Gode reiseråd til deg med diabetes

Gode reiseråd til deg med diabetes

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 28.09.16 | Sist redigert: 19.05.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Diabetes behøver ikke forhindre deg i å reise på ferie under fjerne himmelstrøk. Her har vi samlet flere gode reiseråd som hjelper deg med å forberede deg godt til turen. 

Skal du reise bort i ferien? Da bør du lese videre. En god feriereise kan være både avslappende og spennende, men når man har diabetes er det en fordel å planlegge godt før du legger ut på tur. Her er våre beste tips!

Annonse

1. Kontroller blodsukkeret ditt før du reiser

Før du drar avgårde på ferie, bør blodsukkeret ligge stabilt. Vi anbefaler at du i den forbindelse tar kontakt med din behandler eller diabetespoliklinikk. Legebesøket dokumenterer dessuten at du ikke er behandlingskrevende før du reiser. Dette kan ha betydning i forhold til sykeforsikringen.

2. Helsekort og forsikringer

Før du drar avgårde anbefaler vi at du har ordnet med helsetrygdkort og reiseforsikring, hvis uhellet skulle være ute på turen. Som turist har du ikke rett til refusjon for helsetjenester utenfor EU/EØS. Derfor bør du tegne en reiseforsikring som dekker helseutgifter.

Når du skal reise som turist i EU/EØS og Sveits, har du rett til nødvendig helsehjelp på lik linje med innbyggerne i landet du ferierer i. Som dokumentasjon på retten til helsetjenester, må du ha med deg Europeisk helsetrygdkort. Kortet bestiller du hos Helfo her.

LES OGSÅ: Slik unngår du diabetestrøbbel i ferien

3. Ta med legeattest på engelsk

Vi anbefaler at du tar med en legeattest på engelsk, slik at leger i utlandet kan ta høyde for din diabetes, hvis du skulle få behov for legehjelp under oppholdet.

Annonse

4. Husk medisin til hele ferien

Husk å ta med rikelige mengder med medisin og testutstyr til hele ferien. Fordel det eventuelt i to forskjellige vesker for å redusere risikoen for å miste all medisinen.

5. Oppbevar medisinen din sikkert på reisen

Det er viktig at du oppbevarer insulinet slik at det ikke utsettes for større temperatursvingninger enn pakningsvedlegget anbefaler, da det kan ødelegge insulinets virkning.

LES OGSÅ: Endelig ferie! Hva må du huske på når du har diabetes?

6. Kontroller håndbagasjen

Du må gjerne ta flytende medisin med om bord på flyet i håndbagasjen. Medisin er unntatt fra reglene om at man bare kan ta med 100 ml flytende væske, og bare i gjennomsiktige poser.

Du skal imidlertid være forberedt på at personalet kan be om dokumentasjon for at det er medisin du har med deg, og at medisinen er utskrevet til deg. Her kan du eventuelt ta med resepten (selv om den er utløpt), samt originalemballasjen fra produsenten.

Håndbagasjen bør blant annet inneholde: Insulin, nåler, tabletter, testutstyr til blodsukkermåling, testmateriale til måling av ketoner, og det du ellers behøver til behandlingen.

Gode reiseråd til deg med diabetes
Medisin, reiseforsikring, legeattest? Har du husket alt? Illustasjonsfoto: Getty images.

7. Møt forberedt til sikkerhetskontrollen på flyplassen

For å imøtekomme den skjerpede sikkerhetskontrollen, anbefaler vi at du tar med deg en underskrevet legeattest som dokumenterer at du har insulinkrevende diabetes. For å vise sikkerhetspersonalet at du godt kan ta medisinen din med om bord på flyet, kan du vise medlemskortet ditt i Diabetesforbundet sammen med legeattesten.

Igjen er det en god idé å ha med dokumentasjon på at det er medisin du har med, og at den er utskrevet til deg.

8. Informer kabinpersonalet på flyet om at du har diabetes

Om bord på flyet er det en god idé å informere kabinpersonalet om at du har diabetes. Det kan være lurt å fortelle at du har diabetes allerede når du bestiller reisen. På den måten gir du flyselskapet mulighet til å ta hensyn til deg i forbindelse med servering av mat på flyreisen.

LES OGSÅ: Med insulin på flyreisen

9. Vær oppmerksom på tidsforskjeller, aktivitet, mat og sol

Reiser du langt avgårde, kan du oppleve store tidsforskjeller. Tidsforskjellene kan påvirke dine normale spisetider og insulininntaket. Endret aktivitetsnivå og overdreven soling kan også påvirke insulinbehovet. For at du skal få regulert blodsukkeret best mulig, råder vi deg derfor til å foreta hyppige blodsukkermålinger på ferien.

Pass også på å drikke nok vann, og ta alltid druesukker og glukagon med på reisen. Når du er ute og reiser spiser du naturligvis den maten som er tilgjengelig på stedene du besøker. Dermed vil du ikke alltid kunne spise den maten som er best egnet for personer med diabetes.

Hvis det gjør at du føler deg tryggere, kan du ta med et «nødlager» av mat hjemmefra, som f.eks. rugbrød, havregryn, knekkebrød og lignende. Når du har diabetes, kan det være ekstra problematisk hvis du rammes av en reisesykdom, som for eksempel matforgiftning.

LES OGSÅ: På ferie med diabetes

Ta derfor dine forholdsregler. Drikk mineralvann på flaske og unngå isterninger, da det er risiko for bakterier i drikkevannet.

10. Ha en god ferie

Husk å slappe av og nyte ferien!

LES OGSÅ: Hjelp, vi drar på ferie!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: