Ny forskning om Covid-19 og diabetes: Sørg for god blodsukkerkontroll!

Ny forskning om Covid-19 og diabetes: Sørg for god blodsukkerkontroll!

Julie Cathrine Knarvik
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 12.11.20 | Sist redigert: 17.11.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon
Ny forskning om Covid-19 og diabetes

Den årlige diabeteskonferansen EASD ble nylig avholdt som en virtuell kongress, og norske forskere la frem interessante funn om Covid-19 og diabetes!

Annonse

Nesten 10 prosent av voksne pasienter som har vært innlagt med Covid-19 i Norge har diabetes! Det er lege og avdelingsdirektør Hanne Løvdal Gulseth ved Avdeling for kroniske sykdommer og aldring ved Folkehelseinstituttet (FHI) som la frem disse tallene på EASD.

– Diabetes har vist seg å være en risikofaktor for alvorlig sykdom og død av Covid-19 i mange land, sier hun til Dagens Medisin.

Viktig blodsukkerkontroll

Ifølge Gulseth er det en klar sammenheng mellom blodsukkerkontroll og alvorlig forløp av Covid-19.

– Jo høyere blodsukker, jo mer alvorlig ser forløpet ut til å være, sier Gulseth til Dagens Medisin. Hun forklarer videre at det ser også ut til å være en sammenheng mellom alvorlig sykdom og høy kroppsvekt og nedsatt nyrefunksjon. Når flere ulike faktorer ved diabetes virker sammen, kan konsekvensene bli alvorlige.

LES OGSÅ: Korona, karantene og kronisk sykdom

Annonse

Størst risiko ved type 1

Det er forskjell på risikoen for alvorlig forløp for personer med diabetes type 1 og diabetes type 2.

Ifølge Gulseth viste en stor studie som kom i sommer at risikoen for død, relativt sett, var høyere for diabetes type 1 enn for diabetes type 2. Det var henholdsvis tre og to ganger økt sjanse, sammenlignet med de som ikke hadde diabetes.

Til Dagens Medisin understreker Gulseth at et viktig poeng å merke seg er at personer med diabetes type 1 er en liten gruppe.

– Risikoen i seg selv, ser ut til å være høyest for diabetes type 1. Men siden det er færre som har diabetes type 1, er antallet med diabetes type 2 som dør høyere.

For personer med diabetes type 1, er det flere faktorer som øker risikoen, sier Gulseth til Dagens Medisin.

Les hele saken i Dagens Medisin her!

Kilder:

Dagens Medisin

Norsk studie: Flertall av pasienter med risiko-sykdommer blant norske covid-19 innlagte

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: