kun går utover meg. Så feil kunne jeg ta!

Annonse

Jeg har tenkt at å leve med diabetes kun går utover meg. Bortsett fra de gangene jeg har inkludert andre ved å spørre om hjelp til for eksempel å skaffe følingsmat.

Mannen min gjorde meg klar over den ubehagelige sannheten ganske nylig: Hvor mye sykdommen påvirker han òg. Det var trist å høre om hvordan han bekymrer seg for meg. Så klart gjør han det når han hører om svingningene mine og det høye langtidsblodsukkeret mitt.

Han er dessverre ubehagelig klar over konsekvensene dette over tid kan medføre. Han fortalte meg om hvordan hver bit med sjokolade og kake øker frykten hans for hvordan blodsukkeret mitt vil reagere. Spesielt når han neste dag hører om hvordan jeg vil endre kostholdet, men aldri klarer det.

LES OGSÅ: Å ta hånd om diabetesen helt alene

Mine nederlag påvirker også andre

Jeg ble utrolig lei meg da jeg hørte dette. Jeg ble vel vitende om at ved alle nedturene skuffer jeg ikke bare meg selv, men også de rundt meg. Og det gjør meg mer lei meg enn noe annet. En ting er å skulle takle egne nederlag. Men når disse påvirker de rundt meg, synes jeg det er mye vanskeligere å takle.

Annonse

Jeg forstår godt at de rundt meg føler det slik. Jeg ville følt det på samme måte hvis jeg så de slite med sitt, uten å ta det seriøst. Jeg forstår det litt for godt. Noe som gjør min kakespising enda verre å tenke på.

LES OGSÅ: Dette bør du kunne om behandling av insulinsjokk

Til dere som bærer byrden med meg

Jeg vil beklage til mine nærmeste som opplever tyngden sykdommen bærer med seg. Jeg skulle ønske den var mer «ensom» eller at den kun rammet meg, fordi jeg takler greit å slite selv.

Det er derimot mye verre å se at andre sliter på grunn av meg. Samtidig er jeg veldig glad for at familien min bryr seg om meg så mye som de gjør. Og jeg håper at jeg greier å redusere prisen de må betale for sykdommen min ved å selv bli flinkere til å regulere blodsukkeret.

LES OGSÅ: Dette bør familien din vite om blodsukkeret

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: