Slik bruker du insulinpumpen mer diskret

Slik bruker du insulinpumpen mer diskret

Lene Kristin Lindberg
Er bioingeniør som har jobbet med diabetes i Roche siden 1994 med opplæring av ulike produkter.
Publisert første gang: 09.09.11 | Sist redigert: 28.02.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Kunne du tenke deg å prøve insulinpumpebehandling, men er usikker på hvordan det vil være å gå med slangesett og nål i magen, samt en pumpe? Slik bruker du insulinpumpen mer diskret.

I en undersøkelse gjort av stud.med. Kiran Aftab Gul og stud.med. Eva Mørch Skaugvold i 2007 ble følgende spørsmål stilt:

Annonse

1. Hvorfor slutte med pumpebehandling
2. Ønskeliste for forbedringer

LES OGSÅ: 5 grunner til endret insulinbehov

På det første spørsmålet svarte 52 prosent av de spurte at de sluttet fordi insulinpumpen var synlig for andre. På spørsmål nummer to svarte 78,6 % av de som gikk på pumpebehandling at de ønsket at pumpen skulle være mindre synlig for andre. Så med andre ord: Diskresjon er viktig.

LES OGSÅ: Jeg har sluttet å måle blodsukkeret

Ulike bæresystem for insulinpumpen

Først av alt er det viktig å finne et bæresystem for insulinpumpen som passer deg. Noen velger å ha insulinpumpen i lommen for å gjøre tilgangen enkel, men ofte blir den og slangen noe synlig. Du skal du vite at det finnes en mengde ulike bæresystem hvor du kan gjemme pumpen vekk og rett og slett ”kle den på” deg – under klærne.

Annonse

LES OGSÅ: Kan jeg stole på utstyret?

Hvordan kan man gjøre insulinpumpebehandling mer diskret? Man må jo ha en viss tilgang til insulinpumpen for å sette insulin til måltider eller ved korreksjoner av høye blodsukker. Ikke minst må pumpen frem i lyset hvis det skulle gå en alarm for å sjekke hva som må gjøres og slå av lyden! Eller må den virkelig tas frem?

Accu-Chek Combo insulinpumpesystemFjernkontroll for å få insulinpumpen mer diskret

Hvis man velger et bæresystem slik at du kan bruke den under klærne, bør du ha et insulinpumpesystem som har fjernkontroll til insulinpumpen. Da har du tilgang til pumpen uten å måtte ta den fram. Det er stor forskjell på hva en fjernkontroll kan tilby av funksjonalitet, så du bør orientere deg litt om hva som finnes. Accu-Chek Combo insulinpumpesystem er av systemene som har best funksjonalitet. Du kan lese mer om den her.

Hva som er viktig for deg vet bare du, men er diskresjon et kriterium som komme høyt opp på listen for om du velger denne typen behandling, bør du altså tenke på fjernstyring av pumpen.

LES OGSÅ: Derfor har jeg alltid med meg ekstra diabetesutstyr

Er diskret insulinpumpeterapi viktig for deg?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: