Når venninnen din har diabetes!

Når venninnen din har diabetes!

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 18.05.16 | Sist redigert: 22.05.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg er heldig som har en god og nær venninne, Vivian, som var der for meg den gang jeg fikk diabetes 1 for 12 år siden.

Annonse

Hun har vært med meg på oppturer og nedturer og alltid stilt opp for meg og barna mine.

Vivian fikk svangerskapsdiabetes

Tilfeldigvis fikk hun svangerskapsdiabetes under sitt siste svangerskap, og utrolig nok fikk min diabetes en positivt innvirkning på hennes.

Med kunnskap om meg og min mestring av diabetes, var det ingen krise for henne da hun fikk vite at hun hadde svangerskapsdiabetes. Nok en gang hadde min diabetes en positiv side!

LES OGSÅ: Humor gjør det lettere å leve med diabetes

Jeg har spurt henne noen spørsmål om hvordan min diabetes har påvirket henne og hvordan hun mener diabetes har påvirket meg i løpet av disse 10 årene.

Annonse

Her er mitt intervju med Vivian:o)

Hvordan var jeg (Kristi) før jeg endelig fikk diagnosen diabetes type 1?

Jeg husker at du aldri kom deg etter fødselen av Oliver i 2004. Du var mye dårlig, svimmel, slapp og sliten. Du, som alltid var med på alt, orket plutselig veldig lite.

Jeg var mest på besøk hos deg fordi du ikke orket å dra så mye ut. Mannen din var en del og reiste i forbindelse med jobb og jeg overnattet og hjalp deg med Oliver.

Jeg skjønte det var slitsomt og ikke finne ut hva som feilte deg, og det var nesten en lettelse da du fikk diagnosen i 2006.

Vivian, venninnen til Kristi

Hva tenkte du da du fikk vite at jeg hadde diabetes?

Jeg husker veldig godt da du ringte og fortalte at du var syk. Vi gråt begge to før du fikk sagt hvilken sykdom det dreide seg om.

Mange tanker raste gjennom hodet mitt, og jeg tenkte først på kreft. Diabetes er også en sykdom man skal ta på alvor.

Jeg kjenner mange som har diabetes type 1 og visste det var mulig å leve et tilnærmet normalt liv.

Jeg visste om føling og hadde sett det noen ganger. Selvfølgelig er diabetes mer enn føling, men jeg var sikker på at dette ville du greie.

Vi gråt begge to før du fikk sagt hvilken sykdom det dreide seg om.

Vivian

LES OGSÅ: Dette skulle jeg gjerne ha visst da jeg ble syk

Hvordan merker du i hverdagen at jeg har diabetes?

Jeg tenker stort sett ikke over at du har diabetes. Du måler og setter sprøyter uten å lage noe nummer ut av det.

Den største forandringen skjedde da du la om kosthold og begynte å trene for ca fire år siden. Da gikk du mye ned i vekt og ble veldig bevisst på hva du spiste.

I vennegjengen ble dette selvsagt lagt merke til og noen ble bekymret både for vektnedgang og treningsregimet. Likevel ser jeg hvor god effekt dette har på deg.

Du har overskudd, masse energi og er med på mye mer enn før. Du har et sunt og bevisst forhold til kosthold, og vet masse om mat og hvordan den påvirker kroppen.

Alle snakker om å spise sunnere, men gjør lite med det. Du fikk det til og jeg har lært masse om mat og kosthold av deg.

Du fikk svangerskapsdiabetes under ditt siste svangerskap. Hva hadde min diabetes å si i den forbindelse?

Jeg var seks måneder på vei med min yngste datter og hadde akkurat spist en stor kanelbolle da legen ringte og fortalte at jeg hadde svangerskapsdiabetes.

Legen sa jeg måtte kutte alt av sukker med én gang. Siden jeg har nær kunnskap til diabetes gjennom deg, tok jeg dette meget fint.

”Jeg har diabetes” sa jeg til kollegene mine etter telefonsamtalen. Jeg måtte starte med måling av blodsukker og notere ned alt jeg spiste. Du kom på visitt for å gi råd og hjelp.

Gjennom din sin mestring av diabetes, var jeg helt sikker på at dette kunne jeg også få til. Den største utfordringen var faktisk å vite hva maten jeg spiste, inneholdt.

Vivian

Hvordan har min erfaring hjulpet deg? 

Det er utrolig mange skjulte sukkerfeller i mat, og man må være ekstremt bevisst i forhold til å lese på innholdslisten på matvarene.

Der er du veldig god og det ble mange telefoner til deg med spørsmål om hva som var greit å spise og hva jeg skulle utelukke.

Du kom også med gode tips til hva jeg kunne spise når søtsuget meldte seg og jeg ikke kunne spise noe som påvirket blodsukkeret.

Det er jo så mye godt man kan spise som ikke inneholder sukker! Månedene med svangerskapsdiabetes gikk faktisk veldig bra og jeg er nå ”friskmeldt”.

Hva tenker du i ettertid?

Selv om det beste er å gå gjennom svangerskapet uten komplikasjoner, har jeg fått et mer bevisst forhold til mat og sukker etter at jeg hadde svangerskapsdiabetes.

Det kom noe positivt ut av det! Nå spiser hele familien sunnere og vi har kuttet i sukkerholdige produkter. Vi spiser også mer regelmessig enn tidligere.

Ikke så vondt at det ikke er godt for noe, avslutter Vivian.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: