Fritak fra arbeidsgiverperioden

Fritak fra arbeidsgiverperioden

Elisabeth Karina Larsen Nordvik
Født i 1974, opprinnelig fra Finnsnes, men bor i Tromsø. Hadde svangerskapsdiabetes i 1998/99 som utviklet seg til diabetes type 1. Fikk etter 17 år vite at jeg hadde LADA i grunnen på min diabetes. 2 barn og ett barnebarn. Er utdannet spesialpedagog, men jobber nå som personalkonsulent. Har alltid vært ”flink pike” og møtte nesten veggen i oktober 2018. Var sykemeldt frem til april 2020 og har innsett hva en kronisk sykdom kan medføre etter et langt liv med diabetes, både fysisk og psykisk. Brenner for økt kunnskap og åpenhet rundt diabetes!
Publisert første gang: 17.02.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

På mine over 20 år med diabetes type 1 og faste jobber så har jeg aldri brukt eller forstått bruken av å søke NAV om fritak fra arbeidsgiverperioden. Jeg anså meg selv som kronisk syk, men forsøkte å leve som alle andre friske personer. Det gikk jo bra, helt til jeg nesten møtte veggen i 2018.

Jeg har hatt en lang vei tilbake til det normale livet igjen etter en langtidssykemelding. Jeg startet med friskt mot på ny arbeidsplass og jeg søkte NAV om fritak i arbeidsgiverperioden. Dette etter oppfordringer fra helsevesenet.

Annonse

Jeg ante vel egentlig ikke helt hvordan man skulle bruke dette fritaket som ble innvilget. Jeg forsto at min arbeidsgiver ville slippe å betale for meg om jeg ble syk. Egenmeldinger og 16 dager av en eventuell lang sykemelding ville bli dekt av NAV. Men igjen… når skulle fritaket brukes i praksis?

Jeg er sliten

Jeg hadde lagt 1,5 uke bak meg med et alt for høyt blodsukker. Gikk på jobb og fungerte sånn passelig. Brukte ettermiddagene og kveldene på å korrigere for å få ned blodsukkeret. Uten hell. Var sliten og sov mye. Våknet mye om natten for å korrigere de høye verdiene. Disse periodene er tunge, man føler seg fyllesyk.

LES OGSÅ: Hvor mye sier du til arbeidsgiver?

Nå kan fritaket kanskje brukes?

Da jeg våknet denne fredagsmorgen med 18 i blodsukker da skjønte jeg, nå kan jeg kanskje bruke dette innvilgede fritaket mitt? Så enkelt var det egentlig. Jeg hadde behov for å overvåke blodsukkeret mitt nøye gjennom hele dagen. Dette vil jeg ikke få gjort om jeg hadde dratt på jobb. Jeg hadde tross alt prøvd å regulere blodsukkeret i 1,5 uke i forkant, uten hell. 

En personlig revolusjon for meg

Ringte sjefen som selvsagt var positiv til min avgjørelse. Og ikke minst fulgte meg opp i løpet av dagen og kvelden. Aldri opplevd en så positiv opplevelse knyttet til egen diabetes og arbeidsgiver som denne dagen. Men så har jeg heller aldri vært så åpen rundt min sykdom som det jeg nå er hos ny arbeidsgiver. Heldige meg med den beste sjefen og «klapp på skuldra» til meg som har våget å stå opp for egen sykdom, være åpen rundt den, en personlig revolusjon!

Annonse

Frisk, men kronisk syk

Men igjen – tilbake til dette fritaket da. Jeg var jo ikke syk (slik jeg tenker syk er, som feber osv.), men min kroniske sykdom diabetes type 1 ba meg ta det med ro. Så jeg brukte fredagen hjemme på å korrigere blodsukkeret med insulinpenn, stille nye doser på pumpa og rundt kl. 18.00 fredagskveld var jeg nede i et respektabelt blodsukker. 

LES OGSÅ: Hvor mye koster endringer i arbeidssituasjonen

En vinn, vinn situasjon

Hadde jeg ikke vært hjemme den dagen så hadde jeg måtte bruke helga på å justere blodsukkeret. Det var egentlig tanken min, bruke helgen på å få ned blodsukkeret. Det er det mønsteret jeg har hatt i alle år, før nå. Men siden jeg våknet med 18 i blodsukker denne fredagen så visste jeg at dagen ville bli dårlig.

Med diabetes så får man kanskje noen slike perioder, og da er det kjekt å kunne vite at man kan bruke en egenmelding for å ta vare på egen diabetes, samt at det ikke belaster arbeidsgiver økonomisk. Det letter litt på min samvittighet…

LES OGSÅ: Murphys lov styrer diabetesen

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
3/5 2 tilbakemeldinger
Del: