Hverdag versus ferie – hva er best?

Hverdag versus ferie – hva er best?

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 29.03.17 | Sist redigert: 13.12.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Ferie er herlig, men jeg har funnet ut at jeg er mest glad i hverdager. Utrolig nok.

Annonse

Påsken er snart bak oss og hverdagen vil stå klar med åpne armer. Tiden mellom påske og sommer går alltid så fort, og med mange fridager og langhelger synes jeg ukene flyr avsted.

Denne påsken blir det ekstra med ferie. Først en uke i Spania sammen med en venninne, før den tradisjonell påskeferien på fjellet med familien.

Begge deler var superhyggelig og jeg er heldig som har mulighet til å feriere både i utlandet med sol og sommer, og i fjellet med skigåing og hyttekos. L

ikevel gjorde en rekke hendelser at jeg begynte å reflektere over hvordan det er for meg med diabetes når jeg har ferie. Det er flere hensyn jeg må ta som ikke andre må ta, uansett ferie eller hverdag. Og de ble ekstra synlige i løpet av disse to ukene.

Rutiner

Jeg er veldig opptatt av å ha gode rutiner, særlig når det gjelder diabetes. For meg fungerer blodsukkeret best når jeg holder meg til de rutinene jeg har i hverdagen.

Annonse

Spise til faste tider, vite hva det jeg spiser inneholder, trene til faste tider og få nok søvn. Slingringsmonn har jeg selvsagt, men kroppen fungerer absolutt best i de hverdagslige rutinene.

Mat

Er jeg hjemme, har jeg full kontroll på hva jeg spiser. Både tidspunktene for måltidene jeg spiser, og hva jeg putter i meg. På ferie blir det annerledes, både når det kommer til hva jeg spiser, og på hvilket tidspunkt.

Jeg spiser stort sett hver tredje time og det passer ikke alltid med når de andre er sultne. Noen dager holdt jeg meg til mitt eget «regime», de andre dagene fulgte jeg flokken.

For meg var de dagene der jeg holdt meg til mine egne rutiner, mye bedre i forhold til dagene jeg spiste alle måltidene sammen med de andre.

Jeg kan raskt bli slapp hvis det går for lenge mellom måltidene, og blir de for tett kan insulindosene overlappe hverandre. Det er også uheldig.

På begge feriene hadde jeg med meg mine egne hjemmelagde knekkebrød, og min gode grøtblanding. Slik ble det enklere å lage mat kroppen var vant til minst et par ganger per dag. Det hjalp.

Trening

Jeg trenger å trene hver dag. Ikke mye og hardt, men rundt en time «må jeg ha». Blodsukkeret «oppfører» seg mye bedre og er enklere å regulere ved daglig trening.

Jeg får mer overskudd og en sterkere kropp. Jeg forsøker alltid å få til en daglig økt når jeg har ferie, og stort sett får jeg det til.

De dagene jeg ikke rekker det, merker jeg at blodsukkeret er vanskeligere og regulerer og mer ustabilt, spesielt om jeg i tillegg skeier ut med annen mat.

Jeg kan bli fysisk uvel av høyt eller ustabilt blodsukker. I ferien fikk jeg ikke mine vanlige treningsøkter, men prøvde å få til litt hver dag.

LES OGSÅ: Slik får jeg motivasjon til å trene

Jeg gikk på ski, løpetur i skiløypa og løp milevis på asfalt og fliser i Spania. Det ble lite styrketrening, men alt var bedre enn ingenting. Selv om jeg var sammen med andre, var jeg veldig innstilt på at jeg måtte få til noen økter.

Søvn

Søvn er også viktig for en god kontroll av diabetesen. Den er alfa omega for overskudd til trening, konsentrasjon og andre aktiviteter. Med ferie kommer ujevn søvnrytme, enten for lite eller for mye.

For meg ble mindre søvn enn jeg har behov for, og det gikk selvsagt utover dagsformen. Jeg er heller ikke flink til å ta meg en cowboystrekk på dagtid og da ble jeg bakpå.

Hensyn

Det vanskeligste når jeg har ferie sammen med andre, er at andre må ta hensyn til meg og min sykdom.

Jeg vil selvsagt være den beste utgaven av meg selv også når jeg har ferie, og det er jeg best når jeg legg mer tett opp til hverdagsrutinene mine.

Og det er ikke alltid mulig når man har mange andre å ta hensyn til. Jeg er opptatt av å finne balanse alle kan bli fornøyd med slik at ferien blir fin.

Det får vi stort sett til, men jeg er alltid glad for å være tilbake til hverdagen og mine gode rutiner som er best for en god kontroll på blodsukkeret.

LES OGSÅ: Gode reiseråd for deg med diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: