Gjentagende urinveisinfeksjon – kjenner du deg igjen?

Gjentagende urinveisinfeksjon – kjenner du deg igjen?

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 15.08.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg sliter mye med urinveisinfeksjoner, og er kanskje ikke alene om det? Ved høyt blodsukker er man nemlig spesielt utsatt for det.  Jeg synes det hadde vært interessant å høre erfaringene til dere andre med diabetes som sliter med det samme. Derfor vil jeg dele mine erfaringer.

Annonse

Min erfaring er at blodsukkeret blir veldig høyt og jeg trenger mer insulin i løpet av dagen. Det er jo ofte slik at vi med diabetes påvirkes av infeksjoner generelt. Nå er jeg på min fjerde runde med urinveisinfeksjon i år, og det sier seg selv at jeg er ganske lei. Jeg har lest meg opp en del på området og prøvd flere ulike kjerringråd.

LES OGSÅ: Ny forskning – Kan diabetes type 1 kureres?

Kjerringråd

Noe av det jeg har prøvd er inntak av tranebær. Selv om tranebær har en omdiskutert effekt mot urinveisinfeksjon, så har jeg forsøkt med tranebærkapsler i håp om at det kan hjelpe. Jeg synes det er et bedre alternativ enn tranebærjuice, da det ikke øker blodsukkeret i samme grad. Det å tilsette sitron i et glass med vann er også et diabetesvennlig kjerringråd for å syrliggjøre urinen. Men effekten av det har uteblitt hos meg.

Legens anbefalinger til meg

Tranebærinntaket hadde heller ikke effekten jeg ønsket, så jeg hørte med legen om hva hennes anbefalinger var for å forebygge. Hun anbefalte å være nøye med å ikke sitte for lenge i våte klær, som bikini og badedrakt.  Og det er viktig å ikke holde seg, men tømme blæra så ofte som nødvendig og så fullstendig som mulig. Hun sa også at det er spesielt viktig for de med diabetes å spise minst to frukt om dagen. Det gir mye nødvendig tilskudd i form av vitaminer som er fordelaktig for helsen, og som dermed også kan ha en viss forebyggende effekt mot urinveisinfeksjon.

LES OGSÅ: Jeg er en evig optimist

Annonse

Antibiotika kan påvirke blodsukkeret

Disse tingene er noe jeg skal forsøke å bli flinkere på. Men når uhellet først er ute så er det ofte kun behandling som hjelper, og ikke foreyggende tiltak. Ettersom antibiotika ofte er behandlingen mot urinveisinfeksjon, er det viktig å huske at også dette kan ha en viss effekt på blodsukkeret. Selv merker jeg at blodsukkeret mitt har blitt spesielt vanskelig å kontrollere i behandlingsperioden. Det er samtidig vanskelig å vite om det skyldes kuren eller infeksjonen, eller en kombinasjon av flere ting.

Det hender jeg føler meg som et stort spørsmålstegn ettersom absolutt alt kan påvirke blodsukkeret. og det kan føles som vill gjetting å prøve å finne kilden til uregelmessigheten.

Det som i alle fall er sikkert, er at det viktigste en person med diabetes kan gjøre er å monitorere blodsukkeret nøye når man først er utsatt for urinveisinfesjon, og alltid følge legens anbefalinger når det kommer til forebygging og behandling. Dette er kun min personlige erfaring, og jeg blir veldig glad for å høre din.

LES OGSÅ: Senkomplikasjoner ved diabetes – her er alt du bør vite

 

 

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: