Hyppige urinveisinfeksjoner med diabetes? Dette fungerer for meg!

Hyppige urinveisinfeksjoner med diabetes? Dette fungerer for meg!

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 17.02.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Vi som har diabetes er mer utsatt for å få urinveisinfeksjoner når vi har høyt blodsukker.

Sukker i urinen gir god grobunn for bakterier, og jeg har vært mye plaget med dette. Jeg har lyst til å dele min erfaring og hva som har fungert for meg når det kommer til forebygging, nettopp fordi jeg sårt skulle ønske jeg fant noe slikt selv for lenge siden.

Annonse

Dette er derimot ikke en oppskrift på å unngå urinveisinfeksjoner, og jeg vil være tydelig på at all behandling og forebygging bør skje i samsvar med lege eller annet helsepersonell. 

Ond sirkel

De siste to årene har jeg hatt urinveisinfeksjon flere måneder enn ikke. Så jeg tør å påstå at jeg har opparbeidet meg en del kunnskap på området. Det har vært en stor psykisk belastning i hverdagen, da jeg har vært konstant redd for å kjenne symptomer hver gang jeg går på do.

Det har blitt en ond sirkel med stress og frykt for å få en infeksjon. Noe som gjør blodsukkeret vanskeligere å regulere, som igjen kan føre til økt blodsukker og en ny infeksjon.  

LES OGSÅ: Slik håndterer jeg stress i hverdagen

Tips for å forebygge urinveisinfeksjon:

De siste månedene har jeg derimot fått det relativt sjelden. Det tror jeg blant annet skyldes de forebyggende tiltakene jeg har tatt. Bortsett fra et stabilt blodsukker, har disse rådene fungert bra for meg (står også på Apotek 1 sine nettsider): 

Annonse

– Drikk mye vann. Det er noe jeg har vært ganske dårlig til, men jeg fikk et tips av diabetessykepleieren min om å la vannflasken min stå synlig framme på jobb, slik at jeg husker å drikke den opp i løpet av arbeidsdagen. Drikken til lunsj skal tas utenom, noe som gjør at jeg som regel drikker ca. 1 liter i løpet av arbeidstiden.

– Gå på do ofte og tøm blæren fullstendig

– Gå på do med en gang du kjenner behov (ikke hold deg lenger enn nødvendig)

– God intimhygiene

– Gå på do rett etter samleie

Finn det som passer for deg

I tillegg til dette går jeg på en medisin foreskrevet av fastlegen min som surgjør urinen. Det har likevel hendt at jeg har fått infeksjon etter jeg begynte med det, så i mitt tilfelle fungerer det ikke alene for å forebygge. Det hender også at jeg kjenner symptomer på infeksjon uten at det er noe utslag på urinprøven, og da har det fungert bra for meg å ta betennelsesdempende (ibux). 

Alle disse rådene har jeg selv fått anbefalt av helsepersonell, men det betyr ikke at det fungerer for alle. Det er derfor viktig at du, hvis du også plages med urinveisinfeksjoner, gjør egne tiltak i samråd med lege, som nevnt tidligere. 

LES OGSÅ: Gjentagende urinveisinfeksjon – kjenner du deg igjen?

Stor lettelse

Grunnen til at jeg ville dele dette, er fordi jeg selv har lett mye på nett etter hvordan man kan forebygge urinveisinfeksjon. Jeg har savnet å lese erfaringen til noen med diabetes som har tilbakevendende infeksjoner. Det har vært en utrolig stor lettelse for meg, både fysisk og psykisk, å finne forebyggende tiltak mot dette som fungerer. Derfor håper jeg at dette kan være en liten hjelp for deg som sliter med det samme.

Har du opplevd å få tilbakevendende urinveisinfeksjoner? 

LES OGSÅ: Med diabetes kom et stort sinne

Kilde: Apotek 1

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: