Næringsrike hjemmelagde knekkebrød

Næringsrike hjemmelagde knekkebrød

Hanne Storhaug Jensen
Hanne blogger på spirenemat.no. Hun er kokk, ernæringsfysiolog og medisinstudent på fjerde året. Hun er også utdannet yogalærer fra India. Hanne har et stort engasjement for bra mat og ernæring. Hun er opptatt av at maten vi spiser skal være næringsrik, og mener at den beste maten er den vi lager selv.
Publisert første gang: 03.08.17 | Sist redigert: 29.09.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

For deg som er opptatt av sunnhet kan det å erstatte det ferdigkjøpte brødet med et hjemmelaget knekkebrød være en god idé.

Annonse

Når du baker selv kan du velge bare de mest næringsrike ingrediensene. Med masse nøtter og frø får du opp innholdet av vitaminer, mineraler, sporstoffer, proteiner og naturlig fett, samtidig som at karbohydratinnholdet gjerne går ned sammenliknet med de knekkebrødene du kjøper i butikken.

For deg med diabetes kan det være ekstra gunstig at du fordeler karbohydratene du spiser ut over dagen, og at du heller har mer av både proteiner og fett i hvert måltid. Siden det hovedsakelig er mengden karbohydrat som påvirker hvor mye blodsukkeret skal stige, vil den totale blodsukkerpåvirkningen etter hvert måltid da kunne bli mindre. Slik vil du kanskje oppleve at det blir lettere å unngå episoder med veldig høyt blodsukker.

Les også: Hvordan påvirket karbohydrater blodsukkeret?

Hjemmelaget knekkebrød

 • 2 dl sammalt spelt
 • 2 dl små havregryn
 • 1/2 dl sesamfrø
 • 1/2 dl solsikkekjerner
 • 1/2 dl linfrø
 • 1 dl blandete nøtter (valnøtter, hasselnøtter og mandler)
 • 1/2 ts salt
 • 3-4 dl vann

Tips! Ønsker du mindre karbohydrater i knekkebrødene kan du kutte ut mel. Det går helt fint å lage knekkebrød bare med nøtter og frø. For at det lettere skal henge sammen kan du male endel av frøene og nøttene helt fint, og gjerne også tilsette litt kruskakli.

Annonse

Les også: Se opp for skjulte sukkerbomber

Slik gjør du:

 1. Sett på ovnen på 160 grader og varmluft. Hvis du ikke har varmluft kan du sette på 180 grader, men da bør du bare steke ett brett om gangen hvis du skal steke jevnt
 2. Hvis du har foodprosessor eller blender kan du hakke nøtter og frø i biter, hvis ikke bruker du kniv. Hvor store bitene skal være bestemmer du selv etter hvilken konsistens du liker best på knekkebrødene
 3. Linfrøene kan knuses om du ønsker
 4. Bland sammen alle ingrediensene
 5. Fordel røren utover to stekeplater med en slikkepott. Det skal være helt tynt, ellers kan knekkebrødene bli seige
 6. La knekkebrødene stå i ovnen i 40-60 min. Det er lurt å sjekke jevnlig etter 40 minutter, da det kan være stor forskjell på ulike komfyrer

Tips! Knekkebrød må oppbevares i en boks som ikke er helt lufttett, da unngår du at de blir myke.

Fortell gjerne hvordan det gikk hvis du bestemmer deg for å lage knekkebrød 🙂

Prøv også: Crispy glutenfrie nøttekjeks 

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: