Jeg er en evig optimist!

Jeg er en evig optimist!

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 14.06.19 | Sist redigert: 12.05.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det høres kanskje rart ut å være optimistisk med en kronisk sykdom, men jeg ser på hver dag som en ny mulighet til å gjøre livet mitt med denne sykdommen enda bedre.

Ja, jeg er en evig optimist. En av de største drivkreftene bak denne optimismen er kontrollene hos min diabetessykepleier. Hver gang jeg er der diskuterer vi hva jeg kan gjøre bedre, hva jeg bør endre på og hvorfor. Hun legger også fokus på å poengtere det som går bra.

Annonse

LES OGSÅ: Diabetes er en stor del av livet mitt

Riktig vei

På min forrige kvartalkontroll fikk jeg vite at langtidsblodsukkeret mitt endelig er nede på 62,8 mmol/mol (7,9 %). Det er positivt at langtidsblodsukkeret går ned. Men det er samtidig viktig å ta fatt i hva som må til for å nå målverdien.

LES OGSÅ: Ny utregningsmetode for HbA1C

Høye netter

Både diabetessykepleieren min og jeg vet at det er mine «høye» netter som står for store deler av den litt for høye prosenten min. Kvelden er tiden hvor jeg oftest har lyst på noe søtt. Men mye karbohydrater om kvelden har ført til en trend hvor blodsukkeret er høyt om natten og varer frem til morgenen.

Det har nærmest blitt en rutine at jeg står opp hver natt for å gå på do, og det i seg selv bør ringe en bjelle.

Annonse

LES OGSÅ: Høyt blodsukker om natten

Sunn kveldsmat

Under dette besøket kom derimot diabetessykepleieren min med noe som jeg synes var et veldig godt råd: Unngå å spise mat etter kl. 20. Ved å gjøre dette vil jeg ha god tid til å stabilisere blodsukkeret før jeg legger meg. Det vil også hjelpe meg til å spise mindre søtsaker.

Hvis jeg først skal spise litt om kvelden, anbefalte hun noe lett som for eksempel et knekkebrød, en frukt eller litt nøtter.

LES OGSÅ: Har jeg en ubevisst angst for føling

optimist
Foto: Maria Schmidt

Midlertidig basal

Et annet råd jeg fikk, er at det er lurt å bruke funksjonen «midlertidig basal» på pumpen før man endrer basalregimet permanent. På den måten kan man se om blodsukkermønsteret er gjentagende. Deretter kan man justere basaldosen ved behov.

Jeg vil for eksempel trenge mindre insulin om nettene fremover på grunn av endrede matvaner. Da synes jeg det var et godt tips å teste ut et nytt regime med «midlertidig basal» først.

LES OGSÅ: Hvordan leve symptomfritt med diabetes type 1?

Optimistisk

Med disse nye rådene i hånd håper jeg at jeg vil klare å få kontroll på de høye nettene mine og få ned langtidsblodsukkeret enda mer til neste kontroll. Jeg er heldigvis optimistisk.

NB! Vi henstiller alltid til å oppsøke råd fra kvalifisert helsepersonell dersom du vurderer å gjøre endringer i behandlingen din etter inspirasjon fra dette nettstedet.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: