Emma får hjelp til å beregne riktig insulindose

Emma får hjelp til å beregne riktig insulindose

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 31.03.17 | Sist redigert: 18.04.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Livet med diabetes har ikke endret mye for Emma Ottesen ( 12). Hun trener og er aktiv som alle klassevenninnene. – Når jeg har Eksperten hjelper den meg jo med å regne ut karbohydrater slik at jeg vet om jeg bør spise eller drikke noe, forteller Emma.

Annonse

Men 12-åringen synes det er litt kjipt å aldri kunne spise sukkerspinn. Også er det selvfølgelig litt kjedelig å måtte sjekke blodsukkeret hele tiden. Bortsett fra det, går det aller meste helt fint:
Bortsett fra at mamma maser hele tiden om at jeg må spise noe, selv om jeg ikke er sulten da. Dét er jo litt kjedelig, sier Emma og tøyer ut.

Emma går i 7. Klasse på Kurland skole. Så ofte hun kan, trener 12-åringen i nærmiljøet der hun bor, rett utenfor Sarpsborg i Østfold. Alene eller sammen med venninner. I dag er hun ved Tune-vannet. Det er friskt i lufta, men kanskje skal hun ta seg en dukkert etter endt trening.

 – Husker du da du fikk beskjed om at du hadde diabetes: Hvordan det var?

 – Ja, det var da jeg var elleve. Jeg hadde vært syk en periode, og tok til slutt en tur til legen. Der tok jeg blodprøver, og fikk beskjed om at jeg hadde diabetes. Så ble jeg sendt videre til sykehuset der jeg ble innlagt for to uker. De første to dagene fikk jeg bare intravenøst, det var kjipt å ikke kunne spise noe.

Ble ikke redd

Emma forteller at sykepleierne på sykehuset tok seg godt av den lille jenta, at hun lærte masse om diabetes, og hvordan hun best skulle leve med sykdommen.

Annonse

– Jeg ble egentlig ikke så redd, og tror mamma og pappa ble mer bekymret. Jeg ble mest lettet, fordi jeg endelig fikk svar på hva som var galt.

Emma forteller at hun kan bli litt skjelven, føle seg litt rar og uggen i kroppen, når blodsukkeret blir for høyt eller for lavt.

Hvis blodsukkeret blir for høyt, blir jeg veldig slapp og trøtt. Også blir jeg veldig tørst, og må gå på do hele tiden. Da setter jeg ekstra insulin for å få det ned igjen.

Men jeg har alltid med meg en Capri-Sonne-drikk eller en müsli-bar, så om jeg kjenner at jeg trenger påfyll, tar jeg bare det, sier Emma.

Hun forteller at én gang hun var hos pappa´n sin følte seg veldig dårlig.

– Da jeg reiste meg opp for å sjekke blodsukkeret ble jeg veldig svimmel og holdt på å besvime. Blodsukkeret nede på 2,4, så jeg drakk en Capri-Sonne og følte meg bedre etter et kvarters tid, sier Emma og ler.

Eksperten er helt super

Emma tar seg enda en intens løpetur ned, og så opp igjen til den lille kollen ved tunevannet.

Emma tar seg enda en intens løpetur opp igjen til den lille kollen ved tunevannet.

Når hun er tilbake tar hun frem eksperten, eller bolus-rådgiveren, for å sjekke hvordan det står til med blodsukkeret. Hun ser at hun trenger litt påfyll, setter seg på en stein, og finner frem en liten Capri-sonne. Bare for å få litt påfyll.

– Har livet med diabetes begrenset deg på noen måte?

– Nei, egentlig ikke. Jeg tenker nesten ikke på det i hverdagen, og når jeg har Eksperten hjelper den meg jo med å regne ut karbohydrater slik at jeg vet om jeg bør spise eller drikke noe, sier Emma.

– Når du sier Eksperten, mener du Accu-Chek Aviva Expert? Hvordan har den forandret måten du forholder deg til din diabetes på?

– Den er helt super. Den er veldig enkel å bruke, og derfor blir det mindre styr rundt måltidene. Den gir meg en frihet til å slippe å tenke på karbohydrater og sukker og alt det der, den gjør mesteparten av jobben for meg. Den gjør at jeg kan leve akkurat som alle som ikke har diabetes. Jeg kan trene, gå på kafé – være sammen med venner, sier Emma.

– Men hva er det helt konkret som gjør den så bra?

– Den hjelper meg med å regne ut hvor mye insulin jeg må ta i forhold til hva jeg gjør, hva jeg spiser og drikker, og hva blodsukkeret er. Den gir meg beskjed om at jeg må spise noe hvis blodsukkeret er for lavt.

– Kan du anbefale den til andre?

– Ja, absolutt. For Eksperten gjør det mye enklere å ha kontroll på blodsukkeret mitt, sier Emma. Den er et godt hjelpemiddel, og gjør at blodsukkeret blir mer stabilt i løpet av dagen. Den er helt enkelt veldig enkel og bra.

Glemmer at jeg har diabetes

Emma forteller at hun trener mest for å holde seg i form.

– Alle må jo det, men det er jo ikke mindre viktig når man har diabetes. Når jeg er ute i skogen får jeg en god følelse. Det er bare så deilig å trene og kjenne at kroppen fungerer, sier Emma.

– Dessuten får det meg til å tenke klarere, og jeg glemmer at jeg har diabetes. Akkurat som når jeg bader.

Det er ikke akkurat sommer ved Tune-vannet denne formiddagen, men Emma insisterer på at hun vil bade. Både mamma og pappa som er med, er litt skeptiske, men skjønner nok at hun har bestemt seg. Hun hopper uti. Alle holder pusten. Det er ingen andre som er i nærheten av å tenke på å ta seg et bad. Etter litt kommer Emma opp på brygga. Brr, sier hun og hakker litt tenner. Med et varmt håndkle rundt seg får hun etterhvert varmen:

– Det var kaldt. Men jeg elsker å bade, det er bare så forfriskende. Selv om det er kaldt i vannet er det en skikkelig deilig følelse, spesielt når du er veldig varm etter en joggetur, sier Emma.

Har du også lyst til å prøve «Eksperten» eller Accu-Chek Aviva Ekspert, som vi kaller den?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
2/5 2 tilbakemeldinger
Del: