Jeg tok en langhelg «fri» fra diabetes

Jeg tok en langhelg «fri» fra diabetes

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 03.12.15 | Sist redigert: 15.08.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Denne langhelgen hadde jeg tenkt å prøve et eksperiment. Jeg skulle prøve å «glemme» diabetes og ta noen dager fri fra målinger og matregimer. Galskap? Kanskje.

Annonse

Sist helg var jeg en langweekend i Krakow i polen. Krakow er et billig sted å reise til og å oppholde seg i, og det er fullt mulig å få til en koselig langweekend på lavbudsjett. Anbefales på det sterkeste, en vakker by med masse å se, fantastisk god mat og vennlige folk.

Etter en trøblete høst med mange utfordringer med blodsukkeret, skulle dette bli en etterlengtet frihelg, ut av Oslo og oppleve noe nytt.  Og jeg bestemte meg for å prøve dette eksperimentet fra fredag til mandag.

LES OGSÅ: Reisen videre med barn og diabetes

Hva var målet?

Å la være å måle blodsukkeret er jo egentlig enkelt. Men jeg hadde i tillegg et mål om å kose meg maks og slappe av i forhold til blodsukkeret. Hvis ikke var det ingen vits i å prøve dette «eksperimentet». Jeg hadde selvsagt med meg måleapparat samme hvor jeg gikk i tilfelle det skulle gå galt. Ville jeg kose meg selv om jeg ikke var 100 % sikker på verdiene mine?

Turbulent blodsukker

Siden jeg er redd for å fly, bestemte jeg med for at siste måling skulle være på flyturen til Krakow. Når jeg flyr er jeg veldig nervøs og det er vanskelig å skille mellom stress og lavt blodsukker. Heldigvis var verdiene fine gjennom hele turen. Apparatet ble lagt i veska ved landing og målet var at der skulle det ligge til flyturen hjemover tre dager senere.

Annonse
Fly 4

Kristi har flyskrekk og synes noen ganger det er vanskelig å skille på hva som er angst og hva som er føling. Foto: Privat

Trygg med reisefølget

Det er viktig å informere om at jeg dro sammen med noen som kjenner meg og sykdommen min godt. Jeg hadde ikke prøvd dette dersom jeg reiste i jobbsammenheng eller sammen med noen jeg ikke kjenner godt. Jeg sov ikke alene og var trygg på at reisefølget ville legge merke til dersom blodsukkeret ble for lavt. Det var det jeg var mest redd for, litt høyere blodsukker kan jeg tåle et par dager selv om jeg var veldig forsiktig med hva jeg spiste.

LES OGSÅ: Hverdag versus ferie – hva er best?

Jeg spurte hva maten inneholdt

Selv om jeg var på ferie, passet jeg på å ha noenlunde jevne måltider. Jeg passet på å spise lite karbohydrater, men koste meg med masse ny og god mat. Jeg passet alltid på å spørre hva maten inneholdt, særlig i forhold til sukker. Det samme gjaldt i forhold til drikke, og holdt meg til vann, sukkerfri brus og vin. Jeg følte på kroppen at det gikk veldig fint, det var kun en morgen jeg følte meg uvel og vurderte å måle blodsukkeret. Kanskje burde jeg gjort det, men etter noen timer med trasking i byen, følte jeg meg bedre.

Det er alltid lov å kose seg på tur, men det kan være lurt å spørre kelneren om innholdet i maten. Foto: Privat

Det er alltid lov å kose seg på tur, men det kan være lurt å spørre kelneren om innholdet i maten. Foto: Privat

Nådde jeg målet?

Jeg kom meg faktisk gjennom uten å måle blodsukkeret på denne ferien. Det var faktisk utrolig deilig, selv om jeg sikkert hadde for høyt et par ganger. Jeg hadde ikke føling en eneste gang til tross for annen døgnrytme, masse god mat og drikke og mye aktivitet i forhold til at vi gikk mye rundt i byen. Jeg følte meg trygg hele tiden og slappet faktisk veldig godt av! Det første jeg gjorde da jeg satt meg på flyet hjem, var å måle blodsukkeret. Litt spent var jeg, og apparatet viser 11 i blodsukker. Helt innafor før en 2 timers flytur med mye nerver.

Vil jeg gjøre det igjen?

Jeg anbefaler ingen å la være å måle blodsukkeret. Men for meg var dette en fantastisk «frihelg» fra diabetes og målingene. Jeg satte selvsagt insulin, men hadde mindre fokus på sykdommen når jeg lot være å måle. Jeg kommer helt sikkert til å ta sjansen igjen dersom jeg føler for det. Vi diabetikere har godt av å føle oss «normale» i blant!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: