Balladen om den søte drikken

Balladen om den søte drikken

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 18.05.17 | Sist redigert: 12.02.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

«Er det egentlig så viktig at du drikker lettbrus? Du skal jo ha dessert uansett.» Dette er et evig dillemma som mange sliter med å forstå. Så la meg forklare.

Annonse

Jeg har flere ganger opplevd å få dumme kommentarer på hvorfor jeg drikker brus og saft uten sukker. For jeg «spiser jo relativt normalt ellers».

Det frister sjelden å dra frem en tungvint forklaring på hvordan blodsukkeret fungerer. Som regel svarer jeg derfor at jeg bare liker produktene uten sukker aller best.

«Det gjør vel ingenting?»

Vi har alle hørt hvor mye sukker som egentlig finnes i en brus, og med dagens sunnhetstrender er det stadig flere som velger sukkerfritt kun fordi de ønsker å leve sunnere. Altså ikke fordi de , men fordi de bør. Dette er bra på mange måter, men det har likevel ført til at et nytt «problem» har dukket opp. Å spise ute på restaurant kan nemlig by på utfordringer.

Jeg har flere ganger bestilt lettbrus på restauranter, men fått vanlig brus. Mannet meg opp, gått til disken eller til en kelner, unnskyldt meg og forklart greia og da fått som svar; «Det gjør vel ingenting?».

Så visst gjør det noe. Ellers hadde jeg ikke giddet å bry meg. Men det gjør jo saken litt trøblete når jeg i etterkant bestiller en banansplitt.

Annonse

LES OGSÅ: Nydelige sommerdesserter uten sukker

Insulinen vil ikke rekke å senke blodsukkeret i samme hastighet som den søte drikken rekker å øke blodsukkeret.

Vanskeliggjør det å ha diabetes

Dette med at stadig flere velger det sunne alternativet kan gjøre det vanskelig for oss med diabetes eller reelle allergier. For de «vanlige dødelige» gjør det jo ingenting, men for oss kan det få konsekvenser.

Hvis jeg spiser noe med karbohydrater/sukker kan jeg i de aller fleste tilfeller regne ut mengde karbohydrater og sette insulinmengde etter dette. Dette vil som regel klaffe ganske greit ettersom fast føde må igjennom mange prosesser før det kommer i blodet og påvirker blodsukkeret. Dette gjelder ikke flytende føde.

Drikken trenger ikke å gå igjennom alle disse prosessene og vil derfor påvirke blodsukkeret mye raskere. Insulinen vil ikke rekke å senke blodsukkeret i samme hastighet som den søte drikken rekker å øke blodsukkeret. Noen ganger blir blodsukkeret altfor høyt og vanskelig å få ned igjen, som i enkelte tilfeller kan føre til noe mer alvorlig, som for eksempel syreforgiftning.

LES OGSÅ: Topp 5 når søtsuget melder seg

Individuelt – som med alt annet

Slik er det i hvert fall for meg. Men det det er selvfølgelig forskjeller på hva hver enkelt person med diabetes tolererer av sukkerholdig drikke før det merkes på blodsukkeret. Ofte er jo søt drikke førstevalg når blodsukkeret er lavt, nettopp av årsakene skrevet over. La meg få ha den sukkerfrie brusen min i fred uten spørsmål, så skal jeg la brusen din være i fred.

Bill. Merk.: Irriterer seg over (det som for andre er) bagateller.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: